Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Χόλιγουντ ανάποδα: Το Exile Room υποδέχεται τον Μαρκ Ράπαπορτ

στα 10

O underground Αμερικανός σκηνοθέτης θα βρεθεί στο Exile Room για να παρουσιάσει τις ταινίες του, στις 25 και 26/10, αλλά και για να παραδώσει ένα masterclass, το Σάββατο 27/10, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που διοργανώνει η Ταινιοθήκη.

Flix Team
Το Χόλιγουντ ανάποδα: Το Exile Room υποδέχεται τον Μαρκ Ράπαπορτ
«Our Stars»

Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου, το Exile Room φιλοξενεί ένα μέρος από το αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου underground Αμερικανού σκηνοθέτη Μαρκ Ράπαπορτ, στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα έχει ήδη ξεκινήσει στην Ταινιοθήκη και ο ίδιος ο δημιουργός βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο ελληνικό κοινό, αλλά και για να παραδώσει ένα μοναδικό masterclass, το Σάββατο 27/10, στο Exile Room.

Γεννημένος το 1942 στη Νέα Υόρκη, ο Μαρκ Ράπαπορτ αποτελεί μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές φωνές του αμερικανικού σινεμά, με μια καριέρα που διατρέχει σχεδόν πέντε δεκαετίες και η οποία δύσκολα ταξινομείται τόσο στο πλαίσιο του συμβατικού αφηγηματικού κινηματογράφου όσο και σε εκείνο του ανεξάρτητου, και των σύγχρονών του underground και avant garde κινηματογραφιστών. Χωρισμένη σε δύο περιόδους, η φιλμογραφία του ξεκινά με μια σειρά από πνευματώδεις, ασεβείς και ακραία στυλιζαρισμένες κωμωδίες του παραλόγου, όπως το καταξιωμένο «The Scenic Route» (1978), οι οποίες θα μονοπωλήσουν το έργο του τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Διαβάστε ακόμη: To Exile Room παρουσιάζει τη φθινοπωρινή κολεξιόν ντοκιμαντέρ

Mark Rappaport 607

Τη δεκαετία του ’90, όμως, ο Νεοϋορκέζος δημιουργός θα πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή μεταστροφή ύφους με μια σειρά από μικρού και μεγάλου μήκους κινηματογραφικά δοκίμια για το ίδιο το σινεμά, όπως τα δύο αντισυμβατικά ημερολογιακά πορτρέτα «Rock Hudson’s Home Movies» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), που οπλισμένα με χιούμορ και μια παιχνιδιάρικα μεταμοντέρνα διάθεση μοιάζουν αποφασισμένα να αναδείξουν την κρυφή πλευρά και τις ανομολόγητες πτυχές της βιομηχανίας του θεάματος, των κατασκευασμένων ειδώλων, αλλά και της ίδιας της αμερικανικής κουλτούρας, χρησιμοποιώντας έναν θησαυρό αποσπασμάτων από κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ και όχι μόνο.

Μια επιλογή από τα ιδιότυπα αυτά κινηματογραφικά δοκίμια θα προβληθούν στο Exile Room. Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα.

Rock Hudson’s Home Movies 607 «Rock Hudson’s Home Movies»

Πέμπτη 25/10 στις 21:00

Η Ιδιωτική Ταινία του Ροκ Χάντσον / Rock Hudson’s Home Movies (1992)
Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 63’

«Ηταν όλα εκεί», λέει ο Ροκ Χάντσον (με τη μορφή του Ερικ Φαρ) στην αρχή ενός ανατρεπτικού και ιλιγγιώδους κολάζ με βίντεο-κλιπ από την καριέρα του ηθοποιού στο Χόλιγουντ, τα οποία συνθέτουν τη μεγάλου μήκους ταινία του Μαρκ Ράπαπορτ. Βάζοντας έναν αφηγητή να σχολιάζει, η ταινία επινοεί ένα εκλεκτικό είδος βιογραφίας. Οσο πιο προσεκτικά παρατηρεί κανείς τις ταινίες του Χάντσον, τόσο πιο ξεκάθαρα βλέπει τον ηθοποιό να του κλείνει το μάτι. Ενα βραβευμένο μείγμα δεκάδων κινηματογραφικών αποσπασμάτων, «Η Ιδιωτική Ταινία του Ροκ Χάντσον» ρίχνει ένα διαφορετικό και συναρπαστικό φως σε έναν από τους πιο μεγάλους θρύλους του Χόλιγουντ.

The Vanity Tables of Douglas Sirk 607 «The Vanity Tables of Douglas Sirk»

Παρασκευή 26/10 στις 21:00

Οι Αστέρες Μας / Our Stars (2015)
Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 27’

Τα διάσημα κινηματογραφικά ζευγάρια του ’40 και του ’50 – τους διάλεγαν για τη χημεία τους ή για την εμπορικότητά τους; Και αν τυχόν ξαναπαίζανε μαζί χρόνια αργότερα, θα είχαν ακόμα τη μαγεία τους ή θα είχε ξεθωριάσει; Η βιομηχανία του κινηματογράφου ως μηχανή προκατασκευασμένου ρομάντσου και επιθυμίας, καταγράφει παράλληλα το χρόνο που περνά. Μια μελέτη πάνω στη νιότη, την ομορφιά, τα γηρατειά και τις εισπράξεις στα ταμεία!

Τα Τραπέζια της Ματαιοδοξίας του Ντάγκλας Σερκ / The Vanity Tables of Douglas Sirk (2015)
Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 10’

Ενα δοκίμιο που εξετάζει τη συχνότητα και τη σημασία της εμφάνισης του συγκεκριμένου επίπλου (μπουντουάρ) στις ταινίες του Ντάγκλας Σερκ. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό τέχνασμα που αιχμαλωτίζει και κρατά τις γυναίκες δέσμιες ενός τεχνητού κόσμου με περιορισμένη οπτική; Ή είναι μια πύλη στο παρελθόν και στο μέλλον, αλλά και μια διαστρεβλωμένη μεν, αληθινή δε, εικόνα των ρόλων που οι γυναίκες καλούνται να παίξουν στην κοινωνία;

Τζον Γκάρφιλντ / John Garfield (2002)
Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 10’

Ο Τζον Γκάρφιλντ ήταν ο πρώτος αστέρας του Χόλιγουντ που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επαναστάτης». Ο περιθωριακός χαρακτήρας του στην οθόνη αποτελεί το πρότυπο για τους αστέρες της δεκαετίας του ’50, όπως ο Μπράντο, ο Τζέιμς Ντιν και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ.

Γίνομαι Ανίτα Εκμπεργκ / Becoming Anita Ekberg (2015)
Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 18’

Μια διερεύνηση του φαινομένου «Ανίτα Εκμπεργκ» και του πώς καθιερώθηκε ως διεθνές σύμβολο του σεξ χάρη στο μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, τόσο στο Χόλιγουντ, από τον Φρανκ Τάσλιν, όσο και στην Ευρώπη, από τον Φεντερίκο Φελίνι.

Becoming Anita Ekberg 607 «Becoming Anita Ekberg»

Σάββατο 27/10 στις 12:00

Masterclass με τον Μαρκ Ράπαπορτ: Artifice – an Alternate Reality

Στο μοναδικό masterclass που θα παραδώσει στο αθηναϊκό κοινό, ο Μαρκ Ράπαπορτ θα επισκεφτεί την αγαπημένη του εικονογραφία και θα μιλήσει για τις αντιλήψεις του για τον κινηματογράφο, αλλά και για την προσωπική του προσέγγιση, που συνεχώς αλλάζει αλλά κατά κάποιο τρόπο παραμένει η ίδια. Το «Artifice – an Alternate Reality» είναι ένα ταξίδι στο προσωπικό του στιλ, από το ’70 μέχρι σήμερα, και μία μοναδική ευκαιρία να μπείτε μέσα στο μυαλό ενός ανήσυχου καλλιτέχνη που, πέρα από σκηνοθέτης, έχει εκδώσει κείμενα για το σινεμά, ενώ τα εικαστικά του κολάζ έχουν εκτεθεί σε Ευρώπη και Αμερική.

Info
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι) / τηλ: 210 3223395
Είσοδος ελεύθερη / Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ το masterclass θα γίνει στα αγγλικά / Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Exile Room.

Our Stars 607 «Our Stars»

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις ώρες προβολών, τις δωρεάν προβολές για το κοινό και τις παράλληλες δράσεις στο επίσημο site του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη

9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αφίσα

Tags: Exile Room