Buzz

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ κι ο Νόα Μπόμπακ είναι μια ρομαντική ταινία από μόνοι τους

στα 10

Στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη, στο The Hollywood Reporter, το ζευγάρι σκηνοθετών μοιράζεται πρωινό και ελπίδες για το φετινό Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ κι ο Νόα Μπόμπακ είναι μια ρομαντική ταινία από μόνοι τους

Ο Νόα Μπόμπακ κι η Γκρέτα Γκέργουιγκ, ζευγάρι στη ζωή εδώ και μια δεκαετία, έχει φέτος μια πρωτιά: πιθανότατα κι οι δυο θα διεκδικήσουν το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, εκείνος για την «Ιστορία Γάμου», εκείνη για τις «Μικρές Κυρίες» που στην Ελλάδα θα δούμε με τη νέα χρονιά. Ακόμα πιο αλλόκοτο: σε μια χρονιά που φαβορί για το βραβείο είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς, σαν τον Μάρτιν Σκορσέζε, τον Κουέντιν Ταραντίνο, τον Σαμ Μέντες και τον Κορεάτη auteur Μπονγκ Τζουν-χο, οι δυο τους μπορεί να συναγωνιστούν για τη μία θέση που θα μείνει κενή. Παρόλ' αυτά, στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη που έδωσαν στο The Hollywood Reporter, η Γκρέτα και ο Νόα μοιάζουν απλώς ν' απολαμβάνουν το πρωινό τους (εκείνη... ολόκληρο τον κατάλογο, εκείνος ένα γιαούρτι) και τις επιτυχίες ο ένας του άλλου.

Διαβάστε ακόμη: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ δεν είναι «Μπάρμπι». Γι' αυτό θα σκηνοθετήσει την «Barbie»

γκρέτα γκέργουιγκ νόα μπόμπακ 607

Εάν ο Νόα Μπόμπακ είναι υποψήφιος για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, τίποτε δεν θ' αλλάξει στην Ιστορία. Εάν, από την άλλη, διεκδικήσει το βραβείο η Γκρέτα Γκέργουιγκ, αυτή θα είναι η μόλις έκτη φορά που θα συμβεί αυτό, με τις προηγούμενες πέντε ν' ανήκουν στην Τζέιν Κάμπιον, τη Λίνα Βερτμίλερ, τη Σοφία Κόπολα, την Κάθριν Μπίγκελοου (η μοναδική νικήτρια) και στην ίδια την Γκέργουιγκ, που βρέθηκε σ' αυτή τη θέση πέρσι, για το «Lady Bird». Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί (απ' όσο είναι, τουλάχιστον, γνωστό), τα δυο μέρη ενός ζευγαριού να ανταγωνίζονται για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, εκτός, ίσως, από την Μπίγκελοου και τον Τζέιμς Κάμερον που έζησαν αυτή τη συνθήκη το 2010, με νικήτρια την Μπίγκελοου, μόνο που οι δυο τους είχαν ήδη πάρει διαζύγιο το 1991.

γκρέτα γκέργουιγκ νόα μπόμπακ 607

Οι ταινίες που τους έχουν φέρει στο προσκήνιο είναι κι οι δυο, μ' έναν τρόπο, βιωματικές. Για την «Ιστορία Γάμου», ο Νόα Μπόμπακ εξηγεί διασκεδαστικά: «Δεν είναι αυτοβιογραφική ταινία. Είναι προσωπική. Κάθε ταινία του Ντέιβιντ Λιντς είναι το πιο προσωπικό σινεμά που θα μπορούσα να φανταστώ. Αλλά κανείς δεν τον ρωτά αν όντως του συνέβησαν αυτά τα πράγματα...»

Από την άλλη πλευρά, οι «Μικρές Κυρίες» βασίζονται στο κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ, που Γκρέτα Γκέργουιγκ διαβάζει ξανά και ξανά απ' όταν ήταν παιδί: «Είναι κομμάτι του εαυτού μου,» λέει. «Αυτά τα κορίτσια είναι αδελφές μου, οι αναμνήσεις τους είναι οι δικές μου αναμνήσεις.»

