Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2014: Οταν το σινεμά είναι ένα πανέμορφο νησί!

στα 10

Από τις 24 έως και τις 30 Ιουλίου διεξάγεται φέτος για τέταρτη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, μια θερινή ανάσα για το σινεμά σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου.

Flix Team
Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2014: Οταν το σινεμά είναι ένα πανέμορφο νησί!

Στην τέταρτη χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου συνεχίζει με σταθερό άξονα τη βασική ιδιομορφία του: το γεγονός ότι διεξάγεται σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου και όπως δηλώνουν οι διοργανωτές «αφιερωµένο στη µαγεία του καλοκαιριού, στη µουσική,ή, στον ασυµβίβαστο έρωτα και σε όλες τις µικρές λεπτοµέρειες, που κάτω από τα αστέρια του θερινού σινεµά, µας ταξιδεύουν µακριά από τις δυσκολίες και τις συµβάσεις της καθηµερινότητας.»

Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με ξεχωριστές προβολές ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και ειδικά φέτος με ένα αφιέρωμα σε τέσσερις γυναίκες δημιουργούς, ειδικό τμήμα μουσικών ντοκιμαντέρ και masterclasses από σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού και του διεθνούς σινεμά και με ειδικά πρότζεκτ για νέους κινηματογραφιστές.

2 Σκηνή από το «Exhibition» της Τζοάνα Χογκ

Στις Ταινίες Μεγάλου Μήκους που θα προβληθούν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου ξεχωρίζουν μερικές από τις ταινίες που συζητήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε. Ανάμεσά τους το «Δικός Της» του Σπάικ Τζόνζι, το «Grand Budapest Hotel» του Γουες Αντερσον, η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, το «Θεώρημα Μηδέν» του Τέρι Γκίλιαμ, το «Moon Indigo» του Μισέλ Γκοντρί, ο «Λευκός Ελέφαντας» του Πάμπλο Τραπέρο, το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο (παρουσία της σκηνοθέτιδος), το «Free Birds» του Τζίμι Χέιγουορντ και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (παρουσία του σκηνοθέτη).

Σε πρώτη προβολή για την Ελλάδα θα προβληθούν το «Exhibition» της Τζοάνα Χογκ που ήταν υποψήφιο για τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2013 και το «From Tehran to London» της Μάνια Ακμπάρι, ταινία που ξεκίνησε τα γυρίσματα της στο Ιράν αλλά μετά από τη σύλληψη συντελεστών της συνεχίστηκε και ολοκλήρωθηκε στο Λονδίνο. Τόσο η Τζοάνα Χογκ όσο και η Μάνια Ακμπάρι θα βρίσκονται στην Πάτμο για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.

2 Σκηνή από το πρότζεκτ-ντοκιμαντέρ «Life in the Borderlands: Πορτραίτα της Πάτμου»

Στα Ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου ξεχωρίζει το «Life in the Borderlands: Πορτραίτα της Πάτμου», που υπήρξε το αποτέλεσμα της εργασίας νέων κινηματογραφιστών σε παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ το 2013, ένα ψηφιδωτό της ζωής στο νησί μέσα από πέντε διαφορετικές προσωπικότητες που συνδέονται με την Πάτμο. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το «20.000 Days on Earth» των Ιεν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ που αφηγείται ένα αποκαλυπτικό 24ωρο από τη ζωή και το έργο του Νικ Κέιβ. Ανάμεσα στις επιλογές των ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το βραβευμένο με Οσκαρ «Searching for Sugar Man» του πρόσφατα αδικοχαμένου Μάλικ Μπεντζελούλ, το «Παίζοντας με τη Φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου (παρουσία της σκηνοθέτιδος), το «Yusef's Song» του Κώστα Πλιάκου (παρουσία του σκηνοθέτη), το «Good Ol' Freda» του Ράιαν Γουάιτ και η «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου.

