Industry

Εκκεντρική μήνυση από Αμερικανό θεατή: «Πόσο πάει το φυστίκι;»

στα 10

Είτε κερδίσει το δικαστήριο, είτε όχι, κατέκτησε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αντιστοιχούν. Κι εμείς ένα μέτρο σύγκρισης για τις τιμές στα σινεμά!

Εκκεντρική μήνυση από Αμερικανό θεατή: «Πόσο πάει το φυστίκι;»

Λέγεται Τζόσουα Τόμσον, είναι τεχνικός συστημάτων ασφαλείας και… δε θα τον δείτε σύντομα σ’ έναν κινηματογράφο της γειτονιάς σας. Ο απογοητευμένος θεατής αποφάσισε να πάρει τη διασκέδαση στα χέρια του και να διεκδικήσει χαμηλότερες τιμές στα παρελκόμενα μιας εξόδου στο σινεμά.

Ο Τόμσον, που ζει στη Λιβόνια, στα περίχωρα του Ντιτρόιτ, τα έβαλε με τον τοπικό του κινηματογράφο της αλυσίδας ΑΜC και κατέθεσε μήνυση εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι η αίθουσα καταπατά τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.

«Βαρέθηκε να τον εκμεταλλεύονται,» εξήγησε στον Τύπο η δικηγόρος του Τόμσον, Κέρι Μόργκαν, «και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Είναι δύσκολο να δικαιολογήσεις τιμές τριπλάσιες και τετραπλάσιες από το κανονικό.»

Ο λόγος, βέβαια, δε γίνεται για το εισιτήριο του κινηματογράφου, αλλά για τα προϊόντα που πωλούνται στο μπαρ. Ο Τόμσον, στην τελευταία του επίσκεψη στην αίθουσα, πλήρωσε 8 δολάρια για ένα αναψυκτικό κι ένα πακέτο φυστίκια, ενώ, όπως εξηγεί, σ’ ένα οποιοδήποτε φαστ-φουντ ή σούπερ μάρκετ, τα ίδια προϊόντα κοστίζουν 2,73.

Το εάν ο Τόμσον θα δικαιωθεί στα δικαστήρια του Μίσιγκαν δεν είναι το θέμα: η περίπτωσή του μπορεί να προστεθεί στη λίστα εκκεντρικών μηνύσεων των Αμερικανών, δίπλα στη θεατή που κατήγγειλε τους διανομείς του «Drive» για παραπλάνηση.

Σημασία έχει ότι στην Αμερική το εισιτήριο στα AMC κοστίζει 5 δολάρια στις πρώτες προβολές, και ακόμα κι αν προσθέσει κανείς τα 8 δολάρια των σνακ, φτάνουν τα 13, δηλαδή περίπου 10 ευρώ, ποσό με το οποίο στην Ελλάδα οριακά αγοράζεις το εισιτήριό σου. Δε λέμε να προσλάβει κανείς δικηγόρο, απλώς να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση…