Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2022: Το Flix είναι στο Ρέικιαβικ για την 35η τελετή απονομής!

στα 10

Βρισκόμαστε στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ισλανδίας όπου φέτος φιλοξενεί την μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά. Διαβάστε την πρώτη ανταπόκριση από το Ρέικιαβικ και το βράδυ απολαύστε τα βραβεία με τον τρόπο του Flix!

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2022: Το Flix είναι στο Ρέικιαβικ για την 35η τελετή απονομής!

Oσο παγωμένο, τόσο φιλόξενο. Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της μαγικής Ισλανδίας, έχει ήδη στολιστεί χριστουγεννιάτικα - με το τσουχτερό κρύο αλλά και την ιδιοσυγκρασιακή αρχιτεκτονική να επιβεβαιώνουν την υποψία σου ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στο χωριό του Αγιου Βασίλη.

Το μεγαλύτερο δώρο όμως, για την ευρωπαϊκή κινηματογραφική κοινότητα, θα συμβεί απόψε: τα 35α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ώρες στο Harpa Concert Hall του Ρέικιαβικ, με μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της φετινής χρονιάς να διεκδικούν διακρίσεις.

corsage H Μαρί Κρόιτσερ δίνει οδηγίες στη Βίκι Κριπς στα γυρίσματα του «Corsage»

Lukas Dont O Λούκας Ντοντ στα γυρίσματα του «Close»

Ανάμεσά τους: το ήδη πολυβραβευμένο «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ, το «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ (με την Βίκι Κριπς να είναι το απόλυτο φαβορί για το Α' Γυναικείο) το τρυφερό «Close» του Λούκας Ντοντ («Girl»), και το «Holy Spider» του Αλί Αμπάσι.

Το Flix θα παρακολουθεί την τελετή απονομής από κοντά και θα σας μεταδώσει όλα όσα συμβαίνουν επί σκηνής των 35ων Ευρωπαϊκών Βραβείων.

Θυμηθείτε εδώ: Οι υποψηφιότητες των 35ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Belochio suleiman

Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς

Ο Ελία Σουλεϊμάν θα είναι φέτος ο αποδέκτης του European Achievement in World Cinema Award, του τιμητικού βραβείου για το σύνολο της καριέρας του και την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Με ένα ανθρώπινο και βαθιά τρυφερό τρόπο ο Σουλεϊμάν έχει χαρίσει καυστικές πολιτικές ταινίες που ξεπερνούν τα σύνορα της Παλαιστίνης, κι αφορούν όλους μας.

Επίσης, ο Μάρκο Μπελόκιο έχει ήδη κερδίσει (και θα ανέβει επί σκηνής να παραλάβει) το Βραβείο Πρωτοποριακής Αφήγησης (Award for Innovative Storytelling) για την μίνι σειρά που παρουσίασε και στις Κάννες, «Exterior Night».

Αναγνωρίζοντας την αλλαγή στο κινηματογραφικό τοπίο, και πώς η μεγάλη οθόνη μπορεί να χωρέσει στην μικρή πλέον, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου θέσπισε αυτό το βραβείο, ανοίγοντας τις πόρτες και σε τηλεοπτικές σειρές.


bios paradis

Bios Paradis

bios

To φουαγιέ του Bios Paradis φιλοξενεί αναπαραστάσεις κινηματογραφικών αφισών από ντόπιους καλλιτέχνες

icelandic

Ισλανδική Κινηματογραφία: Works in Progress

Η πρώτη μέρα στο Ρέικιαβικ ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στο ισλανδικό σινεμά. H Λάφι Γκουντζονσντότιρ , η Πρόεδρος του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, μάς καλωσόρισε σε μία από τις αίθουσες του Bios Paradis, του μοναδικού arthouse cinema στο Ρέικιαβικ (όλα τα υπόλοιπα σινεμά είναι αλυσίδες multiplex) για να επιβεβαιώσει με καμάρι την επιτυχία των ισλανδικών ταινιών τη χρονιά που πέρασε (πχ «Godland» του Χλινούρ Παλμασόν) αλλά και να παρουσιάσει μία σειρά από ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που είναι σε παραγωγή και πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στο 2023.

touch

Ανάμεσά τους το «Touch» του Μπαλτάζαρ Κορνακούρ του σκηνοθέτη που μάς συστήθηκε το 2000 με το «101 Reykjavík», κι από τότε απογείωσε την καριέρα του και με αγγλόφωνες παραγωγές. Η νέα του ταινία θα αφηγείται το ταξίδι του Κρίστοφερ, ενός 75χρονου άντρα, ο οποίος αμέσως μετά την πανδημία αποφασίζει να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να ανακαλύψει τι συνέβη στην γιαπωνέζα κοπέλα του, τον μεγάλο του έρωτα το καλοκαίρι του 69 στο Λονδίνο. Ο Κρίστοφερ δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του - μία ιατρική διάγνωση του έχει δώσει deadline.

Northern Comfort

Eνθουσιασμό προκάλεσε η παρουσίαση του «Northern Comfort» του Χάφστιν Γκούναρ Σίγκουρσον μία «κωμωδία για τους πιο σοβαρούς φόβους της ζωής», όπως την παρουσίασε κι ο ίδιος. Αγγλόφωνη παραγωγή (ανάμεσα στους ηθοποιούς κι ο Τίμοθι Σπαλ) ακολουθεί με μαύρο χιούμορ την περιπέτεια ενός γκρουπ ετερόκλητων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεπεράσουν τη φοβία τους για τα αεροπλάνα και εγγράφονται σ' ένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας. Στο τέλος των μαθημάτων πρέπει να πετάξουν για κάπου - κι εκείνοι θα πετάξουν για Ισλανδία. Μόνο που όλα πάνε στραβά...

as long as we live

Ζεστό χειροκρότημα εισέπραξε και η παρουσίαση μίας τηλεοπτικής σειράς, το «As Long As We Live» της Ανίτα Μπρίεμ. Η Ισλανδή ηθοποιός που πρώτη φορά υπογράφει ένα σενάριο, μάς μίλησε για το πώς δεν έβρισκε ιστορίες εκεί έξω που να παρουσιάζουν με ειλικρίνεια τη δυσκολία να παραμείνεις ερωτευμένος σε βάθος χρόνου σ' ένα γάμο. Με ωμή ειλικρίνεια, χιούμορ αλλά και τόλμη να αναμετρηθεί με τα άβολα, η Μπρίεμ μοιάζει να πιάνει το σφυγμό των ζευγαριών που καταλήγουν ξένοι, ενώ είχαν ορκιστεί το «για πάντα» τους.

Θυμηθείτε εδώ: όλες τις κατηγορίες κι όλες τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2023

european

european