Buzz

Η Χίλαρι Σουόνκ ξεσηκώνει διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στα 10

Η παρουσία VIP celebrities όπως ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και η οσκαρική πρωταγωνίστρια Χίλαρι Σουόνκ στον εορτασμό των γενεθλίων του Προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ξεσήκωσε θύελλες διαμαρτυρίας των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Χίλαρι Σουόνκ ξεσηκώνει διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
O Τσετσένος ηγέτης με τους διάσημους καλεσμένους του

Στις 5 Οκτωβρίου ήταν τα γενέθλια του Τσετσένου Προέδρου Ραμζάν Καντίροφ και δεν το γιόρτασε σεμνά. Σε μία πολυτελή γιορτή-σόου που έστησε για τον εαυτό του (μετακινώντας την εθνική εορτή της χώρας για να συμπίπτει με τα γενέθλιά του!!!) είχε καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις προσκλήσεις, celebrities από τον κινηματογραφικό (Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, Χίλαρι Σουόνκ) αλλά και το μουσικό (Σακίρα) χώρο.

Μόνο που οι διάσημοι καλεσμένοι έμπλεξαν άσχημα. Ο Καντίροφ (διορισμένος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007) είναι μία αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, καθώς πριν τον διορισμό του ήταν επικεφαλής της Ομάδας Ασφαλείας και εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του για βασανισμούς, εκτελέσεις και «εξαφανίσεις» πολιτών.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θορ Χάλβορσεν δήλωσε ότι είχε στείλει ο ίδιος επιστολή στη Χίλαρι Σουόνκ από το Σεπτέμβριο πληροφορώντας την για τις κατηγορίες που πλήττουν το προφίλ του Καντίροφ και προειδοποιώντας την να μην αποδεχτεί την πρόσκληση. Τότε, σύμφωνα με τον Χάλβορσεν, η εκπρόσωπος της ηθοποιού τον διαβεβαίωσε ότι η Σουόνκ δε θα πήγαινε στην γιορτή. Λίγες μέρες μετά όμως τα ρεπορτάζ από την εκδήλωση τη δείχνουν να χειροκροτεί (όπως και τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ) τον Καντίροφ στη σάλα των εορτασμών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Βαν Νταμ προλόγισε τον Καντίροφ με τα λόγια «Σας αγαπώ κύριε Καντίροφ», ενώ η Σουόνκ δήλωσε ότι «ήταν περήφανη που βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας» και ευχήθηκε στον Καντίροφ «χρόνια πολλά και ηγετικά».

Καθώς είναι γνωστό ότι τα celebrities πληρώνονται για να παραβρεθούν σε τέτοιες εκδηλώσεις, ο Χάλβορσεν έβγαλε την ακόλουθη δήλωση: «Η Χίλαρι Σουόνκ έχει κάθε δικαίωμα να κερδίζει τα προς το ζην ψυχαγωγώντας όποιον της προσφέρει την μεγαλύτερη αμοιβή. Ομως αυτού του είδους οι αργυρώνητες κινήσεις πρέπει να καταγγέλλονται δημόσια. Θα δεχόταν να ψυχαγωγήσει τον Πινοσέτ; Την Αλ Κάιντα; Πρέπει να της θυμίσουμε την κακή δημοσιότητα που κέρδισαν οι Μαράια Κάρεϊ, Νέλι Φουρτάντο, Μπιγιονσέ και 50 Cent όταν αποκαλύφθηκε ότι έτρεξαν να τραγουδήσουν για αντίστοιχη γιορτή του Καντάφι; »

Η Σακίρα ήταν η μόνη που άκουσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακύρωσε - κάτι που όπως λέγεται ο 35χρονος Καντίροφ σχολίασε δημόσια.

Ούτε ο Βαν Νταμ αλλά ούτε και η Σουόνκ έχουν ακόμα κάνει δηλώσεις για το γεγονός.