Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στη Cinemart του Ρότερνταμ

στα 10

Το νέο project του Ελληνα σκηνοθέτη, ήταν ένα από τα τρία που ξεχώρισαν, μέσα από 33 συμμετοχές, κερδίζοντας το βραβείο ARTE France Cinema Award.

Βραβείο για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στη Cinemart του Ρότερνταμ

Η επιτροπή που απένειμε το βραβείο χαρακτήρισε το «The Lobster» ως «ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό και πολύ πρωτότυπο project, από έναν από τους πλεόν ταλαντουχους, ανερχόμενους δημιουργούς της τελευταίας δεκαετίας».

Το «Lobster» θα είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, γραμμένη και αυτή όπως και ο «Κυνόδοντας» και οι «Αλπεις» μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Πρόκειται για μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου όσοι άνθρωποι δεν κατορθώνουν να βρουν το ταίρι τους, μεταμορφώνονται σε ζώα κι απελευθερώνονται στο δάσος.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του είναι «μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον.»

Η ταινία είναι συμπαραγωγή της Ιρλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας, ενώ στη Cinemart αναζητούσε συμπαραγωγούς από τη Γαλλία τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για να συμπληρώσει το budget της.

Διαβάστε περισσότερα για το «The Lobster» εδώ.

Το βραβείο του Arte είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που απονέμεται από στη Cinemart, συνοδεύεται από το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πηγαίνει σε ένα (και) ελληνικό project αφού πέρσι απονεμήθηκε στο «Duncharon» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Εκτός από το «Lobster», όμως, το βραβείο του Eurimages που συνοδεύεται από το ποσό των 30.000 ευρώ απονεμήθηκε στο project του Σουηδού Γιοχάνες Νίχολμ «The Giant», την ιστορία ενός σωματικά παραμορφωμένου ήρωα ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας του ονειρεύεται πως μεταμορφώνεται σε έναν γίγαντα ύψους 25 μέτρων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους του Νίχολμ, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει με μια σειρά από εντυπωσιακές ταινίες μικρού μήκους και βίντεο κλιπ.

Τέλος το βραβείο WorldView New Genres Fund Development Award συνοδευόμενο απο το ποσό των 5.000 ευρώ, πήγε στο «Zama» της Λουκρέσια Μαρτέλ, την ιστορία ενός Ισπανού δημοσίου υπαλλήλου του 17ου αιώνα, που περιμένει την μετάθεσή του από την Ασουνσιόν στο Μπουένος Αϊρες.