Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Καννών καταδικάζει τη σινε-κριτική στο twitter. Εσείς;

στα 10

Το Φεστιβάλ Καννών αγαπά τα social media και τα χρησιμοποιεί για την προβολή του. Αλλά τούς βάζει Χ όταν ισοπεδώνουν, εν ριπή οφθαλμού και με 140 χαρακτήρες, μια νέα ταινία που κάνει πρεμιέρα.

Το Φεστιβάλ Καννών καταδικάζει τη σινε-κριτική στο twitter. Εσείς;
Τιερί Φρεμό, Γκας Βαν Σαντ, Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Ναόμι Γουοτς στην πρεμιέρα του «The Sea of Trees»

Μετά τη λήξη του 68ου Φεστιβάλ Καννών, οι δυο επικεφαλής του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Τιερί Φρεμό κι ο Πρόεδρος Πιερ Λεσκίρ έδωσαν μια σειρά συνεντεύξεων κάνοντας τον απολογισμός τους για τη φετινή διοργάνωση. Και παρότι, φυσικά, δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από το Φεστιβάλ του 2015, έχουν δυο παραπάνω λόγια να πουν για το το πώς, κατά τη δική τους γνώμη, τα social media αλλοιώνουν το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, των ταινιών και της ίδιας της κινηματογραφικής κριτικής.

Ξαναζήστε το 68ο Φεστιβάλ Καννών, ημέρα με την ημέρα, με τον τρόπο του Flix για να μάθετε όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες της Κρουαζέτ

Μιλώντας στο Film Français, ο Τιερί Φρεμό εξήγησε: «Η συγγραφή μιας κριτικής έχει να κάνει με το πώς θα σχηματίσεις και θα διατυπώσεις μια σκέψη και δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε 140 χαρακτήρες που γράφει κανείς μόλις σταματούν οι τίτλοι τέλους. Η γενική βιασύνη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα πει κάτι για μια ταινία, ειδικά στο Φεστιβάλ Καννών, έχει δημιουργήσει έναν μόνιμο αγώνα ενάντια στο χρόνο μεταξύ των δημοσιογράφων και των ερασιτεχνών νεο-κριτικών.» Φυσικά τον Φρεμό των απασχολούν αυτά τα φαινόμενα κυρίως ότι πρόκειται για σχόλια αρνητικά, όπως έγινε φέτος κατεξοχήν με το «The Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ για παράδειγμα κι όχι για λόγια εκθειαστικά, για τα οποία ούτως ή άλλως ποτέ κανείς δεν παραπονιέται, είτε είναι βιαστικά, είτε όχι.

Οι Κάννες γυρνούν την πλάτη τους στην Κέιτ Μπλάνσετ (και άλλα 4 πράγματα που μάθαμε από τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Καννών)

O Πιερ Λεσκίρ, αντίστοιχα, σε συνέντευξή του στη La Croix, ήταν ακόμα πιο αρνητικός: «Ολα επιταχύνονται. Οι άμεσοι χαρακτηρισμοί οδηγούν σε βιαστικές, υπερβολικές, απόλυτες κρίσεις. Οι κριτικοί τουιτάρουν ενώ βρίσκονται μέσα στις προβολές. Η φύση και η λειτουργία του επαγγέλματος αλλάζουν. Ακολουθώντας αυτήν την τακτική, δεν είμαι σίγουρος ότι ο ίδιο το επάγγελμα των κριτικών κινηματογράφου ευνοεί τον εαυτό του.»

Κάννες 2015: Το Flix αξιολογεί ολόκληρο το Διαγωνιστικό Τμήμα

Ποια είναι η δική σας γνώμη, ως αναγνώστες; Κερδίζετε από την αμεσότητα μιας γρήγορης εντύπωσης για μια πολυαναμενόμενη ταινία, μ' ένα χαρακτηρισμό στο twitter; Νιώθετε ότι αυτή η ταχύτητα οδηγεί σε εσπευσμένες, επιπόλαιες κρίσεις; Γράψτε μας στα σχόλια, μάς ενδιαφέρει!