Φεστιβάλ / Βραβεία

To Εthnofest 2023 αφιερώνει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά

στα 10

«20 χρόνια Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο». Αυτό είναι το μεγάλο αφιέρωμα του 14ου Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Flix Team
To Εthnofest 2023 αφιερώνει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά

20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει την 14η διοργάνωσή του με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού το αφιέρωμα, που θα εκτείνεται πριν, κατά τη διάρκεια του κυρίως φεστιβάλ και μετά από αυτό, έχει τον τίτλο «20 χρόνια Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο» και θα περιλαμβάνει 20 ταινίες, ενώ θα πλαισιώνεται από ανοιχτές συζητήσεις, μία ειδική έκδοση καθώς και καθολικά προσβάσιμες προβολές.

χορός των τράγων Χορός των Τράγων

Γιορτή στη Δραπετσώνα Γιορτή στη Δραπετσώνα

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο Ανδρέα, σε μια προφεστιβαλική προβολή των ντοκιμαντέρ «Το Κουλουριώτικο Χασάπικο», που υλοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, και το «Συριανό Λουκούμι, 200 χρόνια ιστορίας», που υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αυτή τη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

margotMargot

Στο κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει επίσης μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία «Margot» της Καταρίνα Αλβες Κόστα, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτρια της ταινίας θα είναι παρούσα στη προβολή για να συζητήσει με το κοινό.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην προβολή της ταινίας «The Village» (1968) του Μαρκ ΜακΚάρτι. 55 χρόνια από τη δημιουργία του, το άγνωστο αυτό διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από την Ιρλανδέζικη επαρχία του Kerry, όπου διαδραματίζεται το «The Village», οι ταινίες του αφιερώματος θα μας ταξιδέψουν στη συνέχεια «Μέσα στον Κόσμο» συστήνοντάς μας εκφάνσεις της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που μπορεί να μην είναι απτές, είναι όμως σίγουρα ζωντανές και επίκαιρες.

Από το 2014 και την πρωτοβουλία του για την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ από την εκπαιδευτική κοινότητα, το Ethnofest συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει, να εξελίσσει και να επανασυστήνει δημιουργικά τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε τις έννοιες της «παράδοσης» και της «Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων του αφιερώματος καθώς και του κύριου προγράμματος του 14ου Ethnofest Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα ανακοινωθεί σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι στο www.ethnofest.gr

ethno fest 14