Industry

Δελτίο Τύπου της ΕΣΠΕΚ για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

στα 10

Και η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) αντιτίθεται στις φωνές που κατηγορούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για αδιαφάνεια.

Δελτίο Τύπου της ΕΣΠΕΚ για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται σε όσους τις τελευταίες ημέρες κατηγορούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για αδιαφάνεια, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στους αναγνώστες-αξιολογητές στους οποίους ανέθεσε το ΕΚΚ την ανάγνωση και αξιολόγηση εκκρεμών προτάσεων υπήρχαν και δημιουργοί που είχαν καταθέσει και οι ίδιοι σχέδια προς έγκριση τα οποία και εγκρίθηκαν και τελικά από το Κέντρο.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εδώ, το δελτίο Τύπου του ΣΑΠΟΕ (Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων) εδώ και την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ αυτούσια παρακάτω.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
10.05.2021

Εδώ και πολλά χρόνια, δύο ήταν τα σταθερά ζητούμενα από τις εκάστοτε διοικήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

α) Να δημοσιεύσουν έναν νέο κανονισμό προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα συνομιλεί με το σύγχρονο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.

β) Να αξιολογήσουν τις συσσωρευμένες αιτήσεις χρηματοδότησης (οι διοικήσεις δεν τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθερά περίπου 400 αιτήσεις σε αναμονή 2,5 ετών), ώστε να επέλθει ροή στις εγκρίσεις και να γίνουμε επιτέλους αξιόπιστοι όχι μόνο απέναντι στους αλλοδαπούς συμπαραγωγούς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς.

Η τωρινή διοίκηση κατάφερε μέσα σε επτά μόλις μήνες και να δημοσιεύσει έναν νέο σύγχρονο κανονισμό και να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των προτάσεων. Πώς έγινε αυτό;

Με το να αποφασίσει να προσλάβει μεμονωμένους αναγνώστες – αξιολογητές — 26 στον αριθμό — στο πρότυπο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Eurimages, Creative Europe –Media). Η παραπάνω διαδικασία —που αποτελεί πετυχημένη ευρωπαϊκή πρακτική— ανακοινώθηκε δημόσια και αναλυτικά στις αρχές του χρόνου, και δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση ή παρατήρηση από κανένα κινηματογραφικό φορέα.

Ο κάθε αναγνώστης στέλνει απλά στον Οργανισμό τη γραπτή αξιολόγηση του, χωρίς να συνομιλεί με μέλη της διοίκησης ή με τους άλλους αξιολογητές, μη γνωρίζοντας καν ποιοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα με αυτόν. Την τελική δε έγκριση ή απόρριψη ενός φακέλου, δεν την έχουν οι αξιολογητές αλλά οι εκάστοτε υπεύθυνοι του Κέντρου Κινηματογράφου, μιας και ο ρόλος των αξιολογητών είναι γνωμοδοτικός, έχοντας πρόσβαση μόνο στους καλλιτεχνικούς και όχι στους οικονομικούς φακέλους.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν πια επιτροπές όπως παλιότερα, μας είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει οποιαδήποτε συνάφεια και συνδιαλλαγή.

Για αυτούς τους λόγους εναντιωνόμαστε τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση, όσο και σε εκείνους που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και εκθέτουν άκριτα συνάδελφους τους κινηματογραφιστές —στη συγκεκριμένη περίπτωση νέους, αλλά ήδη εγνωσμένης αξίας— σπέρνοντας τον διχασμό και παρεμποδίζοντας τη σταθερότητα και την ομαλή συνέχεια του Κέντρου Κινηματογράφου.

Αναμένουμε με αγωνία την εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού κανονισμού και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε —θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε αν κατά την εφαρμογή του διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε έλλειψη ή παραφωνία, να την αναφέρουμε και να διεκδικήσουμε όποια αλλαγή και διόρθωση κριθεί απαραίτητη.

Τέλος, καλούμε όλες τις δυνάμεις του οπτικοακουστικού τομέα να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τον συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων με στόχο μια εθνική κινηματογραφική πολιτική που θα διαθέτει περισσότερα εφόδια για το Ελληνικό Σινεμά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μόνο με ισχυρό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου μπορούμε να έχουμε ισχυρή και εξωστρεφή εθνική κινηματογραφία!

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΚ


Διαβάστε ακόμη: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώνει τον Νέο Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.