Industry

Ενας κινηματογράφος – έκθεμα θ’ανοίξει μέσα στο Μουσειακό Συγκρότημα Σμιθσόνιαν

στα 10

Μαζί με τον εμφύλιο, το κραχ και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο κινηματογράφος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας και τώρα βρίσκει τη θέση του στο Σμιθσόνιαν.

Ενας κινηματογράφος – έκθεμα θ’ανοίξει μέσα στο Μουσειακό Συγκρότημα Σμιθσόνιαν
Το «Τραγουδώντας στη Βροχή» θα γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια στο Σμιθσόνιαν

Το Σμιθσόνιαν είναι το μεγαλύτερο Μουσειακό Συγκρότημα του κόσμου, με 19 επιμέρους μουσεία, ένα ζωολογικό κήπο και εννέα ερευνητικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Γουόσινγκτον και άλλα διάσπαρτα στις αμερικανικές πολιτείες.

Φέτος, σε συνεργασία με τη Warner Bros., το Σμιθσόνιαν θ’ αποκτήσει έναν ενεργό, δραστήριο κινηματογράφο μέσα στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας στη Γουόσινγκτον, ως ένα ζωντανό έκθεμα – φόρο τιμής σ’ ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας.

Η Warner Bros. ανέλαβε το κόστος της αίθουσας αλλά και την ευθύνη να διοργανώσει, μαζί με το μουσείο, τέσσερα κινηματογραφικά φεστιβάλ για το 2012, δωρεάν για το κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια του κινηματογράφου θα γίνουν τον Φεβρουάριο και αμέσως μετά το σινεμά θα προβάλλει ένα αφιέρωμα στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, που θα περιλαμβάνει την «Καζαμπλάνκα», το «Γεράκι της Μάλτας» και τον «Μεγάλο Υπνο» σε ανασκευασμένες κόπιες.

Τον Ιούνιο, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο του Κλιντ Ιστγουντ (επειδή είναι υπόδειγμα φυσικής κατάστασης;).

Τον Ιούλιο θα γίνει ειδική προβολή του «Τραγουδώντας στη Βροχή», μια και η ταινία κλείνει το 2012 εξήντα χρόνια μουσικοχορευτικής ζωής.

Και τον Οκτώβριο θα γιορταστεί κινηματογραφικά η 150ή επέτειος από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, με προβολή ταινιών όπως το «Glory», το «Gettysburg», το «Gods and Generals» και το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος».

Η κατασκευή του κινηματογράφου – που ήταν ουσιαστικά ανακαίνιση μιας υπάρχουσας αίθουσας προβολών, 46 ετών, στο Μουσείο – κόστισε στη Warner Bros. 5 εκ. δολλάρια και είναι φτιαγμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και, φυσικά, της στερεοσκοπικής προβολής.

Μη ζηλεύει κανείς, στην Ελλάδα έχουμε το Μουσείο του Καραγκιόζη. Ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του.