Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

Από το Κάρλοβι Βάρι στη «Νορβηγία» κι από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η εβδομάδα είχε έντονη ελληνική επικαιρότητα, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα νέα εκτός συνόρων.

Flix Team
Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Πως γίνεται να βρίσκεσαι σε μια μικρή γοητευτική πόλη της Τσεχίας και ξαφνικά να μεταφέρεσαι όχι απλά στην «Νορβηγία», μα σε μια εντελώς άλλη διάσταση, γεμάτη μελαγχολικό ρομαντισμό, σταρ της ελληνικής βιντεοκασέτας και ξεροκέφαλα βαμπίρ;

Γίνεται βλέποντας την πρώτη μεγάλου μήκους του Γιάννη Βεσλεμέ που έκανε την πρώτη παγκόσμια προβολή της στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Το Flix ήταν φυσικά εκεί, φωτογράφησε και μίλησε με τους συντελεστές του φιλμ, αλλά είδε επίσης την ταινία και γύρισε από το ταξίδι στην αλλόκοτη κινηματογραφική «Σκανδιναβία», γοητευμένο.

3

Στο Κάρλοβι Βάρι όμως εκτός από το φιλμ του Βεσλεμέ είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις πρώτες εικόνες από την ταινία του Αγγελου Φραντζή «Συμπτωμα», το οποίο παρουσιάστηκε στο τμήμα των works in progress κι εντυπωσίασε με την ιδιαίτερη αισθητική και την μυστηριακή του ατμόσφαιρα, δείχνοντας πως το ελληνικό φως, μπορεί να κρύβει στην καρδιά του, κάμποσο σκοτάδι.

3

Στο ίδιο φεστιβάλ μοιραστήκαμε την εξαιρετικά ευχάριστη ανακοίνωση για την συμμετοχή της ταινίας του Πάνου Χ. Κουτρα «Xenia» (η οποία προβλήθηκε και στο Κάρλοβι Βάρι) στην δεκάδα των ταινιών που προκρίνονται για την συμμετοχή τους στα φετινά βραβεία LUX του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το να συμπεριλαμβάνεσαι ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες της ηπείρου μας είναι από μόνο του μια τεράστια τιμή, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η ταινία του Κούτρα, θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην διαδικασία των βραβείων. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία.

3

Εκτός από τις Ελληνικές ταινίες όμως, το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι είχε μια ακόμη σειρά από ενδιαφέρουσες ταινίες και εκλεκτούς καλεσμένους, όπως για παράδειγμα ο Μέλ Γκίμπσον, ο οποίος προσέλκυσε τα πλήθη, αλλά δεν απέφυγε να προκαλέσει και μια σειρά από αντιδράσεις. Για όλα όσα συνέβησαν στο φεστιβάλ και γνώμες για όλες τις ταινίες που είδαμε εκεί, ξεψαχνίστε τις ανταποκρίσεις του Flix!

3

Κι αν το ελληνικό σινεμά ανθεί έξω (στο Φεστιβάλ New Horizons της Πολωνίας θα διοργανωθεί χώρα σε λίγες μέρες ένα ακόμη Αφιέρωμα στο σινεμά της χώρας μας), πίσω στην Ελλάδα τα πράγματα δεν ήταν απαραίτητα τόσο ανθηρά. Η κατάσταση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραμένει αδιέξοδη κι αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είδαμε να συμβαίνουν επίσης παράξενα πράγματα.Καθώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης παραμένει ακόμη εκτός επίσημης εργασιακής σχέσης με τον οργανισμό, ο Πρόεδρος του φεστιβάλ Γιάννης Σμαραγδής παίρνει αποφάσεις για πράγματα που αφορούν αποκλειστικά το πρόγραμμα κι αποφασίζει να τα ανακοινώνει με μια εξίσου ενδιαφέρουσα μέθοδο: όχι ανακοινώνοντας αφιερώματα και βραβεύσεις μέσω της επίσημης οδού π.χ του γραφείου τύπου του Φεστιβάλ, μα διαρρέοντας τα σε συγκεκριμένη εφημερίδα που μοιάζει να λειτουργεί σαν το δικό του γραφείο Τύπου. Προφανώς από τα δημοσιεύματα, έμαθαν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ότι στην Θεσσαλονίκη θα τους γίνουν αφιερώματα και βραβεύσεις, αφού τουλάχιστον ένα από αυτά που ανακοινώθηκαν, λίγο αργότερα αποσιωπήθηκε διακριτικά. Λίγη σοβαρότητα ίσως;

3

Σε κάπως καλύτερα νέα πάντως, μπορεί το χάος να βασιλεύει στα θεσμικά όργανα του ελληνικού σινεμά, αλλά τουλάχιστον ελληνικό σινεμά εξακολουθεί να γίνεται. Κι αυτή την εβδομάδα, είδαμε να ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που μπορεί να μην έχει τίτλο ακόμη, αλλά έχει τρεις ερωτικές χορταστικές ιστορίες σε μία ταινία . Και στοιχηματίζουμε, πολύ ωραίο soundtrack.

3

Την εβδομάδα που μας πέρασε μάθαμε και τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy που όπως γράφει ο Θοδωρής Δημητρόπουλος μοιάζουν λίγο με αυτά της περασμένης χρονιάς με την προσθήκη του «True Detective» και του «Orange is the New Black». Το «Game of Thrones» είναι πάντως για μια ακόμη φορά ο πρωτοπόρος των υποψηφιοτήτων, δηλώνοντας παρουσία σε δεκαεννιά κατηγορίες. Οχι κι άσχημα!

3

Είδαμε τις πρώτες εικόνες από το θεαματικό peplum του Ρίντλεϊ Σκοτ «Exodus:Gods and Kings», αλλά κι ένα καινούριο τρέιλερ για το «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ που μας έκανε να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο κι ανακαλύψαμε πως ο Μπεν Αφλεκ είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική -εντάξει ο χαρακτήρας του, όχι ο ίδιος ο Μπεν. Είδαμε επίσης τρέιλερ από το «Unbroken» της Αντζελίνα Τζολί, αλλά και το «Wild», την πρώτη ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ μετά το «Dallas Buyers Club», στο οποίο η Ρίς Γουίδερσπουν διασχίζει την Αμερική με τα πόδια. Κι αν αυτά δεν ήταν αρκετά, δείτε κι ένα ακόμη teaser από το «Αγώνες Πείνας: Mockingjay - Μέρος Πρώτο».

3

Τέλος μάθαμε ποιες θα είναι οι ταινίες που θα ανοίξουν τόσο το φεστιβάλ του Λοκάρνο, όσο κι αυτό της Βενετίας, μάθαμε νέα για την δεύτερη σεζόν του «True Detective» και μερικά άλλα που στεναχώρησαν τόσο κορίτσια, όσο κι αγόρια: Εκεί που όλοι πίστευαν ότι το ζευγάρι Ράιαν Γκόσλινγκ κι Ευα Μέντες ήταν παρελθόν, η εβδομάδα επιφύλασσε ένα χτύπημα σε όσες ή όσους πίστευαν ότι ο Ράιαν ή η Εύα, μια μέρα θα γίνουν δικοί τους: το κορίτσι περιμένει παιδί! Τις καλύτερες ευχές μας και γερό να'ναι. Γιατί όμορφο θα είναι σίγουρα...