Buzz

O Αλέξανδρος Σιπσίδης συστήνει στο Flix τη «Μπλε Βασίλισσα»

στα 10

Ποια είναι η «Μπλε Βασίλισσα»; Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης απαντά και χαρίζει στο Flix φωτογραφίες και βίντεο από τα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας.

O Αλέξανδρος Σιπσίδης συστήνει στο Flix τη «Μπλε Βασίλισσα»

Με τρεις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους στις αποσκευές του, ο Αλέξανδρος Σιπσίδης βούτηξε στην περιπέτεια της μεγάλου μήκους, επιλέγοντας μία ταινία δράσης, ένα αστυνομικό νουάρ.

Η «Μπλε Βασίλισσα» υπόσχεται να μας μπλέξει στα γρανάζια ενός μεγάλου κόλπου, να μας συστήσει τα μέλη μίας πλεκτάνης που ο ιστός της υφαίνεται κι εκτός κάδρου, να μας αιφνιδιάσει με τις ανατροπές της.

Μπλε Βασίλισσα 7

Ρωτήσαμε το Αλέξανδρο Σιπσίδη ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να γυρίζεις μία ταινία στην Ελλάδα του σήμερα κι αν τελικά μια «Μπλε Βασίλισσα» είναι τόσο μεγάλη ανταμοιβή που μοιάζει ικανή να σε κάνει να ξεχάσεις το δύσκολο δρόμο που τράβηξες.

Δείτε τι μας απάντησε και πατήστε το play σ' ένα αποκλειστικό βίντεο που ο σκηνοθέτης χάρισε στο Flix!

Μπλε Βασίλισσα 607 4

Ποια είναι η «Μπλε Βασίλισσα» - συστησέ μας τη στο κοινό

Η Μπλε Βασίλισσα είναι το πολυτιμότερο διαμάντι στον κόσμο. Οταν το διαμάντι πέφτει στα χέρια του Αγγελου (Θέμης Πάνος), ο Γιάννης (Μιχάλης Οικονόμου) η Λένα (Ράσμη Σουκουλη) και ο Σταύρος (Δημήτρης Ήμελλος) στήνουν μια κομπίνα για να το αποκτήσουν, καθένας για τους δικούς του λόγους. Η ταινία είναι ένα παζλ που φτιάχνεται σταδιακά. Όταν κλειδώσει και το τελευταίο κομμάτι στην θέση του, μόνο τότε βλέπουμε την ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι μία ιστορία από 4 διαφορετικές οπτικές πλευρές.

Μπλε Βασίλισσα 607 6

Πρόκειται για αστυνομικό νουάρ; Κι αν ναι, πόσο δύσκολο είναι να ονειρευτείς και να γυρίσεις ένα κινηματογραφικό είδος που είναι κάπως ανεξερεύνητη περιοχή για το ελληνικό σινεμά;

Η Μπλε Βασίλισσα είναι μια σύγχρονη ταινία δράσης γεμάτη ανατροπές που έχει στοιχεία νουάρ.Τέτοιου είδους ταινίες είναι δύσκολο να γυριστούν από άποψη κόστους, γιατί δεν στηρίζονται εύκολα από ελληνικές παραγωγές. Επίσης δεν θεωρείται καλλιτεχνικό είδος στην Ελλάδα, για να υποστηριχτεί από το Ε.Κ.Κ. Για αυτούς τούς λόγους είναι κάπως ανεξερεύνητη περιοχή για το ελληνικό σινεμά. Βέβαια ο Ελληνας θεατής τις παρακολουθεί χρόνια. Το να ονειρευτείς δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το να το γυρίσεις είναι πάρα πολύ για τους λόγους που προανέφερα. Συν του ότι πρέπει να συνεργαστείς με πολλούς ανθρώπους και να τους επικοινώνησεις το έργο που φαντάζεσαι. Συνεργάζεσαι, δένεσαι και γίνεσαι φίλος με την ομάδα σου. Για να το πραγματοποιήσεις θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και την βοήθεια των φίλων σου, όπως σε κάθε ταινία μάλλον που γυρίζεται στην Ελλάδα.

