Industry

Και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

στα 10

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις που αντιτίθενται στις φωνές που κατηγορούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για αδιαφάνεια.

Flix Team
Και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται σε όσους τις τελευταίες ημέρες κατηγορούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για αδιαφάνεια, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στους αναγνώστες-αξιολογητές στους οποίους ανέθεσε το ΕΚΚ την ανάγνωση και αξιολόγηση εκκρεμών προτάσεων υπήρχαν και δημιουργοί που είχαν καταθέσει και οι ίδιοι σχέδια προς έγκριση τα οποία και εγκρίθηκαν και τελικά από το Κέντρο.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εδώ, το δελτίο Τύπου του ΣΑΠΟΕ (Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων) εδώ, την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ και την ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παρακάτω.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της
ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
10.05.2021

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) χαιρετάει τη λύση που έδωσε σε χρόνια προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΚ η καινούργια διοίκησή του, μόλις λίγους μήνες μετά τη διορισμό της.

Δημοσίευσε έναν καινούργιο χρηματοδοτικό κανονισμό, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της σύγχρονης παραγωγής κινηματογραφικών έργων που, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ντοκιμαντέρ μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, από τα όποια μέχρι στιγμής αποκλειόταν (ανάπτυξη, μικρού μήκους, κλπ). Ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, από την ίδρυσή της το 2013, επιτέλους εφαρμόζεται: η αντιμετώπιση του ντοκιμαντέρ ως ισότιμου κινηματογραφικού είδους. Ελπίζουμε ότι το ύψος του ποσού της χρηματοδότησης θα είναι αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών της παραγωγής του είδους και ότι το ποσοστό που θα αναλογεί στο ντοκιμαντέρ θα αντιστοιχεί στην δηλωμένη αναγνώριση της σημασίας του. Θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τόσο την εφαρμογή του νέου κανονισμού όσο και το ανά περίοδο εγκρίσεων ύψος χρηματοδότησης, συμβάλλοντας με τις προτάσεις μας όπως κάναμε τα τελευταία 8 χρόνια.

Ταυτόχρονα η παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ έλυσε σε μηδενικό σχεδόν χρόνο εκκρεμότητες χρηματοδότησης ταινιών από έναν όγκο προτάσεων που είχαν συσσωρευτεί από τα τέλη του 2018 (γύρω στις 400). Αυτό το πέτυχε προσλαμβάνοντας μεμονωμένους αναγνώστες – αξιολογητές (readers) διαδικασία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΔΣ του ΕΚΚ στις αρχές του χρόνου.

Και ενώ τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε για τα ονόματα των αξιολογητών ούτε για τη διαδικασία, σήμερα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχει ξεσηκωθεί από συναδέλφους ένας θόρυβος σχετικά με την αντικειμενικότητα της τελευταίας αξιολόγησης, εντελώς άδικος τόσο απέναντι σε ένα ΔΣ που πασχίζει και το απέδειξε, να αποκαταστήσει το κύρος του ΕΚΚ μέσα από διαδικασίες απολύτως διαφανείς και σύμφωνες με τις διεθνείς πρακτικές, όσο και απέναντι σε συναδέλφους αξιολογητές που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των προτάσεων .

Τέτοιες πρακτικές εκθέτουν συναδέλφους και δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα που αποβαίνει τελικά εις βάρος της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας συνολικά, αλλά και της κοινότητας των ντοκιμαντεριστών ειδικότερα.

Το ΔΣ της ΕΕΝ


Διαβάστε ακόμη: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώνει τον Νέο Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης