Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα αόρατα Οσκαρ: η πλειοψηφία των θεατών δεν γνωρίζει τις φετινές υποψήφιες ταινίες

στα 10

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Variety, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αμερικάνικου κοινού όχι απλά δεν έχει δει, αλλά ούτε καν γνωρίζει την ύπαρξη των φετινών υποψηφίων ταινιών.

Τα αόρατα Οσκαρ: η πλειοψηφία των θεατών δεν γνωρίζει τις φετινές υποψήφιες ταινίες

Εχει αναμφίβολα να κάνει με την παράξενη χρονιά που ζούμε, εντούτοις η χαμηλή αναγνωρισιμότητα των οσκαρικών ταινιών από τη μεγάλη μάζα των θεατών, είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται τα τελευταία χρόνια, και ήταν αυτό που οδήγησε την Ακαδημία να αυξήσει τον αριθμό των υποψήφιων ταινιών, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και πιο εμπορικοί τίτλοι -φλερτάροντας μάλιστα για λίγο και με την ατυχή ιδέα να θεσπίσει κι ένα ειδικό Οσκαρ γι αυτούς.

Δείτε ακόμη: Oscars 2021: Οι διοργανωτές στήνουν χώρους και στην Ευρώπη γιατί, όχι, δεν θέλουν zoom!

sad oscar 607

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ειδικά φέτος το χαμηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας των υποψήφιων ταινιών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ελάχιστες από αυτές προβλήθηκαν στις αίθουσες αφού ακόμη κι όσες δεν είναι παραγωγές των streamers βρήκαν διανομή μόνο online ακόμη κι αν ο αριθμός των αμερικάνων που πληρώνουν συνδρομές στις πλατφόρμες είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με τον μέσο αμερικανό να πληρώνει 4 συνδρομές τον μήνα. Μια έρευνα της Guts + Data που έγινε μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Οσκαρ σε 1500 θεατές που πηγαίνουν σινεμά και είναι συνδρομητές σε streamers έδειξε ότι οι υποψήφιες ταινίες δεν είναι από αυτές που είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον των θεατών. Η έρευνα έγινε χρησιμοποιώντας τον τίτλο της ταινίας, το πόστερ και τους πρωταγωνιστές ως σημεία αναφοράς και ζητώντας από τους ερωτώμενους να απαντήσουν αν γνωρίζουν την ταινία ή όχι.

oscars 2021 awareness poll

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πιο γνωστή ταινία στο κοινό ήταν το «udas and the Black Messiah» το οποίο 46% των ερωτώμενων απάντησε ότι γνωρίζει την ταινία. Δεύτερο ήταν το «The Trial of the Chicago 7» με 39% και τρίτο το «Nomadland» με 35%. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των όσων ρωτήθηκαν είχαν ακούσει για το «The Sound of Metal» (23%) και το «Mank» (18%). Τα παραπάνω ποσοστά προφανώς ανησυχούν το ABC που θα μεταδώσει και φέτος την τελετή της απονομής, μετά από μια χρονιά που η νίκη του «Parasite» χαιρετίστηκε ως εξαιρετικά σημαντική, αλλά που έριξε την θεαματικότητα πιο χαμηλά από ποτέ σε 23.6 εκατομμύρια θεατές, και δείχνουν πως η ανταπόκριση των Οσκαρ στο μεγάλο κοινό είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητας των ταινιών που προκρίνουν και ευθέως ανάλογη της δημοφιλίας τους πριν πάρουν την σφραγίδα των βραβείων.

Με πληροφορίες από το Variety

Η 93η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς