Industry

Η κρίση χτύπησε και την DreamWorks: έλλειμμα, μέτρα, απολύσεις!

στα 10

Το τελευταίο τετράμηνο της DreamWorks Animation υπέφερε ένα έλλειμμα της τάξεως των 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Κύριος υπαίτιος το «Rise of the Guardians» που πάτωσε στα εγχώρια και διεθνή box office. Αποτέλεσμα: 350 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους...

Η κρίση χτύπησε και την DreamWorks: έλλειμμα, μέτρα, απολύσεις!

Το στούντιο παραδέχτηκε ότι δέχτηκε οικονομικό χτύπημα την τελευταία περίοδο, αμέσως μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου χθες. Οι μετοχές της DreamWorks Animation έπεσαν 1.25%, στα $16.61).

Το «Rise of the Guardians» («Οι Πέντε Θρύλοι»), που είχε κάνει την πρεμιέρα του τον Νοέμβριο, κόστισε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια, για την παραγωγή και την προώθησή του. Ομως κατάφερε να φέρει πίσω λιγότερο από 303 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε μικτά κέρδη (αυτό το νούμερο μοιράζεται 50-50 με τους αιθουσάρχες). Το στούντιο, υπολογίζοντας και παράπλευρα έξοδα, παραδέχτηκε ότι το τελικό καθαρό κέρδος είναι μόνο 87 εκατομμύρια δολάρια.

1

Αυτό το νούμερο για την DreamWorks (που συνήθως γνωρίζει μόνο ρεκόρ στα κέρδη) θεωρείται όχι απλά αποτυχία, αλλά και η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του στούντιο. Η εταιρία είχε μεγάλες βλέψεις για το «Rise of the Guardians», αλλά η μάλλον σκοτεινή και αιρετική του ματιά απέναντι σε θρυλικούς ήρωες των παιδικών παραμυθιών, αποθάρρυνε τους γονείς και η ταινία πάτωσε.

Αυτό ανάγκασε την DreamWorks να αποσύρει από το πρόγραμμά της μία ακόμα ταινία που ήταν διατεθειμένη να βγάλει μέσα στον επόμενο χρόνο (το «Me & My Shadow») κι αυτό έβαλε μέσα ακόμα 54 εκατομμύρια δολάρια τις ετήσιες προβλέψεις της εταιρίας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ανακατατάξεων, το στούντιο θα αναγκαστεί να απολύσει μερικές εκατοντάδες από τους 2000 υπαλήλους του.

2

Ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ μίλησε για αυτές τις απολύσεις σ' ένα μίτινγκ με τους οικονομικούς αναλυτές. «Θα αναγκαστούμε να μειώσουμε κατά 350 θέσεις το εργατικό μας δυναμικό. Ο ανώτερος στόχος είναι να περιορίσουμε τη χασούρα για να ενδυναμώσουμε την εταιρία...» είπε.

Πέρσι τέτοια εποχή, η DreamWorks Animation ανέφερε κέρδος 24,3 εκατομυρίων δολαρίων. Φέτος, έλλειμμα 82.7 εκατομμυρίων. Κι όμως η «Μαδασκάρη 3» έφερε κέρδη 746.6 εκατομμυρίων στα διεθνή box office. Αλλά μάλλον δεν έφτασε για να μετριάσει την πτώση από την αρχική εκτίμηση του ετήσιου κέρδους. «Είναι μεγάλη η πρόκληση αλλά την αποδεχόμαστε» είπε ο Κάτζενμπεργκ. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε στον ανταγωνισμό για το οικογενειακό κοινό...»

Πάντως είναι ενδεικτό των εποχών που ζούμε και βαθιά ειρωνικό: την Κυριακή τον χειροκροτούσε η κινηματογραφική βιομηχανία στα Οσκαρ, με αφορμή το τιμητικό του βραβείο για το σύνολο της φιλανθρωπικής προσφοράς του, την Τρίτη απέλυε κόσμο...