Φεστιβάλ / Βραβεία

16o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Τα βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ημέρες προβολών, το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας με την απονομή των βραβείων στην τελετή λήξης που έγινε στον κινηματογράφο Δαναό.

Flix Team
16o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Μετά από έξι ημέρες προβολών που ανέδειξαν τη γαλλοφωνία στο παγκόσμιο σινεμά, το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του, στην τελετή λήξης που έγινε την Τρίτη 24 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό και παρουσίασαν η Δανάη Σκιάδη και ο Αλεξ Κάβδας.

Francophone Festival 2015 Cloture 607 Δανάη Σκιάδη, Αλεξ Κάβδας

Η κριτική επιτροπή που φέτος αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, τον σκηνοθέτη Στεφάν Φενκινός, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Δογάνη και τη συγγραφέα Ερση Σωτηροπούλου δήλωσε ευχαριστημένη από το υψηλό επίπεδο των ταινιών και βράβευσε με ειδική μνεία το «Μακριά από τους Ανθρώπους» του Νταβίντ Ελχοφέν που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από την One from the Heart στις 26 Μαρτίου και το μεγάλο βραβείο στο «Les Combattants» του Τομά Καγιέ, το ντεμπούτο του Γάλλου σκηνοθέτη που είχε διακριθεί τόσο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, όπου και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του αλλά και στα φετινά βραβεία Σεζάρ.

Francophone Festival 2015 Cloture 607 Σύσσωμη η κριτική επιτροπή επί το έργον

O Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη για το TV5 MONDE, μαζί με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Πάνο Χ. Κούτρα και παρουσία όλων των μελών της κριτικής επιτροπής, έδωσαν το βραβείο στη διευθύντρια της Feelgood Entertainment και διανομέα της ταινίας για την Ελλάδα, Ειρήνη Σουγανίδου. Το βραβείο αυτό αντιπροσωπεύει χρηματική και υλική υποστήριξη από το TV5 MONDE και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στην προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη στενή πολιτιστική και ιστορική σύνδεση του TV5 MONDE με τον ελληνικό πολιτισμό.

Francophone Festival 2015 Cloture 607 Ο Διευθυντής του TV5 MONDE Ευρώπης και η Ναταλία Δραγούμη

Το βραβείο κοινού Fischer κέρδισε η «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό που άνοιξε και επίσημα το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. O marketing director της Aθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Μενό Λαμέρτς βαν Μπιούρεν ανακοίνωσε το βραβείο κοινού και κάλεσε στη σκηνή τον διευθυντή marketing της ODEON (εταιρεία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα), κ. Δημήτρη Βαρουξή για να το παραλάβει. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της μπίρας Fischer, ύψους 6.000 ευρώ που δίνονται στον διανομέα για την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Francophone Festival 2015 Cloture 607 Βραβείο Κοινού Fischer

Η βραδιά ξεκίνησε με το βιντεάκι που ετοίμασαν οι μαθητές του γαλλοελληνικού σχολείου Ευγένιος Ντελακρουά με σκηνές από το Φεστιβάλ. «Τι είναι το γαλλόφωνο σινεμά;» αναρωτήθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό - εμφανώς συγκινημένη αφού φέτος είναι η τελευταία της χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας - για να δώσει την απάντηση: «Απόψε το γαλλόφωνο σινεμά είστε εσείς. Εσείς που σας αρέσει να γελάτε και να κλαίτε στη γλώσσα της ταινίας».

Francophone Festival 2015 Cloture 607 H κριτική επιτροπή με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό

Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζεται και σήμερα 25 Μαρτίου (μη χάσετε την προβολή της «Αστέρως» με τη μουσική συνοδεία των S.W.I.M.), ενώ από τις 26 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα και τις προβολές του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

[Ολες οι φωτογραφίες είναι του Βαγγέλη Πατσιάλου]