Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2019: Ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενη» σαρώνουν!

στα 10

Το Flix παρακολούθησε την τελετή των 32ων Ευρωπαϊκών Κνηματογραφικών Βραβείων και σας μεταφέρει τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς, αλλά και αναλυτικά τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2019: Ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενη» σαρώνουν!

Oλοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η 32η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων στο Berliner Festspiele. Το Flix.gr, μόνιμος χορηγός επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων, βρέθηκε στo Bερολίνο και παρακολούθησε ζωντανά την τελετή.

Ολα τα στοιχήματα έπεσαν έξω! Τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια μιλούσαν για το πόσο «παλιά» είναι η «Ευνοούμενη» πια για να κάνει τη διαφορά. Πώς ο Αλμοδόβαρ ή ο Πολάνσκι θα ήταν οι νικητές. Κι όμως, όλα ανατράπηκαν. Ή πήγαν ακριβώς όπως έπρεπε να πάνε. Ο Γιώργος Λάνθιμος σάρωσε. 8 συνολικά βραβεία για την «Ευνοούμενη»: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Κωμωδίας, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Ενδυματολογίας, Μαλλιών και Μακιγιάζ. Πόσο κρίμα που ο Γιώργος Λάνθιμος, αλλά και η Ολίβια Κόλμαν που βρίσκεται σε γυρίσματα για τον τέταρτο κύκλο του «The Crown», δεν ήταν εδώ για να το χαρούν όσο κι εμείς.

Πρωταγωνίστησαν... οι απουσίες Ξεκινώντας από το μεγάλο σκάνδαλο, από την ομάδα του «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι του Ρομάν Πολάνσκι, κανείς, εκτός του παραγωγού, δεν ήθελε να παραβρεθεί και να έχει να απαντήσει τις καυτές ερωτήσεις για την κατηγορία βιασμού από τη γαλλίδα ηθοποιό Βαλεντίν Μονιέ. Είχαν δίκιο τελικά: ο Πολάνσκι αγνοήθηκε σε όλες τις κατηγορίες. Ο Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αντόνιο Μπαντέρας, παίζει στο θέατρο αυτή την εποχή και ήταν αδύνατον να παραστεί, αφήνοντας τον Πέδρο Αλμοδόβαρ χωρίς τον πρωταγωνιστή του. Απούσα και η Σελίν Σιαμά, νικήτρια του Βραβείου Σεναρίου έστελε απλά ένα μήνυμα.

Sandy Powel 607

Η απίθανη Σάντι Πάουελ, Καλύτερη Ευρωπαία Ενδυματολόγος για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, ξέρει πώς να κάνει τη διαφορά στο κόκκινο χαλί

εφα

Η Ζιλιέτ Μπινός, υπέρκομψη, στο κόκκινο χαλί

Το σινεμά δεν γνωρίζει σύνορα «Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία για να προάγουμε έναν ανοιχτό κόσμο. Εναν κόσμο που όπως και το σινεμά, δεν θα χωρίζει τους ανθρώπους» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, Μάριον Ντούριν. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και τρικυμιώδεις. Ο κόσμος μας αλλάζει αλλά όχι για καλό. Οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης επιστρέφουν και πρέπει, εμείς της κινηματογραφικής κοινότητας, να ειμαστε σε εγρήγορση και να τους πατάξουμε. Και έχουμε και νέες προκλήσεις: τον πλανήτη που πεθαίνει. Αλλά βρισκόμαστε εδώ, γυναίκες και άντρες του σινεμά, για να δώσουμε την απάντηση: we shall overcome...» πρόσθεσε η Ανιέσκα Χόλαντ, που μέχρι φέτος ήταν η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ακαδημίας.

Μία τελετή που αφιερώθηκε στον εκλιπόντα αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Νικ Πάουελ «Είμαστε πολύ θλιμμένοι που κάποιος δεν είναι μαζί μας απόψε. Ενας σημαντικός άνθρωπος που άφησε το ίχνος του ανεξίτηλο. Ο ένας και μοναδικός Νικ Πάουελ. Το πάθος του, το χιούμορ του – politically incorrect τις περισσοτερες φορές. Ο Νικ ήταν punk και rock 'n roll μαζί...» δήλωσε ο Βιμ Βέντερς. Η κάμερα έκοψε στην κόρη του που βούρκωσε από τα λόγια του Βέντερς και το χεροκρότημα της αίθουσας.

Mια τελετή που δίχασε Ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ακαδημίας, Mαρκ Ντάουνι, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Πολάνσκι, λέγοντας ότι ναι το καταστατικό της Ακαδημίας πρέπει να ανανεωθεί και να περιλάβει δικλείδες ασφαλείας (ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας) που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση. «Μέχρι τότε όμως θέλουμε να ακολουθήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να σεβαστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για την ταινία». Στο άκουσμα της τελευταίας φράσης η αιθουσα πάγωσε και ακολούθησε ελάχιστο, χλιαρό, αμήχανο χειροκρότημα.

EFA ceremony 607 2

Mια τελετή με πολιτικές εκπλήξεις: Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Ολεγκ Σέντσοφ, απελεθερώθηκε μετά από της διαβόητη 5ετή του φυλάκιση, και βρέθηκε ανάμεσά μας στην αίθουσα. Οταν τον ανέβασαν στην σκηνή, το standing ovation ήταν συγκλονιστικό. #FilmakersAtRisk - η Ευρωπαϊκή Ακαδημία δεσμεύεται να στηρίξει και να προστατέψει στο μέλλον τους κινηματογραφιστές που κινδυνεύουν με πολιτική φυλάκιση στη χώρα τους. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και να το κάνουμε με ευελιξία, ταχύτητα και επιτυχία» δεσμεύτηκε ο Mαρκ Ντάουνι.

EFA ceremony 607 5

Μία τελετή σε στιγμές κωμική και συγκινητική μαζί Η Κλερ Ντενί ανεβαίνει να παρουσιάσει το τιμητικό βραβείο στην Ζιλιέτ Μπινός. Η Ντενί, με μαύρο δερμάτινο και κάπρι παντελόνι απολογείται. «Ειχα ένα υπέροχο φόρεμα που θα φορούσα, αλλά έχασαν την βαλίτσα μου». Μετά όμως ξεκινά το λόγο της για την Μπινός. Και ως γυναίκα προς γυναίκα, ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή. «Είσαι ένα μεγάλο ταλέντο. Μία μεγάλη ηθοποιός. Χαίρομαι που εμπιστευτήκαμε η μία την άλλη, γιατί κέρδισα τόσα πολλά. Είσαι επίσης μία καταπληκτική μητέρα, αδελφή και φίλη. Ξέρεις να αγωνίζεσαι για το καλό. Επίσης μαγειρεύεις καλά...» Το κοντινό της κάμερας στο πρόσωπο της Μπινός ήταν ακαταμάχητο. Ενα skype μήνυμα του Τζαφάρ Παναχί έκανε ακόμη πιο έντονη τη συγκίνησή της.

EFA ceremony 607

Μία τελετή αμήχανη Tόσο σεναριακά, όσο και αισθητικά και σκηνοθετικά, η τελετή των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων θα έπρεπε να έχει την εικόνα και τις ιδέες που αξίζουν στο θεσμό. Αλλά, όχι. Κρύο χιούμορ, κακοπαιγμένοι διάλογοι ανάμεσα στους παρουσιαστές και μία γενικότερη σάχλα (σας θυμίζει κάτι;), απέδειξε ότι τελικά μόνο οι Αμερικάνοι έχουν (κι αυτοί όχι πάντα) το know how για να στήνουν επιτυχημένα σόου.

Φωτεινή εξαίρεση: Η οπερέτα/βιογραφία για τον Βέρνερ Χέρτσογκ. Και το κείμενο και η εκτέλεση, από μία μοναδική σοπράνο, ήταν ξεκαρδιστική. Ο ίδιος ο διαβόητα βαρύς Γερμανός σκηνοθέτης έκλαιγε από τα γέλια. Κι εμείς μαζί.