2 Σκηνή από το «Unplugged» του Μλάντεν Κοβάσεβιτς

Σε πρώτη ελληνική προβολή συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Πάτμου το «PressPausePlay» των Ντέιβιντ Ντβόρσκι και Βίκτορ Κέλερ με συνεντεύξεις από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ψηφιακής εποχής, το «Unplugged» του Σέρβου Μλάντεν Κοβάσεβιτς για την τέχνη της μουσικής που προκύπτει από το φύσημα των φύλλων, το «Out in the Line Up» του Αυστραλού Ιαν Τόμσον για την γκέι κουλτούρα του σέρφινγκ και το «Sand Wars» του Ντενίς Ντελεστράκ που εξερευνά τη σημασία της άμμου στην παγκόσμια οικονομία και τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την εκμετάλλευσή της.

2 Σκηνή από τη μικρού μήκους ταινία «Μπλε Δεκατρία»

Στις Μικρού Μήκους Ταινίες που θα προβληθούν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάτμου συγκαταλέγονται μερικές από τις πιο γνωστές και βραβευμένες ταινίες απ' όλον τον κόσμο. Από το «Μπλε Δεκατρία» της Ζακλίν Λέντζου μέχρι τη «Νικολέτα» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν και από τη «Θηλειά» του Βασίλη Λουλέ μέχρι το «Washingtonia» της ΚωνΣσταντίνας Κοτζαμάνη, τα πέντε προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που θα προβληθούν στην Πάτμο χαρτογραφούν νέους και καταξιωμένους δημιουργούς σε μικρές ιστορίες για μια διαφορετική πραγματικότητα.

2

Στα Σεμινάρια που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, νέοι κινηματογραφιστές αλλά και λάτρεις του σινεμά μπορούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της δημιουργίας μιας ταινίας από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την προώθησή της. Στο πλαίσιό τους θα παρουσιαστούν και τα πέντε σενάρια για ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν μέσα από 400 συμμετοχές από τον Διαγωνισμό Σεναρίου Μικρού Μήκους FADE IN (διαβάστε περισσότερα εδώ. Οι πέντε δημιουργοί θα παρουσιάσουν τα σενάριά τους στην επιτροπή, σε πραγματικές συνθήκες αγοράς και η επιτροπή θα επιλέξει το σενάριο που θα κερδίσει την παραγωγή του σε ταινία από την εταιρεία Sugarhigh Filmmakers σε συμπαραγωγή του OTE TV.

Οι πέντε φιναλίστ του Διαγωνισμού FADE IN είναι (αλφαβητικά): «Αφροδίτη» του Αβραάμ Σεκέρογλου, «Η Νύχτα στο Αιγαίο» του Δημήτρη Τοσίδη, «Κόμπρα» των Γρηγόρη Ρέντη και Γιώργου Φουρτούνη, «LUZ» της Ζακλίν Λέντζου και «Τεμπέλης Ηλιος» του Δημήτρη Παπαναστασίου.

Ο Αργεντίνος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Σαντιάγκο Αμιγκορένα θα μοιραστεί τα μυστικά ενός καλού σεναρίου στο σεμινάριο «Από τη Σύλληψη στην Οθόνη». Η σεναριογράφος Αγάθη Δαρλάση, η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου και ο προϊστάμενος των κινηματογραφικών καναλιών του ΟΤΕ ΤV Γρηγόρης Κοκκινάκης θα παρουσιάσουν στο «Pitching» πως γίνεται η επαγγελματική παρουσίαση ενός σεναρίου προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότησή του. Ο βραβευμένος Δανός παραγωγός Τίβι Μάγκνουσον θα μοιραστεί την εμπειρία του στο σεμινάριο «Πως Φτιάχνεται μια Βραβευμένη Μικρού Μήκους Ταινία». Η διάσημη script supervisor Ντομινίκ Πιατ θα παρουσιάσει στο κοινό τον τρόπο αξιολόγησης των ταινιών, µέσωτων δηµιουργικών και τεχνικών µεθόδων του script supervising στο σεμινάριο «Αναλύοντας το Κινηματογραφικό Σενάριο». Τέλος η Βαλέρια Γκολίνο, η Τζοάνα Χογκ, η Μάνια Ακμπάρι και η παραγωγός Ρεμπέκα Ο' Μπράιεν θα μιλήσουν για το τι μπορεί να σημαίνει «γυναικείο σινεμά» σήμερα αλλά και για τη θέση των γυναικών πίσω και μπροστά από την κάμερα στο πάνελ «Women's Cinema».

