Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015: O (ξανά) θρίαμβος του Πάολο Σορεντίνο!

στα 10

Το Flix βρέθηκε στο Βερολίνο, στην 28η Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για να γίνει μάρτυρας του δεύτερου - μετά από δύο χρόνια - θριάμβου του Πάολο Σορεντίνο.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015: O (ξανά) θρίαμβος του Πάολο Σορεντίνο!

Δύο χρόνια μετά το θρίαμβο της «Τέλειας Ομορφιάς» που χάρισε στον Πάολο Σορεντίνο τα ευρωπαϊκά βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, το «Youth» επαναλαμβάνει τη διπλή βράβευση και μαζί χαρίζει στον Σερ Μάικλ Κέιν το πρώτο βραβείο ερμηνείας του στην ιστορία των ευρωπαϊκών βραβείων - αλλά και ένα από τα λίγα που έχει κερδίσει στην καριέρα του.

European Film Awards 2015 H ομάδα του «Youth» στη σκηνή

Ο Σερ Μάικλ Κέιν μαζί με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Κριστόφ Βαλτς - και οι τρεις παρέλαβαν τιμητικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Κινηματογράφου - υπήρξαν τα κεντρικά πρόσωπα μιας φλύαρης απονομής που είχε όμως ως κεντρικό της θέμα τις πληγές της Ευρώπης, τη σημασία της Τέχνης ως άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης και έναν έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα κατά του ρατσισμού.

European Film Awards 2015 Σάρλοτ Ράμπλινγκ

Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ - όπως ακριβώς και ο Σερ Μαίκλ Κέιν - παρέλαβε εκτός από το τιμητικό της βραβείο και το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού για τα «45 Χρόνια», ενώ ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου που ήταν υποψήφιος σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες κέρδισε το Βραβειο Σεναρίου (για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου), αλλά και το βραβείο Κοστουμιών που είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες.

European Film Awards 2015 O οικοδεσπότης της βραδιάς, Τόμας Χέρμανς

Με τον εμβληματικό - κατά του μίσους - μονόλογο του Τσάρλς Τσάπλιν από τον «Μεγάλο Δικτάτορα» ξεκίνησε η 28η τελετή απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - ιδανική έναρξη για μια ευρωπαϊκή γιορτή που γίνεται κόντρα στη σκιά που έχει πέσει πάνω από την Ευρώπη μετά τα γεγονότα της 13η Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και τα κύματα των προσφύγων που δοκιμάζουν την αν(τ)οχή μιας ολόκληρης ηπείρου.

European Film Awards 2015 Σερ Μάικλ Κέιν

To τιμητικό βραβείο στον Σερ Μάικλ Κέιν (που έχει δοθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν και είναι απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου) παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιμ Βέντερς, εξυμνώντας όχι μόνο μια καριέρα φτιαγμένη από εμβληματικούς ρόλους, αλλά και μια ζωή - παράδειγμα για όλους τους νέους - καλλιτέχνες και μη αυτού του κόσμου. Ο Μάικλ Κέιν μίλησε για όλα τα βραβεία που έχει χάσει μέχρι σήμερα και μίλησε για την καριέρα και τη ζωή του ευχαριστώντας την Ακαδημία.

European Film Awards 2015 Κριστόφ Βαλτς, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ

Το τιμητικό βραβείο στον Κριστόφ Βαλτς παρουσίασε ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Ο Κριστόφ Βαλτς μίλησε φανερά συγκινημένος για το ποσοστό της τύχης που συνέβαλε στην καριέρα του. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι 100%», δήλωσε ευχαριστώντας την Ακαδημία για την τιμή.

European Film Awards 2015 Φρανσουά Οζόν, Σάρλοτ Ράμπλινγκ

Το τιμητικό βραβείο στη Σάρλοτ Ράμπλινγκ παρουσίασε ο Φρανσουά Οζόν (την έχει σκηνοθετήσει τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις οποίες σστο «Κάτω από τη Αμμο» και στην «Πίσίνα» - για το δεύτερο κέρδισε και το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία). Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ, φανερά συγκινημένη, δήλωσε ότι η σημερινή βραδιά είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου όταν ήταν μικρή - να διασχίσει μια γέφυρα και να καταφέρει να ζήσει και να εργαστεί στην Ευρώπη και να μην μείνει μόνο μέσα στα σύνορα της Αγγλίας. Και συμπληρώσε ότι δέχτηκε το βραβείο όχι για την καριέρα της αλλά για το γεγονός μιας πραγματική Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Η συνέντευξη της Σαρλότ Ράμπλινγκ στο Flix λίγες ώρες πριν παραλάβει το τιμητικό βραβείο για την καριέρα της από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

«Οι ταινίες που κάνουμε δεν μπορούν να διαχωριστούν από τον κόσμο που ζούμε». Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ μίλησε για την ανάγκη να μην αφήσουμε τον ολοκληρωτισμό να κυριεύσει στην Ευρώπη και να συνεχίζουμε όλοι να παλεύουμε για το δικαίωμα στην ελευθερία - του λόγου και της αυτοδιάθεσης. Μαζί της ο Βιμ Βέντερς μίλησε για το πως όλο πηγαίνουμε προς τα πίσω και προέτρεψε όλους να είμαστε ατρόμητοι - σαν πολίτες της Ευρώπης απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και ως κινηματογραφιστές.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015:

youth 607 6

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 2014: - Νιότη του Πάολο Σορεντίνο

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence 607

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 2014: Eνα Περιστέρι Eκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του του Ρόι Αντερσον

La Isla Minima 607

PEOPLE'S CHOICE AWARD: Το Μικρό Νησί του Αλμπέρτο Ροντρίγκες

youth 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 2014: - Πάολο Σορεντίνο για τη «Νιότη»

45 Years 607

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2014: Σαρλότ Ράμπλινγκ για το «45 Χρόνια»

Youth 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2014: - Μάικλ Κέιν για τη «Νιότη»

lobster 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ 2013: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για τον «Αστακό»

Mustang 607 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI: - Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν

amy 607

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Amy του Ασίφ Καπάντια

Song of the Sea 607

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Song of the Sea του Τομ Μουρ

Picnic

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: Picnic του Γιούρε Πάβλοβιτς

goodnight mommy 607

CARLO DI PALMA - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Μάρτιν Γκσλάχτ για το «Goodnight Mommy» των Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φρανζ

body cialo 2 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΝΤΕΡ: Γιάτσεκ Ντρόσιο για το «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα από την Πολωνία

Duke of Burgundy 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Cat's Eyes για το «The Duke of Burgundy» του Πίτερ Στρίκλαντ

the brand new testament 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Σιλβί Ολιβέ για το «The Brand New Testament» του Ζακό Βαν Ντορμέλ

lobster 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Σάρα Μπλένκισοπ για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

Arabian Nights 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Βάσκο Πιμεντέλ και Μιγκέλ Μαρτίνς για το «Arabian Nights - Vols I-III» του Μιγκέλ Γκομές

Η 28η τελετή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου θα μεταδοθεί αποκλειστικά και ζωντανά και στην Ελλάδα από τον OTE TV (Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο OTE CINEMA 2 με ζωντανό σχολιασμό και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 23.00 μαγνητοσκοπημένη, με ελληνικούς υπότιτλους).

Διαβάστε και δείτε ακόμη: