Φεστιβάλ / Βραβεία

«The Angel's Share»: Ο Κεν Λόουτς μας κερνά μια γουλιά καλοσύνη κι ελπίδα

στα 10

Σκοτσέζικη όσο η μυρωδιά ενός malt ουίσκι, βαθιά ανθρώπινη, τρυφερή κι αστεία, αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Κεν Λόουτς εδώ και χρόνια.

«The Angel's Share»: Ο Κεν Λόουτς μας κερνά μια γουλιά καλοσύνη κι ελπίδα

Τοποθετημένο στις φτωχογειτονιές της Γλασκώβης, με ήρωες που τους συναντάμε για πρώτη φορά μπροστά στον δικαστή και που γλιτώνουν στο παρά πέντε την φυλακή, αυτό δεν εμποδίζει το «Angel's Share» να είναι μια απολαυστική κωμωδία γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ.

Ο Ρόμπι περιμένει παιδί σε λίγες μέρες, αλλά αναγκάζεται να κάνει 300 ώρες κοινωνικής εργασίας εξ αιτίας ενός σοβαρού ξυλοδαρμού. Παγιδευμένος σε μια βίαιη συμπεριφορά που τον έχει οδηγήσει στο παρελθόν στη φυλακή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Σκοτσέζικη εκδοχή μιας βεντέτας. Ο πατέρας του αντιπάλου του, καυγάδιζε με τον πατέρα του, ο Ρόμπι καυγαδίζει με τον ίδιο. «Κι ο γιος μας θα καυγαδίζει με τον γιο του;» τον ρωτά η κοπέλα του, κι ο Ρόμπι ορκίζεται στη ζωή του νεογέννητου Λουκ, να μην πειράξει ποτέ κανέναν άλλο.

Μόνο που κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο όταν η ζωή σου είναι χωρίς προοπτική, προορισμένη για την ανεργία και το περιθώριο, μόνο που στην περίπτωση του Ρόμπι, θα χρειαστεί μια γουλιά από ένα καλό, παλιό malt ουίσκι. Ο Χάρι, ο υπεύθυνος για την κοινωνική εργασία του, θα τον μυήσει στα αρώματα και τη γεύση του πολύτιμου αλκοόλ και ο Ρόμπι θα ανακαλύψει ότι έχει μια θαυμάσια μύτη, που εκτός από την υφή και τις λεπτές αποχρώσεις του ουίσκι, μπορεί να οσμιστεί και μια ευκαιρία για την έξοδο του ίδιου και των φίλων του από την μάλλον αδιέξοδη κατάστασή τους.

Ναι το φιλμ του Κεν Λόουτς, γραμμένο ξανά από τον Πολ Λάβερτι ανήκει στην «κωμική» πλευρά της φιλμογραφίας του, όμως είναι με διαφορά, η πιο εύστοχη, αστεία, διασκεδαστική κωμωδία που έκανε ποτέ. Με ήρωες απόλυτα ταιριαστούς στο σύμπαν του κι ένα περιβάλλον που ανήκει στο κοινωνικά ευαίσθητο σινεμά του, το «Angel's Share» είναι ένα φιλμ γεμάτο αρώματα αλήθειας που αφήνει μια ξεκάθαρη επίγευση αισιοδοξίας.

Οπως το «μερτικό των αγγέλων», η ποσότητα του αλκοόλ που εξατμίζεται μυστηριωδώς από τα αποστακτήρια για να... μεθύσει τους ουρανούς, έτσι και το φιλμ του Λόουτς μοιάζει με μια σπονδή στην θετική πλευρά του κόσμου μας, ένα μικρό κέρασμα στο καλό και την ελπίδα, που το μόνο που χρειάζεται για να νικήσει, είναι μερικές φορές, μονάχα μισή ευκαιρία. Και ίσως μια γουλιά ουίσκι.

Μάθετε τα πάντα για το φεστιβάλ των Καννών στο ειδικό τμήμα του flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.