EFA ceremony 607 8

Τι θα μάς μείνει: η ταραχή του Βιμ Βέντερς όταν παρουσίασε τον Βέρνερ Χέρτσογκ

«Είσαι μοναδικός. Ημουν 23 ετών όταν σε πρωτοείδα. Ημουν φοιτητής και εσύ μάς παρουσίασες το «Signs of Life». Και ό,τι μας είπες για τη σκηνοθεσία ήταν σε πλήρη αντίθεση από όλα όσα μας μάθαιναν στη σχολή. Εσύ μας είπες ότι το σινεμά ήταν θέμα ζωής και θανάτου. Οτι το σινεμά είναι υπαρξιακή υπόθεση και πρέπει να παλεύεις για αυτό με τη ζωή σου. Μάς κατατρόμαξες. Μερικά χρόνια μετά βρεθήκαμε κάτω από την ίδια ομπρέλα του Νέου Γερμανικού Σινεμά. Βέβαια κανένας δεν μπορούσε να γυρίσει μια ταινία όπως εσύ. Οπότε ήμασταν φίλοι και συνεργάτες - με μια αλληλεγγύη που στις μέρες μας θα έμοιαζε επιστημονική φαντασία. Αγαπώ γιατί στηρίζεις τους νέους. Σε αγαπώ για την ειλικρίνειά σου, για το πείσμα σου και το απαράμιλλο χιούμορ σου. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα, σε αγαπώ γιατί δεν μπορείς να μην ενθουσιάζεσαι. Αυτός ο ενθουσιασμός σου σπάει τα όρια, γυρίζεις ταινίες με το ίδιο πάθος που είχες όταν σε πρωτογνώρισα. Κι αυτή σου η ταυτότητα είναι έμπνευση. Οταν όλοι είναι ψεύτικοι εσύ είσαι ένα μύθος ακεραιότητας. Κυρίες και κύριοι, το Ευρωπαϊκό Τιμητικό Βραβείο για Σύνολο Καριέρας απονέμεται στον Βέρνερ Χέρτσογκ...»


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2019

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2019: «H Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου


Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2019: «For Sama» της Γουαάντ Αλ-Κατέμπ και του Εντουαρντ Γουοτς


Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης 2019: Γιώργος Λάνθιμος για την «Ευνοοούμενη»**


Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός 2019: Ολίβια Κόλμαν για την «Ευνοούμενη»

«Σας ευχαριστώ όλους. Συγγνώμη που δεν είμαι εκεί. Αλλά σήμερα είναι το μοναδικό ρεπό μου. Οπότε παίζω με τα παιδιά μου και τα ζώα μου. Σας ευχαριστώ τόσο για αυτή την τιμή όμως. Και να περάσετε καλά στο after party. Ολοι είστε κούκλοι με τα καλά σας!»


Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός 2019: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα»

Ο ηθοποιός βγήκε live skype από το θέατρό του (η παράσταση του ξεκινά σε λίγα λεπτά). Φανερά συγκινημένος και τρακαρισμένος. Βουρκωμένος, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη του. «Οχι μόνο γιατί μου επέτρεψε να γίνω, αν μπορώ να τολμήσω να πω, ο εαυτός του, αλλά γιατί με ξεχώρισε πολλά πολλά χρόνια πριν και μου έδωσε την καριέρα που έχω τώρα». / «Και τώρα με συγχωρείτε. Με βλέπετε που είμαι σε ένα θέατρο. Για αυτό απουσιάζω. Θα ήμουν εκεί, δίπλα στον Πέδρο. Αλλά η παράστασή μου ξεκινά σε λίγα λεπτά».


Καλύτερη Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Σειρά 2019: Babylon Berlin

Αυτή την νέα κατηγορία που αναγνωρίζει ότι η τηλεόραση είναι το νέο σινεμά, κερδίζουν για φέτος οι Τομ Τίκβερ, Aχίμ φον Μπορις, και Χέντρικ Χαντλγκέτεν για την τηλεοπτική σειρά «Babylon Berlin». Οι σκηνοθέτες ανέβασαν επί σκηνής τους 3 παραγωγούς και όλο το καστ της σειράς.


