Industry

Μπομπ Αϊγκερ: Πάρε το χαρτί και τρέχα

στα 10

Αποχωρεί από την προεδρία της Disney ο Μπομπ Αϊγκερ, ο υπεύθυνος για τη σημερινή αξία -230 δις δολάρια!- του κολοσσού της ψυχαγωγίας.

Μπομπ Αϊγκερ: Πάρε το χαρτί και τρέχα

Ο αποκαλούμενος «βασιλιάς του Χόλιγουντ» δεν είναι πια βασιλιάς. Ο Μπομπ Αϊγκερ, ο άνθρωπος που έκανε την Disney το ισχυρότερο κινηματογραφικό στούντιο στον πλανήτη, ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας μετά τον ίδιο τον ιδρυτή της, Γουόλτ Ντίσνεϊ, ανακοίνωσε απρόσμενα την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη. Είπε πως είναι η «βέλτιστη στιγμή» να αποσυρθεί, τώρα που ολοκληρώνεται η συγχώνευση της 20th Century Fox στον οίκο του Μίκι Μάους και επετεύχθη η έναρξη της υπηρεσίας streaming Disney+, η οποία, παρεμπιπτόντως, μετρά ήδη 28 εκατομμύρια συνδρομητές από τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: H 20th Century Fox θα λέγεται 20th Century Studios από εδώ και εμπρός

Βασιλιάς μπορεί να μην είναι πια ο Αϊγκερ, πάντως φεύγει σαν τέτοιος. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 690 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα πενταπλάσια εκείνης της κληρονόμου του Γουόλτ, Αμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ. Αυτό κι αν είναι το απόλυτο αμερικανικό όνειρο: ο Αϊγκερ είχε ξεκινήσει το 1974 ως υπεύθυνος πλατό σε εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού ABC, αμειβόμενος με 150 δολάρια την εβδομάδα!

disney 607

Η αναρρίχησή του στους… ορόφους του γιγαντιαίου στούντιο δε σταμάτησε έκτοτε, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της προεδρίας του το 2005, όταν η μετοχική διαμάχη μεταξύ του κληρονόμου Ρόι Ντίσνεϊ Τζούνιορ και του επί πολλά χρόνια προέδρου Μάικλ Αϊσνερ οδήγησε στην απομάκρυνση του τελευταίου. Στη δεκαπενταετία που ακολούθησε, ήταν υπό τη δική του ηγεσία που η Disney εξαγόρασε τη Marvel, την Pixar και την LucasFilms, πριν προχωρήσει και στην ιστορικής σημασίας απόκτηση της Fox. Το διάστημα αυτό, υπολογίζεται πως αύξησε τα κέρδη της εταιρείας κατά 335%.

Τυπικά, ο Αϊγκερ θα συνεχίσει να διατελεί πρόεδρος της Disney μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά, διάδοχός του έχει αναγγελθεί ο Μπομπ Τσέιπεκ, πρώην πρόεδρος του τμήματος Καταναλωτικών Προϊόντων της εταιρείας και του Walt Disney Parks and Resorts (διαδοχικά) και νυν πρόεδρος του τμήματος Parks, Experiences & Products από το 2018 που εγκαινιάστηκε.