Άποψη

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 10

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2021. Σήμερα μια βαθιά υπόκλιση στην δημοσιογραφία που χάθηκε.

Flix Team
Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 10

«Γαλλική Αποστολή» («The French Dispatch») του Γουές Αντερσον

Με τη δέκατή του ταινία ο Γούες Αντερσον θέλει να κάνει κάτι ξεχωριστό. Να υμνήσει με τον δικό του απαράμιλλο στιλ και ιδιοσυγκρασία, αλλά ταυτόχρονα με νοσταλγία, μελαγχολικό βλέμμα, την δημοσιογραφία εκείνη που έχει χαθεί (ίσως ανεπιστρεπτί) και να αποτίσει το δικό το φόρο τιμής σε όλους εκείνους που εργάστηκαν σε αυτήν. Το καλοκαίρι του 1925 ένας νεαρός αμερικανός αποφασίζει να παρατείνει τις διακοπές του στη φιξιόν κωμόπολη Ennui-sur-Blasé και να ξεκινήσει να γράφει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες, μεταμορφώνοντας την εφημεριδούλα του πατέρα του («Liberty, Kansas Evening Sun») σε περιοδικό με τίτλο «Γαλλική Αποστολή». Τελικά, ο Αρθουρ Xάουγιτσερ έμεινε εκεί για πάντα - μέχρι το 1975 που άφησε την τελευταία του πνοή και το τελευταίο τεύχος. Εμείς τον συναντάμε λίγο πριν το τέλος, όπου έχει συγκεντρώσει στην ταυτότητα του περιοδικού δημοσιογράφους, συγγραφείς, κριτικούς με δυνατές πένες, εκκεντρικές προσωπικότητες, ασυμβίβαστο βλέμμα, στηρίζοντας τα κείμενα τους με το δικό του αλάνθαστο ένστικτο - ένα δικό του σύστημα αξιών όπου το ταλέντο και η ακεραιότητα προστατεύονται με όποιο κόστος. Κάπως έτσι συγχωρείται ο νέος ταξιδιωτικός του αρθρογράφος, που καταστρέφει το picturesque όνειρο του μέσου Αμερικάνου, περιγράφοντας το Ennui χαριτωμένο ναι, αλλά χωρίς να παραλείπονται τα ποντίκια που κατακλύζουν τους υπονόμους του, ή τα πτώματα (ξεκαθαρίσματα της τοπικής μαφίας) που εμφανίζονται τις πρωινές ώρες να επιπλέουν στο ποτάμι του. Ετσι δικαιολογούνται τα παράλογα έξοδα της ιδιοσυγρασιακής κριτικού τέχνης, διαμονές σε spa και ακριβά δείπνα, γιατί στο τέλος θα του φέρει το πορτρέτο μίας εικαστικής διάνοιας. Κάπως έτσι, αναδεικνύεται κι ο γαστρονομικός οδηγός σε κάτι πολύ πιο ουσιώδες, που αφήνει στον ουρανίσκο γλυκόπικρη κοινωνικοπολιτική επίγευση: τον γράφει ο γκέι συντάκτης του περιοδικού ως αστυνομικό ρεπορτάζ με αιχμές και ουσία που σου σφίγγουν το στομάχι.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2021;


the french dispatch main

Power Points

O Αντερσον στήνει την ταινία του όπως θα έστηνε ένα περιοδικό. Μια ταινία ανθολογίας χωρισμένη σαν άρθρα το καθένα με το δικό τίτλο και ύφος, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε αρθρογράφου του, με μια διάρκεια ανάλογα της βαρύτητας και της σοβαρότητάς τους. Είναι σαν να έχεις αγοράσει το νέο τεύχος του αγαπημένου σου περιοδικού όπου δεν χορταίνεις το ξεφυλλίζεις και να διαβάζεις με θρησκευτική ευλάβεια τα άρθρα του ξανά και ξανά. Κι όλα αυτά με μια αμέριστη προσοχή στην λεπτομέρεια για την οποία είναι γνωστός ο Αντερσον με σεκάνς απίστευτης συμμετρίας και πολυσύνθετης γεωμετρίας που σου κόβουν την ανάσα.

French Dispatch

Θα μείνει κλασικό

Ο Aντερσον μέσα από αυτές τις ξεχωριστές ιστορίες προσεγγίζει διάφορα θέματα με πυκνή, πολυεπίπεδη γραφή. Και έτσι, όπως συμβαίνει και με ένα καλό περιοδικό που σέβεται τους αναγνώστες του, έτσι κι εδώ η ταινία του Αντερσον απαιτεί πολλαπλές αναγνώσεις για να την χορτάσεις πραγματικά.

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Περισσότερο ιστορία/άρθρο παρά σκηνή είναι εκείνη της πολιτικής ανταποκρίτριας Λουσίντα Κρέμεντζ, την οποία ερμηνεύει η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, και αναφέρεται σε μια φοιτητική εξέγερση στο Ennui, χωρίς ημερομηνία, αλλά με σαφή σύνδεση στα γεγονότα του Μάιου του 1968 στο Παρίσι.

Γράψαμε στο Flix

Ενας πλούσιος, μεστός, ουσιώδης κόσμος που όπως και τα περιοδικά με τα long reads κείμενα, δεν μπορεί απλώς να «ξεφυλλιστεί». Η «Γαλλική Αποστολή» απαιτεί πολλαπλές αναγνώσεις για να πιάσεις όλες της τις χορταστικές πτυχές, όπως επίσης και εικαστικά, χρειάζεσαι να επεξεργαστείς κάθε γωνιά των κάδρων της για να ανακαλύψεις όλα τα καλειδοσκοπικά της δώρα. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix.

the french dispatch main

Και κάτι ακόμα

Ο Γουές Αντερσον ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Asteroid City» με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Μάργκο Ρόμπι και ήδη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα της επόμενής του ταινίας, έχοντας έτσι για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια και από μια ταινία του στις αίθουσες. Δεν θα μας ακούσετε να παραπονιόμαστε ούτε στο ελάχιστον για κάτι τέτοιο.


Το Top 10 του Flix για το 2021:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2021, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.