Buzz

Η Ελεν Μίρεν ξανά «The Queen», αλλά η αληθινή Ελισάβετ Β' δε θέλει καμία ανάμιξη!

στα 10

H Ελεν Μίρεν θα ξαναφορέσει το βασιλικό στέμμα της Ελισάβετ της Β' για ένα θεατρικό έργο που ανεβαίνει στο Λονδίνο. Η αληθινή βασίλισσα όμως της αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την μορφή της στο πρόγραμμα και τις αφίσες. Κατανοητό ή παράλογο;

Η Ελεν Μίρεν ξανά «The Queen», αλλά η αληθινή Ελισάβετ Β' δε θέλει καμία ανάμιξη!

Η οσκαρική πρωταγωνίστρια καλείται να ξαναμπεί στο γαλαζοαίματο κουστούμι της δεύτερης μακροβιότερης μονάρχη του βρετανικού στέμματος, της Ελισάβετ Β', για ένα θεατρικό έργο που έγραψε ο σεναριογράφος του «The Queen», Πίτερ Μόργκαν, και θα σκηνοθετήσει ο Στίβεν Ντάλντρι. Το έργο που ονομάζεται «The Audience», θα επιχειρήσει να εξερευνήσει τις πολιτικές σχέσεις και ισορροπίες μεταξύ της βασίλισσας και των 12 πολιτικών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας της. Ο τίτλος παίζει με τις συνθήκες των εβδομαδιαίων ιδιωτικών συζητήσεων μεταξύ της Βασίλισσας και των κυβερνήσεων επί 6 δεκαετίες τώρα!

Το έργο θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 στο Gielguld Theatre του διάσημου West End του Λονδίνου και όλοι δουλεύουν πυρετωδώς για την προετοιμασία και τις πρόβες. Ανάμεσά τους και οι γραφίστες, υπεύθυνοι για το πρόγραμμα, την μαρκίζα, τις αφίσες της παράστασης. Εκείνοι λοιπόν είχαν την ιδέα να φιγουράρει η μορφή της πραγματικής βασίλισσας να φοράει το διαμαντένιο στέμμα στο εξώφυλλο, κι όχι η Ελεν Μίρεν. Κάτι τέτοιο απαιτούσε άδεια από το παλάτι του Μπάκινγχαμ και αυτή δε δόθηκε ποτέ. Αντιθέτως, το γραφείο Τύπου του παλατιού εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία διευκρίνισε ότι «έχουμε ζητήσει από κάθε εταιρία ή επιχείρηση να μη χρησιμοποιεί την εικόνα της Βασίλισσας για να διαφημίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Θεωρήσαμε ότι η χρήση του πορτρέτου της Βασίλισσας για ένα θεατρικό έργο παραβιάζει αυτή την συνθήκη και προτείναμε στους διοργανωτές να προτιμήσουν μία άλλη φωτογραφία για την καμπάνια τους. Η απόφασή μας δεν έχει να κάνει με το θεατρικό έργο αυτό καθ' αυτό...»

Οι παραγωγοί της παράστασης όμως έγιναν έξω φρενών. «Σοκαρίστηκα με την απάντησή τους ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα της Βασίλισσας, ειδικά όταν αυτή η χρήση δεν συνοδεύεται με κάποιο σκοπό σάτιρας, ή δυσφήμισης - το αντίθετο θα έλεγα» δήλωσε ο Μάθιου Μπάγιαμ Σο, ένας από τους παραγωγούς. «Πρόκειται για λογοκρισία!»

Απορούμε με όλη αυτή την δημόσια διαμάχη. Παρόλο που είμαστε υπέρ της τέχνης σε οποιαδήποτε αντιπαράθεσή της με την μοναρχία, η εικόνα ενός ανθρώπου - δημόσια, ή ιδιωτική, είναι κάτι διαπραγματεύσιμο αλλά όχι δεδομένο στη χρήση του. Επίσης, πολύ πιο δυνατή θα είναι η Μίρεν στην πλήρη μεταμόρφωσή της (και με την οσκαρική κληρονομιά που κουβαλά) σε αφίσες, εικόνες και μαρκίζες, παρά η Βασίλισσα - κατά τη γνώμη μας πάντα. Γιατί τέτοια αντιπαράθεση; Τελευταία το επιχείρημα της «λογοκρισίας» αρχίζει και χάνει τη δύναμή του, όταν πάρα πολύς κόσμος φωνάζει «λύκος» μόνο και μόνο για να ακούσει τη φωνή του.