Άποψη

Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 9

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2021. Σήμερα ενα φιλμ φαινομενικά παιδικό για τον μεγάλο κύκλο της φαινομενικά ενήλικης ζωής μας.

Flix Team
Flix Top Ten - 2021: Το νούμερο 9

Μικρή Μαμά (Petite Maman) της Σελίν Σιαμά

Η οκτάχρονη Νελί έχει μόλις χάσει τη γιαγιά της και δεν πρόλαβε να της πει ένα αντίο. Μαζί με τη μαμά της, Μαριόν και τον μπαμπά της, πηγαίνουν στο πατρικό της Μαριόν, στο σπίτι της γιαγιάς, μέσα στο ονειρικό δάσος, για να το αδειάσουν και να το κλείσουν. Τη δεύτερη κιόλας μέρα, η Μαριόν θα φύγει. Η Νελί, ανακαλύπτοντας το σπίτι, παίζοντας στο δάσος, θα κάνει μια καινούρια φίλη: είναι κι αυτή οκτώ χρόνων και τη λένε Μαριόν.

Η ταινία της Σελίν Σιαμά μετά το «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» δεν είναι ένα (απλό) παραμύθι.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2021;


Petite Maman

Power Points

Ενα σενάριο που μοιάζει σαν να ήταν γραμμένο από πάντα αλλά για πρώτη φορά κάποιος τόλμησε να το εικονογραφήσει. Ταινία - ψυχή και σώμα στην αίσθηση του να γυρνάς στο χρόνο για να συναντήσεις το πιο κρυφό κομμάτι του εαυτού σου και να επιστρέψεις, πιο σοφή, πιο δυνατή, πιο μεγάλη και πιο παιδί από ποτέ. Μια ταινία - αίσθηση, ένας μύθος - παραμύθι, μια παιδική ταινία για όσους τολμούν τη βόλτα στο δάσος.

Petite Maman

Θα μείνει κλασικό

Ως ένα υπόδειγμα παιδικής ταινίας που «μεγαλώνει» μέσα σου και έρχεται να κατοικήσει εκεί που βρίσκονται αποθηκευμένες οι καλύτερες σου αναμνήσεις. Ή όλα αυτά που κάποτε φοβήθηκες να αντιμετωπίσεις...

petite maman

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Η πρώτη στιγμή της συνειδητοποίησης για την μικρή Νέλι παραμένει ένα κομψοτέχνημα (κινηματογραφικής) διαδρομής που είναι ταυτόχρονα ένα wtf για ανήλικους αλλά και μια ενήλικη εικόνα που νιώθεις μόνο αν είσαι παιδί.

petite maman

Γράψαμε στο Flix

[...] η «Μικρή Μαμά» μιλά για την απώλεια. Οχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και της παιδικής ηλικίας, της ασφάλειας, της πηγαίας χαράς. Η Σιαμά ποτέ δεν δείλιασε μπροστά στα δύσκολα κι εδώ δουλεύει με δυο μικρά κορίτσια, αδελφές, αντλώντας από τα μάτια τους ευαίσθητες ερμηνείες. Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Petite Maman

Και κάτι ακόμη

Η «Μικρή Μαμά» βραβεύθηκε από την Ενωση Κριτικών του Λος Αντζελες ως Καλύτερη Διεθνής Ταινία, είναι υποψήφια στην ίδια κατηγορία στα Independent Spirit Awards και φιγουράρει ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ελλάδα θα βγει στις αίθουσες στις 30 Δεκεμβρίου, ως πρωτοχρονιάτικο δώρο.


Το Top 10 του Flix για το 2021:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2021, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.