Δείτε ακόμη: (Μικρές) κυρίες και κύριοι: Η Σέρσα Ρόναν κι ο Τίμοθι Σαλαμέ

Ενας ακόμα συνδετικός κρίκος, φέτος, του σινεμά των δυο δημιουργών, είναι... η Λόρα Ντερν, που κρατά από έναν καθοριστικό δεύτερο ρόλο στην κάθε ταινία, ως... υπερβατική, διεκδικητική δικηγόρος στην «Ιστορία Γάμου», ως μαμά της οικογένειας Μαρτς στις «Μικρές Κυρίες». «Δουλεύουν τόσο όμορφα μαζί, ακόμα κι όταν κάνουν διαφορετικές ταινίες,» λέει η Ντερν για το ζευγάρι. «Με την Γκρέτα και τον Νόα, δεν μπορείς να διαχωρίσεις την επίδραση που έχει ο ένας στον άλλον και το πώς η σχέση τους επηρεάζει τις ταινίες του καθενός τους.»

γκρέτα γκέργουιγκ νόα μπόμπακ 607

Ο Μπόμπακ και η Γκέργουιγκ συνεργάζονται σταθερά, κάνοντας αυτόνομες ταινίες: εκείνη έχει πρωταγωνιστήσει σε δικά του φιλμ, στα «Greenberg» (όπου και γνωρίστηκαν), «Frances Ha» και «Mistress America», αλλά συχνά ο ένας είναι παραγωγός ή συν-σεναριογράφος του άλλου. «Είναι συναρπαστικό να αναγνωρίζουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει κι οι δυο για τις ταινίες μας,» εξηγεί η Γκέργουιγκ, σε μια ερώτηση για το αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. «Υπάρχει αυτή η αίσθηση, ότι θέλουμε να κάνουμε φιγούρα ο ένας στον άλλον. Τουλάχιστον εγώ το κάνω. Θυμάμαι όταν έδειξα στον Νόα σχέδια του σεναρίου, ή λήψεις από τις "Μικρές Κυρίες". Είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης κι ο αγαπημένος μου σεναριογράφος. Για μένα είναι το παν να πιστεύει ότι μια δουλειά μου είναι καλή.»

Προσθέτει ο Νόα Μπόμπακ, «Οταν δουλεύουμε ο καθένας στην ταινία του, πάντα τις συζητάμε μεταξύ μας και δείχνουμε στον άλλον πράγματα. Πάντα νιώθω κομμάτι αυτού που έχει κάνει εκείνη. Οι "Μικρές Κυρίες" είναι απολύτως δική της ταινία, αλλά δεν είναι σαν να ξύπνησα μια μέρα και το φιλμ παιζόταν στις αίθουσες. Μιλάει γι' αυτό εδώ και χρόνια. Κι εγώ νιώθω ότι είναι σπουδαίο που αναγνωρίζεται η ταινία με τον τρόπο που εκείνη ευχόταν.»

γκρέτα γκέργουιγκ νόα μπόμπακ 607

γκρέτα γκέργουιγκ νόα μπόμπακ 607

Πιστοί στην ελαφρώς αντισυμβατική πορεία τους, η Γκρέτα Γκέργουιγκ και ο Νόα Μπόμπακ τώρα, σύμφωνα με τις φήμες και τις συζητήσεις, θα συνεργαστούν στην κινηματογραφική, live action «Barbie», με πρωταγωνίστρια τη Μάργκο Ρόμπι. Η Γκρέτα στη σκηνοθεσία, ο Νόα στο σενάριο. Το σχόλιο της Γκέργουιγκ για το πρότζεκτ είναι, φυσικά, ελλειπτικό και χαριτωμένο: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι' αυτό. Πάντως, η Warner Bros είναι ανοιχτή στο... παράξενο!».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Γκρέτα Γκέργουιγκ και του Νόα Μπόμπακ στο The Hollywood Reporter εδώ.