Buzz

To Prospect Cottage, το σπίτι του Ντέρεκ Τζάρμαν στο Νταντζενές χρειάζεται τη βοηθειά σας

στα 10

Περισσότερο από ένα εξοχικό, το μικρό ξύλινο μαύρο σπίτι με τα κίτρινα παράθυρα κι ο υπέροχος κήπος του, αποτελεί έναν βωμό στην δημιουργικότητα και το ταλέντο ενός μοναδικού καλλιτέχνη.

To Prospect Cottage, το σπίτι του Ντέρεκ Τζάρμαν στο Νταντζενές χρειάζεται τη βοηθειά σας

Μπορεί το Prospect Cottage να μην έχει κάποια αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα που να το ξεχωρίζει σε σχέση με τα μικρά σπίτια που βρίσκονται στην παραλία του Ντάντζενες, στην σκιά ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, αλλά ακόμη και σήμερα 26 χρόνια μετά τον θάνατο του Ντέρεκ Τζάρμαν εξακολουθεί να διατηρεί το πνεύμα του σκηνοθέτη.

prospect cottage derek jarman 607

Το σπίτι αγοράστηκε το 1984 από τον Τζάρμαν που έψαχνε ένα ησυχαστήριο από την ζωή στο Λονδίνο και σύμφωνα με την φίλη και συνεργάτιδα του Τίλντα Σουίντον που ήταν μαζί του την μέρα που περπατώντας στο Νταντζενες είδε την «πωλείται» ταμπέλα κρεμασμένη στην πόρτα του, αυτό που έγινε το σπίτι ήταν ένα έργο τέχνης από μόνο του «μια εργαλειοθήκη για τη δουλειά του».

Δείτε ακόμη: Ο Τέρενς Ντέιβις επιστρέφει με το «Benediction», μια ταινία για τον ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν

prospect cottage derek jarman 607

Ο Τζάρμαν δούλεψε από εκεί αλλά κι εκεί, μεταμορφώνοντας τον κήπο σε κάτι αληθινά όμορφο δίνοντάς του σχήμα όχι μόνο φυτεύοντας λουλούδια ή φυτά αλλά και συλλέγοντας πετρες ή ξύλα από την κοντινή παραλία. Μετά τον θάνατο του σκηνοθέτη το 1994, ο σύντροφός του Κιθ Κόλινς ανέλαβε την φροντίδα του σπιτιού μέχρι τον δικό του θάνατο το 1998 και η φιλοδοξία του ήταν ανέκαθεν το Prospect Cottage, να γίνει ένα ζωντανό ενθύμιο του πνεύματος του Τζάρμαν.

tilda swinton prospect cottage derek jarman 607

Ο στόχος ήταν να γίνει επισκέψιμο από το κοινό, να διατηρηθεί ο υπέροχος κήπος του, αλλά και να φιλοξενεί residencies καλλιτεχνών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται να συγκεντρωθούν 3,4 εκατομμύρια λίρες έως το τέλος του Μαρτίου και γι αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε μια crowdfunding σελίδα στην οποία μπορείτε να συνεισφέρετε προς αυτό τον σκοπό. Ηδη το μισό σχεδόν ποσό έχει συγκεντρωθεί από συνεισφορές οργανισμών όπως η Tate Modern ή το Art Fund, αλλά χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό, οπότε αν μπορείτε να συνεισφέρετε τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε.

Δείτε ακόμη: «Memoria»: Η Τίλντα Σουίντον κι ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν είναι ήδη σε γυρίσματα

Update 31 Μαρτίου 2020

Με 3.5 εκατομμύρια λίρες, που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ σε καμπάνια crowdfunging στον τομέα της τέχνης, το σπίτι του Ντέρεκ Τζάρμαν όχι μόνο σώθηκε μέσα από σωρεία δωρεών από ιδιώτες, ιδρύματα, οργανισμούς και μια προσωπική δωρεά από τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ, αλλά αποτελεί και την απόδειξη πως με πίστη και προσπάθεια όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και σε αυτόν τον τόσο κυνικό κόσμο.

Η Τίλντα Σουίντον, υπεύθυνη για την κινητοποίηση, είχε δηλώσει πως: «Οταν ξεκινήσαμε βάλαμε τους εαυτούς μας σε μια ελεύθερη πτώση στο κενό ελπίζοντας πως και άλλοι θα νιώσουν, όπως κι εγώ, πως σπόροι που φυτεύονται με αγάπη αρκούν για έναν ανθεκτικό κήπο, ακόμη και για κάποιον που ανθίζει μέσα στις πέτρες.»