Άποψη

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2021. Σήμερα μια ταινία που, εάν δεν έχουμε φίλους, μπορούμε να δούμε και με αγνώστους.

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 5

«Annette» του Λεός Καράξ

Εχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από το «Holy Motors». Εχουν περάσει έξι χρόνια απ' όταν ξεκινήσαμε ν' ακούμε για την «Annette», το μιούζικαλ που θα έκανε ο Λεός Καράξ με τον Ανταμ Ντράιβερ και, τότε, τη Ρούνι Μάρα. Ο καιρός πέρασε, ο Καράξ ποτέ δεν βιαζόταν, έτσι κι αλλιώς, η πανδημία ήρθε κι έμεινε, το Φεστιβάλ Καννών τον τίμησε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας: εκκωφαντικά επίκαιρο, παρότι πέρασε τόσο δρόμο ώσπου να μας έρθει, το «Annette», το μιούζικαλ του Καράξ και των The Sparks, είναι ένα τραγικό love story, ένα παράδοξο, μαγευτικό έπος για το χρόνο, την αγάπη, το μίσος, τη διασημότητα και το femicide.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2021;


annette 607

Power Points

Η meta πρόθεση του Καράξ: η ταινία βάζει τον θεατή από την αρχή σε μια σύμβαση, ξυπνώντας μέσα του τα βαθύτερα ένστικτα της συνενοχής και της αγάπης. Η φαντασμαγορία των εικόνων, τη σκηνοθεσίας, της φωτογραφίας και του σκηνογραφικού, που φτιάχνουν ένα πέρα για πέρα κινηματογραφικό θέαμα, μαγικό κι υπερβατικό. Η μουσική των Sparks που ξετυλίγει την ταινία με έναν εκπληκτικό συνδυασμό λυρισμού και... άβολου. Η επιτυχία της ταινίας να μιλήσει εικαστικά και αισθητικά, για θέματα απολύτως αληθινά και σημερινά. Ο Ανταμ Ντράιβερ που, πάντα τόσο ευέλικτος, ξεκινά με ζωώδη δύναμη και σαρκασμό και καταλήγει σπασμένος, διαλυμένος, αλλά και απαράλλαχτος με... τον Λεός Καράξ!

annette 607

Θα μείνει κλασικό

Γιατί κάθε ταινία του Λεός Καράξ μένει κλασική, είναι τόσο φειδωλός με το σινεμά του. Για την έμπνευση της Ανέτ-μαριονέτας και της «επεξήγησης» της επιλογής του. Γιατί δίνει ουσία στον όρο «εναλλακτικό μιούζικαλ» και γιατί, με τρόπο καθόλου προφανή, αποτυπώνει τον μοιραίο ανταγωνισμό των φύλων.

annette 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Είναι τόσες πολλές, ξεκινώντας από την εκπληκτική έναρξη με το «καλωσόρισμα» των συντελεστών (και τον Καράξ παρέα με την κόρη του, Νάστια), αλλά η σκηνή που χαράσσεται στη μνήμη ανεξήτιλα και, ταυτόχρονα, τοποθετεί ολόκληρη την ταινία στη διάσταση που της αξίζει, είναι εκείνη του φινάλε - εάν έχετε ήδη δει την ταινία, ξαναζήστε την παρακάτω.

Γράψαμε στο Flix

Με πάθος και μια μεγαλειώδη εικαστικότητα, η «Annette» θα μιλήσει για την εγκληματική αλαζονεία του καλλιτέχνη, την εύκολη συγχώρεση που παρέχει το κοινό στις αμαρτίες του, την ελαφρότητα της κριτικής και, ακόμα συγκλονιστικότερα, για τα femicides, το νέο κύμα δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους, βασισμένων σε ένα πατριαρχικό μοντέλο ανατροφής στο οποίο καλύτερο είναι εκείνη να μην τολμήσει ποτέ να είναι πιο ικανή, πιο πετυχημένη, πιο καλλιεργημένη, πιο... Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

annette

Και κάτι ακόμη

Η... σκηνή που ελάχιστοι είδαν. Η «Annette» είναι, έτσι κι αλλιώς, μια ταινία κυκλική. Οπως, λοιπόν, ξεκινά με τους συντελεστές να τραγουδούν κατά πρόσωπο στους θεατές, λήγει με μια post end credit sequence μαγική, ένα παραμυθένιο ομαδικό περίπατο στο σκοτεινό δάσος, χωρίς λύκους: «αν σας άρεσε η ταινία, πείτε το στους φίλους σας, αν δεν έχετε φίλους, πείτε το σ' ένα ξένο.» Μόνο που ελάχιστοι θεατές είχαν την υπομονή να καθίσουν ως το τέλος των τίτλους τέλους κι έτσι οι περισσότεροι δεν μοιράστηκαν ποτέ το μυστικό της «Annette»,


Το Top 10 του Flix για το 2021:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2021, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.