Μπλε Βασίλισσα Θέμης Πάνου 607

Σύστησε μας τους ηθοποιούς σου. Τους είχες συγκεκριμένα στο μυαλό σου από το σενάριο; Με ποια κριτήρια τους επέλεξες;

Θεωρώ πως η μισή δουλειά του σκηνοθέτη είναι να επιλέξει τους κατάλληλους ηθοποιούς για τους χαρακτήρες της ταινίας. Η επιλογή έγινε μετά από αρκετή αναζήτηση επειδή έψαχνα την καλύτερη δυνατή χημεία-δέσιμο μεταξύ των ηθοποιών μεταξύ τους κι όλων με μένα. Επιπλέον μου άρεσε που ο καθένας τους ενίσχυε τα χαρακτηριστικά του ρόλου του με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Είναι εξαιρετικά ταλάντα όλοι και δε χρειάζονται συστάσεις: Θέμης Πάνος (βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας), Μιχάλης Οικονόμου και Δημήτρης Ημελλος με βραβεία Χορν, Ράσμη Σουκουλη («Χρυσή Αθηνά» Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού στις Νύχτες Πρεμιέρας). Είναι γνωστοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάστηκα μαζί τους.

Μπλε Βασίλισσα 607 5

Τι ήταν πιο δύσκολο στη διάρκεια της παραγωγής; Ποια η μεγαλύτερη πρόκληση και ποια η μεγαλύτερη ανταμοιβή;

Η ίδια η παραγωγή της ταινίας, καθώς ήταν εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή με βοήθεια φίλων. Γυρίσαμε την ταινία σε 18 μέρες, άρα είχαμε 180 ώρες γυρίσματος. Πολύ λίγος χρόνος στο σετ για να βρεθούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να κάνουμε μια ταινία. Αυτό σίγουρα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε κάναμε πολύ καλή προετοιμασία. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη εκτός από την ίδια την διαδικασία να κάνεις την ταινία και να δημιουργήσεις.

Μπλε Βασίλισσα 607 3

Το (ποτέ πραγματικά υποστηριζόμενο) ελληνικό σινεμά περνάει κι αυτό τα χρόνια της κρίσης. Από την άλλη, γνωρίζει μεγάλες δόξες σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτό που βρίσκει έναν νέο σκηνοθέτη; Πεισμώνει; Συνεχίζει να ονειρεύεται;

Σίγουρα συνεχίζεις να ονειρεύεσαι, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πιο δύσκολο είναι να προσπαθείς. Γιατί εκτίθεσαι και πολύ δεν το τολμούν. Το σημαντικό είναι να συνεχίζεις όπως μπορείς και άμα το θέλεις πολύ, θα τα καταφέρεις. Να φέρεις τα όνειρα σου στην πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που το καταφέρνουν αυτό και διακρίνονται. Αυτό είναι μια μεγάλη ώθηση για νέο σκηνοθέτη.

Μπλε Βασίλισσα 607

Τι κάνει τη δική σου γενιά να διαφέρει από τις προηγούμενες Eλλήνων κινηματογραφιστών;

Το Ιντερνετ και οι ψηφιακές κάμερες. Το Ιντερνετ σε φέρνει κοντά σε πράγματα που παλιά ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Κατεβάζεις ένα πρόγραμμα μοντάζ και μαθαίνεις διαδικτυακά πως να μοντάρεις. Επιρροές - βλέπεις ταινίες που παλιά δυσκολευόσουν να βρεις. Με μια 5D που μπορείς να βρεις από έναν φίλο σου, κάνεις μια ταινία και την μοντάρεις. Παλιά πόσο εύκολα ήταν άμα δεν είχες πάρει χρηματοδότηση να βρεις κάμερα, φιλμ; Τώρα γυρίζονται πιο εύκολα οι ταινίες. Βέβαια, ενώ παλιά γυριζόντουσαν λιγότερες ταινίες, ο κόσμος πήγαινε στο σινεμά για να τις δει. Οχι στο Home cinema ή το laptop του. Σήμερα γυρίζονται γυρίζονται τόσες πολλές ταινίες που δεν προλάβαινε ο κόσμος να μάθει για αυτές η να τις δει, μετά από λίγες εβδομάδες έχουν ήδη κατέβει. Τώρα όλοι μπορούν να έχουν μια κάμερα, όπως ένα στυλό. Πόσοι όμως έχουν κάτι να πουν;

Μπλε Βασίλισσα 607 2

Σε μια Ελλάδα που ο κόσμος δεν πηγαίνει πια σινεμά και το ελληνικό σινεμά ακόμα κι όταν έρχεται φορτωμένο με βραβεία, δεν χαίρει πολλών εισιτηρίων – ποια είναι η μεγαλύτερή σου ελπίδα για τη «Μπλε Βασίλισσα»;

Οπως ανέφερα και προηγουμένως, η τηλεόραση, το Ιντερνετ έχουν αδειάσει τις αίθουσες. Υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη προσφορά και μικρότερη ζήτηση. Αυτό επηρεάζει και το ελληνικό σινεμά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου ήδη πραγματοποιήθηκε: γύρισα την ταινία μου. Από εκεί και πέρα, θα πάρει τον δρόμο της και ελπίζω να αρέσει σε κόσμο.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: