Buzz

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Queen Cleopatra» έχει προκαλέσει σάλο στην Αίγυπτο

στα 10

Κι αυτό γιατί παρουσιάζει την Κλεοπάτρα ως μαύρη γυναίκα.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Queen Cleopatra» έχει προκαλέσει σάλο στην Αίγυπτο

Το επερχόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix «Queen Cleopatra», σε παραγωγή της Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, στο οποίο η Βρετανίδα ηθοποιός Αντέλ Τζέιμς, η οποία είναι μικτής κληρονομιάς, υποδύεται την Αιγύπτια ηγεμόνα του πρώτου αιώνα ως μια βασίλισσα με αφρικανικές ρίζες, έχει προκαλέσει σάλο στην Αίγυπτο.

Αιγύπτιοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα, η οποία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 69 π.Χ. και ανήκε σε ελληνόφωνη δυναστεία, ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής και όχι μαύρη. Μάλιστα οι αντιδράσεις είναι τόσο μεγάλες που ένας Αιγύπτιος δικηγόρος φέρεται να υπέβαλε καταγγελία ζητώντας να ληφθούν νομικά μέτρα για να αποκλειστεί εντελώς το Netflix στην Αίγυπτο, ώστε να αποτραπεί η προβολή της σειράς. Εν τω μεταξύ, η ηθοποιός Ατνέλ Τζέιμς έγραψε στο Twitter πως δεν θα ανεχτεί τέτοιου είδους κριτικές για το καστινγκ και πως «αν δεν σας αρέσει, μην παρακολουθήσετε την σειρά».

Διαβάστε ακόμα: Η Κλεοπάτρα είναι, απλώς, μια άλλη Wonder Woman! Η Γκαλ Γκαντότ και η Πάτι Τζένκινς κάνουν σχέδια...

Δεν υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των μελετητών ότι η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα από την πλευρά του πατέρα της, του Πτολεμαίου ΙΒ΄. Επειδή όμως η καταγωγή της μητέρας της δεν είναι γνωστή, ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι είναι πιθανό η μητέρα της να ήταν Αφρικανή και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ήταν μικτής κληρονομιάς.

Οταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Queen Cleopatra» την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει σάλο στην Αίγυπτο, με τον Ζαχί Χαγουάς, έναν εξέχων Αιγυπτιολόγο, να αναφέρεται από την εφημερίδα al-Masry al-Youm ότι αμφισβήτησε έντονα την πιθανότητα ότι η Κλεοπάτρα ήταν μικτής φυλής λέγοντας «αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη.»

Πάντως το «Queen Cleopatra» αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Netflix στις 10 Μαΐου.