Buzz

Το «Boyhood» το είδατε, αλλά το... boyhood του Ιθαν Χοκ το ξέρατε;

στα 10

O 44χρονος ηθοποιός είχε το δικό του... boyhood. Πόσοι γνωρίζετε την πρώτη του ταινία, που γύρισε πιτσιρικάς με τον Ρίβερ Φίνιξ;

Το «Boyhood» το είδατε, αλλά το... boyhood του Ιθαν Χοκ το ξέρατε;

Τον θυμόμαστε στα νιάτα του τον Ιθαν Χοκ - αγαπημένο πρωταγωνιστή της γενιάς Χ, των νέων, ωραίων, άνεργων και χαμένων ποιητών. Τον θυμόμαστε όμως... παιδί; «Μεγαλώνοντας» στα προεφηφικά χρόνια, κατά τα οποία, ειρωνικά, έμοιαζε πολύ στον «Μέισον» (Ελαρ Κολτρέιν), τον μετέπειτα κινηματογραφικό του γιο στο «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ; Κι όμως, 30 χρόνια πριν, ο Ιθαν Χοκ είχε τη δική του ξανθιά αφέλεια στην κόμη, το δικό του άγουρο, αθώο πρόσωπο και το δικό του κινηματογραφικό boyhoood.

Το 1983 ο 13χρονος Ιθαν Χοκ, συνοδευόμενος από την μητέρα του, μπήκε στις ακροάσεις για μία οικογενειακή ταινία φαντασίας του Τζο Ντάντε και βγήκε... ηθοποιός. Ο 44χρονος πλέον ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, τότε ήταν «απλά ένα αυθεντικό παιδί - για αυτό κατάφερε να είναι άμεσος και συμπαθής, ώστε να πείσει στο ρόλο» όπως ομολογεί ο Ντάντε. «Ο Ιθαν δεν ήταν ηθοποιός. Ηταν απλά ένα παιδί που έφερε ένα άλλο παδί και ήρθαν με τις μαμάδες τους. Φορούσε κάτι τεράστια σιδεράκια και ήταν πετσί και κόκκαλο. Ομως κάτι πάνω του με έκανε να τον διαλέξω...»

Ethan Hawke Explorers2

Ολα αυτά για το «Explorers», μία ταινία που θέλει τρία πιτσιρίκια (ένα εκ των οποίων ο Ρίβερ Φίνιξ) να χτίζουν ένα διαστημόπλοιο στο υπόγειο του σπιτού τους χρησιμοποιώντας τηλεοράσεις κι άλλες πεταμένες συσκευές. Η ταινία έπρεπε κανονικά να κυκλοφορήσει το 1984, αλλά όταν ο Μάικλ Εσνερ έχασε τη δύναμή του στην Paramount και ο Φρανκ Μανκούζο έγινε πρόεδρος, ο τελευταίος έθαψε τα πρότζεκτς του πρώτου. Η παραγωγή σταμάτησε και ένα χρόνο μετά ολοκληρώθηκε, κακήν κακώς και έκανε μία βεβιασμένη πρεμιέρα το καλοκαίρι του 1985.

Ethan Hawke Explorers3

Το «Explorers» πάτωσε (κόστισε γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια κι έφερε πίσω 9,9). Είναι το βατερλώ του Ντάντε, ο οποίος από τότε αναφέρεται σ' αυτό αυτοσαρκαστικά - το αποκαλεί γελώντας το δικό του «Magnificent Ambersons». Ομως, πλέον, η ταινία έχει μία συναισθηματική, αν όχι ιστορική αξία. Και γιατί πάντα συγκινεί στην οθόνη η εικόνα του αδικοχαμένου Φίνιξ, αλλά και γιατί μαρκάρει το ξεκίνημα μιας καριέρας (4 χρόνια μετά ο Χοκ θα πρωταγωνιστήσει στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών») για έναν ηθοποιό που μεγάλωσε και μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μας.

ethan Hawke trueboyhood

Διαβάστε περισσότερα: