Buzz

Η Τζένιφερ Λόπεζ στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στα 10

Η Jenny from the block έχει εξοργίσει τη Διεθνή Αμνηστία και τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις αρπαχτές εμφανίσεις της σε πριβέ γκαλά που την προσκαλούν Δικτάτορες και διεφθαρμένοι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο. Και το ερώτημα είναι: πόσο τα χρειάζονται αυτά τα χρήματα οι πιο πλούσιοι σταρ του πλανήτη;

Η Τζένιφερ Λόπεζ στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Λίγους μήνες πριν, η οσκαρική πρωταγωνίστρια Χίλαρι Σουάνκ είχε ξεσηκώσει θύελλες διαμαρτυρίας των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την παρουσία της στον εορτασμό των γενεθλίων του Προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Η Σουάνκ είχε πάρει τη σκηνή για να ευχηθεί στον Καντίροφ από το μικρόφωνο «χρόνια πολλά και ηγετικά», ενώ πρόσθεσε επίσης ότι «ήταν περήφανη που βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας». Μόνο που δεν είχε κάνει ένα google πριν. Γιατί ο Καντίροφ (διορισμένος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007) είναι μία αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, καθώς πριν τον διορισμό του ήταν επικεφαλής της Ομάδας Ασφαλείας και εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του για βασανισμούς, εκτελέσεις και «εξαφανίσεις» πολιτών.

Σήμερα στην ίδια θέση βρίσκεται η Τζένιφερ Λόπεζ. Η παρουσία και prive performance της JLo σε γκαλά γενεθλίων του Προέδρου του Τουρκμενιστάν εξόργισε τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάμεσα στις οποίες και τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Λόπεζ κατηγορήθηκε δημόσια ότι τσέπωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να τραγουδίσει «σε δικτάτορες, βασανιστές και εγκληματίες».

Η ίδια βιάστηκε να απολογηθεί μέσω των αντιπροσώπων της που δήλωσαν ότι η συμμετοχή της δεν κλείστηκε «απευθείας από την κυβέρνηση και δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα». Το, μάλλον αποτυχημένο, αυτό επιχείρημα ακολούθησε ένα ακόμα. Οτι η εταιρία διοργάνωσης των γενεθλίων του Προέδρου την κάλεσε «τελευταία στιγμή στη σκηνή για να του τραγουδήσει και για αυτό δεν μπόρεσε να κάνει διαφορετικά». Δηλαδή τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν απλά για να παραστεί στο πάρτι; Η δήλωση της Λόπεζ πάντως ολοκληρωνόταν με το «αν ήξερα ότι υπήρχε παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε θα συμμετείχα» - κάτι που είχε ισχυριστεί και η Σουάνκ. Το επιχείρημα «δεν έψαξα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που θα παραβρεθώ στο πάρτι γενεθλίων του» ίσως είναι ακόμα χειρότερο βέβαια.

Το θέμα όμως δεν παραμένει μόνο στο περιστατικό που συνέβη στη δικτατορία της Κεντρικής Ασίας. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού Human Rights Foundation έψαξαν και κατέγραψαν περισσότερα περιστατικά. «Η J.Lo έχει ψυχαγωγήσει τα τελευταία χρόνια μερικούς από τους μεγαλύτερους μαφιόζουν, εγκληματίες και δικτάτορες του κόσμου» δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θορ Χαλβόρσεν. «Η περσόνα της Jenny-from-the-block που δεν κάνει google δεν περνάει πια, γιατί τα πολλά περιστατικά δείχνουν μάλλον ένα μοτίβο συμπεριφοράς...»

1O ηγέτης του Τουρκμενιστάν

Πράγματι, τον Ιούλιο του 2011 η Λόπεζ πληρώθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια από βιομήχανο του Ουζμπεκιστάν για να τραγουδήσει στο γάμο του γιου του. Ενας από τους καλεσμένους στο γάμο ήταν ο Τσετσένος Πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ (όλα μπλέκονται γλυκά). Μήνες πριν από αυτό το περιστατικό, η Λόπεζ εισέπραξε 1.4 εκατομμύρια δολάριο για να εμφανιστεί και να τραγουδήσει στα γενέθλια του Ρώσου μαφιόζου Τελμάν Ισμαΐλοφ.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η 42χρονη ντίβα εμφανίστηκε σε ποδοσφαιρική εκδήλωση του δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν για 2.5 εκατομμύρια δολάρια. Κι όχι μόνο αυτό. Συναντήθηκε με τη σύζυγο του δικτάτορα για να συζητήσουν την πιθανότητα οργάνωσης ενός μουσικού φεστιβάλ στην πρωτεύουσα της χώρας. Το φεστιβάλ που αρχικά προγραμματίστηκε για το Σεπτέμβριο του 2013, αναβλήθηκε για το φθινόπωρο του 2014.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Λόπεζ ταξίδεψε στη Λευκορωσία , η οποία θεωρείται η μόνη υπάρχουσα δικτατορία της Ευρώπης σήμερα, όπου έδωσε συναυλίες. Ενα μήνα μετά, πήγε στην Μόσχα όπου ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει στα γενέθλια του Αλαξάντερ Γιόλκιν, Ρώσου γραφειοκράτη συνδεδεμένου με πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα. Μία μέρα πριν την εκδήλωση ο Γιόλκιν συνελήφθη. Δεν ξέρουμε αν η Λόπεζ επέστρεψε τα 2 εκατομμύρια δολάρια για την performance που δεν έγινε.

Μπορεί με αυτά τα στοιχεία η Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να είναι καταπέλτης. Υπάρχει όμως μία πονηρή πρόταση στην απάντηση-δήλωση της Λόπεζ που είναι όλα τα λεφτά. Κυριολεκτικά και συμβολικά: «Ολες οι παραπάνω χώρες διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οσο η Αμερική λοιπόν συνεχίζει να στηρίζει τέτοιου είδους σχέσεις, οι σταρ, σύμβολα του επιτυχημένου Αμερικανικού Ονείρου, θα κάνουν κι οι ίδιοι ακριβώς αυτό. Ολα τα άλλα βρίσκονται στην προσωπική ηθική του καθενός (φυσικά), αλλά μπορούν και να ξελιστρήσουν ωραιότατα στη σφαίρα της υποκρισίας.

Βέβαια, αναρωτιόμαστε, πόσα παραπάνω εκατομμύρια δολάρια μπορεί να έχει ανάγκη μία Τζένιφερ Λόπεζ;