2

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΤΜΟΣ ΑΚΤΙΣ

11.30 - 13.30 - Masterclass “Από τη σύλληψη στην οθόνη” µε τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη Santiago Amigorena

ΣΚΑΛΑ

20.30 - Χαιρετισµός/ Τελετή έναρξης του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Πάτµου 2014

21.00 - Life in the Borderlands - Πορτραίτα της Πάτµου (Ντοκυµαντέρ - 60’, Ελλάδα - 2014) / Παρουσία σκηνοθετών

22.30 - Λευκός Ελέφαντας του Πάμπλο Τραπέρο (Δράµα - 105’, Ισπανία/Αργεντινή/Γαλλία - 2012)

ΧΩΡΑ

20.00 - Μικρού Μήκους A’ (Επιλογή από τις καλύτερες Ταινίες Μικρού Μήκους του IFFP 2014)

21.10 - Το Πανηγύρι της Βρουκούντας του Θεόδωρου Βένερη (Ντοκυµαντέρ - 52’, Ελλάδα)

22.15 - Μικρού Μήκους Β’ (Επιλογή από τις καλύτερες Ταινίες Μικρού Μήκους του IFFP 2014)

23.25 - Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό του Παναγιώτη Κράββαρη (Ντοκυµαντέρ - 47, Ελλάδα - 2014) / Παρουσία σκηνοθέτη

23.30 - Εναρκτήριο πάρτυ στο Arion bar στη Σκάλα / Dj set Pepper 96,6fm µε τον Γιώργο Μουχταρίδη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΤΜΟΣ ΑΚΤΙΣ

11.30 - 13.30 - Masterclass “Pitching” µε τη σεναριογράφο A. ∆αρλάση, την παραγωγό Α.Μπουσίου, και τον προϊστ. Κιν/φικών Καναλιών OTE TV Γ. Κοκκινάκη

ΣΚΑΛΑ

20.45 - Mέλι της Βαλέρια Γκολίνο (Δράµα - 96’, Ιταλία/ Γαλλία - 2013) / Παρουσία σκηνοθέτη

23.00 - Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη (Δράµα - 132’, Ελλάδα - 2013) / Παρουσία σκηνοθέτη

ΧΩΡΑ

20.00 - Μικρού µήκους Γ’ (Επιλογή από τις καλύτερες Ταινίες Μικρού Μήκους του IFFP 2014)

21.10 - PressPausePlay των Ντέιβιντ Ντβόρσκι και Βίκτορ Κέλερ / Πρεµιέρα (Ντοκυµαντέρ - 80’, Σουηδία/Αυστραλία/Γαλλία - 2011)

22.40 - Super Duper Alice Cooper των Σαμ Νταν, Ρέτζιναλντ Χαρκέμα, Σκοτ ΜακΦάντιεν (Ντοκυµαντέρ - 98', Καναδάς - 2014)

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΤΜΟΣ ΑΚΤΙΣ

11.30 - 13.30 - Pitching σεναρίων στην επιτροπή ∆ιαγωνισµός FADE IN

19.00 - Helium του Αντερς Γουόλτερ (Μικρού Μήκους - 23’, Δανία - 2014)

19.30 - Masterclass “Πώς φτιάχνεται µια βραβευµένη µικρού µήκους ταινία” µε τον Tivi Magnusson, παραγωγός

ΣΚΑΛΑ

21.00 - The Grand Budapest Hotel του Γουες Αντερσον (Κωµωδία - 100’, Ηνωµένες Πολιτείες/ Γερµανία - 2014)

23.00 - Ανακοίνωση νικητή διαγωνισµού σεναρίου µικρού µήκους FADE IN

23.15 - Συναυλία µε τους "The Burger Project"

ΧΩΡΑ

20.00 - Μικρού Μήκους Δ’ (Επιλογή από τις καλύτερες Ταινίες Μικρού Μήκους του IFFP 2014)

21.10 - Nona του Στέλιου Κούλογλου (Ντοκυµαντέρ - 105’, Ελλάδα - 2014)

23.10 - Unplugged του Μλάντεν Κοβάσεβιτς / Πρεµιέρα (Ντοκυµαντέρ - 50', Σερβία - 2013)

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΤΜΟΣ ΑΚΤΙΣ

11.30 - 13.30 - Masterclass “Αναλύοντας το κινηµατογραφικό σενάριο” µε την Dominique Piat, script supervisor

20.30 - 22.00 - Πάνελ “WOMEN’S CINEMA” µε τις σκηνοθέτες Valeria Golino, Mania Akbari, την παραγωγό Rebecca O’Brien και την σκηνοθέτη Joanna Hogg

ΣΚΑΛΑ

20.45 - Δικός της του Σπάικ Τζόουνς (Δράµα - 126',Η.Π.Α. - 2013)

23.15 - Ο Aφρός των Ηµερών του Μισέλ Γκοντρί (Κοµεντί/∆ράµα - 131’, Γαλλία/Βέλγιο - 2013)

ΧΩΡΑ

21.10 - Παίζοντας µε τη Φωτιά της Αννέτας Παπαθανασίου (Ντοκυµαντέρ - 80’, Ελλάδα - 2014) / Παρουσία σκηνοθέτη

22.40 - Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης του Μάλικ Μπεντζελούλ (Ντοκυµαντέρ - 86’, Σουηδία/Ηνωµένο Βασίλειο - 2012)

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΚΑΛΑ

20.45 - Το Θεώρηµα Μηδέν του Τέρι Γκίλιαμ (Δράµα/Φαντασίας - 107’, Ηνωµένες Πολιτείες/ Ρουµανία/ Ηνωµένο Βασίλειο - 2013)

23.00 - Exhibition της Τζοάνα Χογκ / Πρεµιέρα (Δράµα - 104’, Ηνωµένο Βασίλειο - 2013) / Παρουσία σκηνοθέτη

ΧΩΡΑ

20.00 - From Tehran to London της Μάνια Ακμπάρι / Πρεµιέρα (Δράµα - 70’, Ιράν - 2012/2013) / Παρουσία σκηνοθέτη

21.30 - Yussef’s Song του Κώστα Πλιάκου (Ντοκυµαντέρ - 52’, Ελλάδα - 2014)

22.30 - Μικρού Μήκους Ε’ (Επιλογή από τις καλύτερες Ταινίες Μικρού Μήκους του IFFP 2014)

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΚΑΛA

20.45 - 20,000 Days on Earth των Ιεν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ (Ντοκυµαντέρ - 97’, Ηνωµένο Βασίλειο - 2014)

22.45 - Η Τέλεια Οµορφιά του Πάολο Σορεντίνο (Δράµα - 142’, Ιταλία/Γαλλία - 2013)

ΧΩΡΑ

18.30 - Free Birds του Τζίμι Χέιγουορντ (Παιδική ταινία µεγάλου µήκους - 91’, Ηνωµένες Πολιτείες - 2013)

20.40 - Τα Φτερά της Πάτµου της Βίκυς Βελλοπούλου (Ντοκυµαντέρ - 53’, Ελλάδα - 2014)

22.15 - Out in the line up του Ιαν Τόμσον / Πρεμιέρα (Ντοκυµαντέρ - 69’, Αυστραλία/Ηνωµένες Πολιτείες/Μεξικό - 2014) / Παρουσία σκηνοθέτη

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΧΩΡΑ

18.30 - Θαλάσσια Θηλαστικά WWF του Μάνου Γαστεράτου (Ντοκυµαντέρ - 31’, Ελλάδα) / Παρουσία του ωκεανολόγου Giuseppe Notarbartolo di Sciara

19.30 - Sand Wars του Ντενίς Ντελεστράκ / Πρεμιέρα (Ντοκυµαντέρ - 74’, Γαλλία/ Καναδάς - 2013) / Παρουσία σκηνοθέτη

21.00 - Η Καλή µας η Φρίντα του Ράιαν Γουάιτ (Ντοκυµαντέρ - 86’, Ηνωµένο Βασίλειο/ ΗΠΑ - 2013)

23.00 - Πάρτυ Λήξης Θα ανακοινωθεί πριν την ταινία: Η Καλή µας η Φρίντα

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

17.00
 Αποχαιρετιστήριο ποτό στο Kampos Beach Bar


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου στην επίσημη σελίδα του στο internet και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.