Καλύτερη Ευρωπαία Σεναριογράφος 2019: Σελίν Σιαμά για το «Πορτραίτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται»

Απούσα και η Σελίν Σιαμά από την τελετή, έστειλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα


Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2019: Η Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου


Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων 2019: Bunuel in the Labyrinth of Turtles του Σαλβαδόρ Σιμό


Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους 2019: The Christmas Gift του Μπογκνταν Μουρεσάνου


Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη/Πρώτη Ταινία: «Οι Αθλιοι» του Λατζ Λι


Βραβείο Κοινού 2019: «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβέλ Παβλικοφσκι

«Ζούμε σε εποχές που οι μάζες δεν επιλέγουν πάντα σωστά. Ομως ελπίζω στην τέχνη το κοινό στην Ευρώπη να τα πηγαίνει καλύτερα από τις εκλογές....» είπε ο Πάβελ Παβλικόφσκι, ανάμεσα στις ευχαριστίες προς τους παραγωγούς, ηθοποιούς και το συνεργείο του.


Ευρωπαϊκό Τιμητικό Βραβείο 2019: Ζιλιέτ Μπινός

«Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ Ακαδημία. Ο κόσμος μας δεν τα πάει καλά. Αυτό με έκανε να προβληματιστώ: είναι ΟΚ εμείς να δίνουμε βραβεία όσο ο κόσμος μας οδηγείται σε αδιέξοδο; Νομίζω οτι πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δοτικοί, ειλικρινείς, να κρατάμε τις καρδιές μας ανοιχτές. Θυμήθηκα ότι κάποτε είδα μία παράσταση του Πίτερ Μπρουκ. Οταν τελείωσε σηκωθήκαμε να χειροκροτήσουμε και η καρδιά μου ήταν τόσο γεμάτη, τόσο πλήρης. Αυτό ήθελα να προσφέρω κι εγώ όταν αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Αυτό που θέλω να συμβουλέψω τους νέους ηθοποιούς είναι ότι πρέπει να προσέχουν τις επιλογές τους. Εχουμε ευθύνη για το τι καταθέτουμε στον κόσμο. Νομίζω ότι η βία έχει κατακλύσει το σινεμά. Δεν με πειράζει απαραίτητα αυτό: κι εγώ έχω παίξει σε σκληρές ταινίες, αν αυτή ήταν η αλήθεια τους. Αλλά είναι η ώρα να δώσουμε και κάτι άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις γυναίκες, όλες τις νταντάδες που πρόσεχαν τα παιδιά μου όσο δούλευα...»


Ευρωπαϊκό Τιμητικό Βραβείο για το Σύνολο της Καριέρας του στον Βέρνερ Χέρτσογκ

Τρία γεμάτα λεπτά standing ovation χειροκροτήματος. «Σ' ευχαριστώ Βιμ, ευχαριστώ Ακαδημία. Είμαι πολύ συγκινημένος. Προσπαθώ ακόμα να είμαι ένας καλός εργάτης του σινεμά. Αυτό προσπαθώ. Θα ήθελα να πω δυο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό σινεμά. Δεν υπάρχει πια - δεν έχουμε κοινή αισθητική ή κοινή παράδοση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Εγώ δεν βλέπω τον εαυτό μου ως Γερμανό σκηνοθέτη, αλλά ως Βαυαρό σκηνοθέτη. Ομως οι συμπαραγωγές προβάλουν μία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το δεύτερο που θέλω να πω αφορά στην ίδια την Ευρώπη. Δεν μένω πια εδώ, αλλά στο Λος Αντζελες. Ακούω και διαβάζω για την αποδόμηση της Ευρώπης. Και οι Αγγλοι θέλουν να φύγουν, ΟΚ. Ομως η Ευρώπη για μένα έχει μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη. Αυτή την ιστορική στιγμή η διατήρηση της ειρήνης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη...»


Ραντεβού στις 12 Δεκεμβρίου 2020 στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας, όπου θα πραγματοποιηθει η τελετή απονομής των 33ων Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων