Buzz

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2021. Σήμερα μια ταινία που δεν είδε σχεδόν κανείς με την έξοδό της - μακάριοι όσοι λίγοι έζησαν μαζί της δύο από τις πιο συγκλονιστικές ώρες της χρονιάς.

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 4

Ανάμνηση (Memoria) του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Η Τζέσικα, μια Αγγλίδα που ζει στο Μεντελίν της Κολομβίας, ιδιοκτήτρια μιας μικρής ανθοκομικής επιχείρησης, βρίσκεται στη Μπογκοτά για να επισκεφτεί την αδερφή της που βρίσκεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ένα βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου της, η Τζέσικα θα ξυπνήσει από έναν εκκωφαντικό ήχο που την αναστατώνει. Τον ίδιο ήχο θα ακούσει ξανά λίγο καιρό μετά όταν θα βγει για φαγητό με την αδερφή της και τον κουνιάδο της μέσα σε ένα εστιατόριο. Προς έκπληξη της, θα αντιληφθεί πως κανείς άλλος δεν ακούει τον ήχο εκτός από την ίδια. Θα επισκεφθεί τον μαθητή ενός φίλου, τον Χερνάν, σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων και θα του ζητήσει να αναπαραστήσει τον ήχο ψηφιακά μέσα από τις περιγραφές της. Αυτός θα το κάνει, όμως λίγο αργότερα θα εξαφανιστεί και η Τζέσικα θα ρωτήσει για να λάβει την απάντηση πως δεν υπήρξε ποτέ κάποιος Χερνάν στο στούντιο. Λίγο αργότερα θα συναντήσει έναν ηλικιωμένο άνδρα, κι αυτός με το όνομα Χερνάν, ο οποίος αρχίζει να ανασύρει από μέσα της αναμνήσεις. Πόσο σίγουρο όμως είναι ότι είναι δικές της; Και τι σχέση έχει η τραγική, αποτρόπαια ιστορία του Χερνάν με την ίδια, με τον ήχο που ακούει, με τον ερχομό των «ξένων»;

Οι ερωτήσεις της Τζέσικα είναι πολλές. Και δεν είναι μόνο δικές της.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2021;


memoria

Power Points

Το υπνωτικό, αποκαλυπτικό, πολιτικό, θεραπευτικό σινεμά του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, εδώ σε μια υπαρξιακή όπερα που αντηχεί εκκωφαντικά τη σιωπή του κόσμου όλου. Πρώτη ταινία του Ταϊλανδού δημιουργού εκτός της πατρίδας του, πρώτη με διεθνή πρωταγωνίστρια - την Τίλντα Σουίντον σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, επίσημη υποβολή της Κολομβίας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, ένα υπαρξιακό κομψοτέχνημα που ξεχωρίζει ανάμεσα στην έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή φιλμογραφία του.

memoria

Θα μείνει κλασικό

Γιατί ανήκει στο είδος των ταινιών που δεν χωράνε πουθενά, το εκτόπισμά τους όμως χωράει το σινεμά όλο. Υποδειγματική αναγωγή σε ένα υβριδικό είδος που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως υπαρξιακό sci-fi ακτιβισμού, η «Ανάμνηση» δεν είναι ούτε slow cinema, ούτε δύσκολο σινεμά, ούτε πειραματικός κινηματογράφος, ούτε επιτηδευμένη τέχνη για τους λίγους. Είναι ένα μυστικό που αξίζει να μεταφέρει κάθε γενιά στην επόμενη. Απόλυτα σημερινό, θα ήταν επίκαιρο και μοντέρνο και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

memoria

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Μετά από πρώτο υπνωτιστικό μέρος, η «Ανάμνηση» μπαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά στη ζούγκλα της ανθρώπινης ιστορίας. Εκεί σε μια σχεδόν εξωγήινη εμπειρία, η Τζέσικα θα γίνει ένα ηχείο στο οποίο θα συντονιστεί με τη πιο σκοτεινή πλευρά του βίαιου παρελθόντος μιας χώρας που κρύβει σκελετούς - κυριολεκτικούς και μεταφορικούς - κάτω από την θορυβώδη, μοντερνίζουσα, πολυπολιτισμική, πληγωμένη μέσα στους αιώνες, διχασμένη ανάμεσα στην παράδοση και το παρόν και κατακερματισμένη από την χαώδη ταξική ανισότητα «επιφάνεια» της. Από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές στιγμές των τελευταίων χρόνων.

memoria

Γράψαμε στο Flix

Η «Ανάμνηση» δεν δίνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που θέτει, αλλά προκρίνει ένα «ξύπνημα» στο εδώ και τώρα της ιστορικής συνέχειας. Σαν μια εκκωφαντική σιωπηλή κραυγή που στέλνει το σύμπαν, όσο εμείς επιμένουμε να συντονιζόμαστε με λάθος συχνότητες που «φωνάζουν» αλλά δεν έχουν πραγματικά τίποτα να μας πουν. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την ταίνια.

memoria

Και κάτι ακόμη

Η «Ανάμνηση» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν βγήκε στις αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. Μετά από μια εβδομάδα προβολών, η ταινία κατέβηκε και αποτελεί ήδη «ανάμνηση» για τους περίπου 500 συνολικά θεατές που την είδαν (συν μερικούς ακόμη στις Νύχτες Πρεμιέρας λίγο καιρό πριν). Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες και πρώτες χώρες που εξασφάλισαν διανομή για την ταινία. Αμφίβολο αν θα γίνει ξανά το ίδιο και στο μέλλον, μετά από την αδιαφορία όλων όσων διαδικτυακά αποθεώνουν καθημερινά την Τίλντα Σουίντον, όταν τους ρωτάς για τον Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν έχουν πλήρη άποψη και γκρινιάζουν συνεχώς πως στις αίθουσες εκεί έξω παίζει μόνο Marvel. Διαβάστε όλο το άρθρο «Η "Ανάμνηση" μιας ταινίας που δεν είδε σχεδόν κανείς» εδώ.


Το Top 10 του Flix για το 2021:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2021, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.