Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Glory B» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου στο Talent Project Market της Berlinale 2021

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη συνεχίζει την ανάπτυξή της με μια σημαντική στάση στην Αγορά Συμπαραγωγών της Berlinale.

Flix Team
Το «Glory B» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου στο Talent Project Market της Berlinale 2021

«703 μ.Χ. Δυο κατάδικοι, κλειδωμένοι σε μεσαιωνικούς κλοιούς (σανίδες που εγκλωβίζουν χέρια και λαιμό), ναυαγούν σε ερημικό νησί του Αιγαίου. Ο Ζαχαρίας είναι ένας αγαθός μελισσοκόμος, καταδικασμένος ως αιρετικός. Ο Ιουστινιανός Β’ είναι ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, εκθρονισμένος και τιμωρημένος με ακρωτηριασμό της μύτης του. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να συνεννοηθούν. Το «Glory B» είναι ένα βυζαντινό buddy movie για τις αντιφάσεις της εξουσίας και την ανάγκη να σκουπίζεσαι χρησιμοποιώντας το χέρι κάποιου άλλου.»

Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή του «Glory B», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και συμμετέχει στο Talent Project Market της 18ης Αγοράς Συμπαραγωγών του Φεστιβάλ Βερολίνου που θα διεξαχθεί φέτος από την 1η έως και την 5η Μαρτίου.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος με θητεία στη μικρού μήκους γύρισε τον τελευταίο χρόνο όλο τον κόσμο (με φυσική και διαδικτυακή παρουσία) με την τεράστια επιτυχία της μικρού μήκους ταινίας «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μεγάλη λίστα των ταινιών που διεκδικούν μια θέση στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

Glory B 607

Το «Glory B» βασίζεται στην αληθινή ιστορία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β’ του Ρινότμητου, που αφού προδόθηκε, εκθρονίστηκε και διαπομπεύτηκε δημοσίως, κατάφερε να αποδράσει από την εξορία, να αντικαταστήσει την κομμένη του μύτη με μία χρυσή, να ανακαταλάβει τον θρόνο και να εκτελέσει δημοσίως όλους τους εχθρούς του. Αργότερα η εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.

Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας: «Οι ιστορικές ταινίες συχνά συνδέονται με κινηματογραφικά στερεότυπα: μεγάλες παραγωγές, φορτωμένα σκηνικά, πλήθος κομπάρσων, συμβατική αφήγηση. Το "Glory B" επιχειρεί να κινηθεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, συνθέτοντας μία μινιμαλιστική, ανορθόδοξη ταινία δύο χαρακτήρων, που λαμβάνει χώρα στον Βυζαντινό κόσμο του 8ου αιώνα, αλλά αφορά το δικό μας παράλογο παρόν.»

Glory B 607

Το «Glory B» είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, σε σενάριο του ίδιου και του Λουίτζι Κάμπι. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Faliro House Productions, με παραγωγό τη Φανή Σκαρτούλη. Η ανάπτυξη του «Glory B» έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα Creative Europe - Media και τα εργαστήρια σεναρίου Oxbelly, Less is More και First Films First, ενώ πρόκειται να συμμετάσχει στο EAVE Producers Workshop 2021.

Διαβάστε ακόμη: «Αποκλονίστηκε η Ψυχή μου»: Το νέο πρότζεκτ του Σύλλα Τζουμέρκα στο Co-production Market του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου