Buzz

«Με Πάθος για την Ελλάδα»: Γαλλόφωνος Μάρτιος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το TV5 MONDE

στα 10

Από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και τις σπάνιες εκπομπές του, το TV5 Monde γιορτάζει τον Μάρτιο με πάθος για την Ελλάδα.

Flix Team
«Με Πάθος για την Ελλάδα»: Γαλλόφωνος Μάρτιος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το TV5 MONDE

Συνεχίζοντας τη στενή του πολιτιστική και ιστορική του σύνδεση με την Ελλάδα, συμμετέχοντας ενεργά σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας αλλά και προβάλλοντας εκπομπές με θέμα την Ελλάδα, το TV5 Monde μετατρέπει τον Μάρτιο σε μια «ελληνογαλλική» γιορτή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακόμη παραπέρα.

Παρόν στην Ελλάδα στα ερτζιανά κύματα την δεκαετία του '80 και κατόπιν μέσω της Nova και της HOL, και εφεξής στο κανάλι 12 ή 13 (ανάλογα με την περιοχή), το TV5 MONDE συνεχίζει να εδραιώνει την παρουσία του στον ελληνικό οπτικοακουστικό χώρο, αντανακλώντας έτσι τους δεσμούς του με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, τομείς που ενώνουν την Γαλλία και την Ελλάδα.

L' Abri 607 Το Καταφύγιο

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Το γαλλόφωνο πολιτιστικό κανάλι δίνει και φέτος το παρόν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015. Στις 17 Μαρτίου 2015 με την καθιερωμένη «Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5MONDE», θα προβληθούν γαλλόφωνες ταινίες όπως γαλλόφωνες παραγωγές ή γαλλικές συμπαραγωγές. Στο πλαίσιο της φετινής «Ημέρας Γαλλοφωνίας-TV5MONDE» εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Μόνες με τις Ιστορίες μας» του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, «Το Καταφύγιο» του Φερνάν Μελγκάρ, «Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου» του Νικολά Oτεμάν και «Η Αυτοκρατορία των Οσμών» του Κιμ Νουέν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα του 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ports d' Attache 607

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου / Το TV5MONDE στηρίζει ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνεργασία με την Καναδική Πρεσβεία. Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου φιλοξενεί και φέτος την «Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5MONDE» στις 23 Μαρτίου 2015. Στο πλαίσιο της «Ημέρας Γαλλοφωνίας – TV5MONDE» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ καναδικής παραγωγής “Ports d’ Attache”, παρουσία του δημιουργού του. Πρόκειται για μία τουριστική εκπομπή που ταξιδεύει σε λιμάνια όλου του κόσμου και το επεισόδιο που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Αθήνα.

Το «Ports d' Attache» πρόκειται για μια καναδική ταξιδιωτική εκπομπή με θέμα πόλεις-λιμάνια του κόσμου, η οποία δίνει έμφαση στην ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη γεωγραφία αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων. Είναι παραγωγή της εταιρείας DBCom Media και προβάλλεται από το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο σε περισσότερες από 200 χώρες μέσω της μικρής οθόνης αλλά και του διαδικτύου.

Το επεισόδιο που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό στις 23/3 είναι αφιερωμένο στην Αθήνα. Σ' αυτό γίνεται αναφορά στη μόλυνση, την οικονομική κρίση και πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή των κατοίκων. Ο φακός, ωστόσο, εστιάζει και στη φωτεινή πλευρά: τα θρυλικά αρχαιολογικά μνημεία, τη δημιουργικότητα των πολιτών και διάφορες σημαντικές καλλιτεχνικές δράσεις που διοργανώνονται στην καρδιά της πόλης.

Το TV5MONDE θα προβάλει τον Μάιο το επεισόδιο αυτό της σειράς «Ports d’attache» δίνοντας στην Ελλάδα μία ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμά του.

Στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου καθιερωμένο είναι και τo Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – TV5MONDE - Δήμος Αθηναίων που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5MONDE και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας που θα βραβευτεί όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. Το Βραβείο αυτό θ’απονεμηθεί στις 24 Μαρτίου 2015 από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Destination Franchophonie 607

Εκπομπή «Destination Francophonie» για την Αθήνα / Τέλος Μαρτίου το TV5MONDE θα προβάλλει επίσης το επεισόδιο της εκπομπής «Destination Francophonie» που είναι αφιερωμένο στην Αθήνα. Η εκπομπή αυτή του γαλλόφωνου πολιτιστικού καναλιού TV5MONDE δίνει μία μοντέρνα και θετική οπτική της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας σε όλο τον κόσμο. Κάθε εβδομάδα, ο Ivan Kabacoff μας ταξιδεύει σ’ένα νέο προορισμό όπου ανακαλύπτουμε φορείς που διατηρούν τη γαλλική γλώσσα ζωντανή, δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη, μέσα από την ενέργεια και την εφευρετικότητά τους. Στο τέλος κάθε επεισοδίου παρουσιάζονται όλες οι γαλλόφωνες εκδηλώσεις της εβδομάδας ανά τον κόσμο! Η εκπομπή είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του καναλιού, στη διεύθυνση www.tv5monde.com/df, με πολλά επιπλέον βίντεο και χρήσιμους συνδέσμους σχετικά με το θέμα της εβδομάδας, στην πλατφόρμα αναμετάδοσης TV5MONDE+, στο κανάλι youtube αφιερωμένο στις εφαρμογές για το κινητό του TV5MONDE. Η εκπομπή «Προορισμός Γαλλοφωνία» μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 12.30 στο κανάλι TV5MONDE Europe.

Epicerie Fine 607

Το TV5MONDE, χορηγός των μεγαλύτερων ελληνικών πολιτιστικών γεγονότων / Προκειμένου να εδραιωθεί στην τοπική κουλτούρα, το TV5MONDE έγινε χορηγός σε σημαντικά γεγονότα: στα Φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με το «Βραβείο της κριτικής επιτροπής του TV5MONDE και του Δήμου Αθηναίων», με το οποίο στηρίζεται η διανομή των γαλλικών ταινιών στην Ελλάδα. Το TV5MONDE συνεργάζεται στενά με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στην χώρα. Το TV5MONDE στηρίζει επίσης τον διαγωνισμό των καθηγητών πάνω στην γαλλική γλώσσα, προσφέροντας κάθε χρόνο μια τηλεόραση πλάσμα σε ένα σχολείο για την διδασκαλία των γαλλικών. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Γαλλοφωνίας, το TV5MONDE θα είναι παρόν στα σχολεία διανέμοντας προωθητικά προϊόντα, διοργανώνοντας συνέδρια και διαγωνισμούς μέσω ενός ραδιοφωνικού σταθμού και τριών ιστοσελίδων (μία στην Θεσσαλονίκη: www.voria.gr και δύο στην Αθήνα: www.flix.gr και www.tricolore.gr), οι οποίες ήδη αναρτούν τα προγράμματα του καναλιού κάθε μήνα. Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο TV100 της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει να μεταδίδει από την 1η Φεβρουαρίου τα επεισόδια της εκπομπής «Ντελικατέσεν» («épicerie fine») με ελληνικούς υπότιτλους.

Tv5MONDE 607

Το TV5MΟΝDE, Γαλλόφωνο κανάλι και ιστότοπος διδασκαλίας και εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας / Το TV5MONDE μετράει 10.000 επισκέψεις το μήνα στους δύο ιστότοπους Apprendre (Εκμάθηση) και Enseigner (Διδασκαλία). Η Ελλάδα είναι η 5η χώρα σε επισκεψιμότητα αυτών των ιστότοπων. Φέτος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μία συνεργασία μεταξύ του TV5MONDE και των Γαλλικών Ινστιτούτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης για 2 προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών: Μία εκπαιδευτικός του TV5MONDE επισκέπτεται επαρχιακές πόλεις και πραγματοποιεί καταρτίσεις για καθηγητές γαλλικών και το κάθε Ινστιτούτο προβάλλει συστηματικά στον ιστότοπό του εργαλεία ενημέρωσης για τις εν λόγω καταρτίσεις των Ινστιτούτων. Τέλος, το TV5MONDE στηρίζει το σεμινάριο της έναρξης σχολικής χρονιάς για τους καθηγητές στην Αθήνα.