Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Εβραϊκές οργανώσεις αντιδρούν στην τιμητική βράβευση του Μελ Γκίμπσον

στα 10

Ο Οργανισμός Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας αντέδρασε στην τιμητική βράβευση του Μελ Γκίμπσον από το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Κάρλοβι Βάρι 2014: Εβραϊκές οργανώσεις αντιδρούν στην τιμητική βράβευση του Μελ Γκίμπσον

«Δίνοντας αυτό το βραβείο, το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι γίνεται ακόμη μια από τις αμφιλεγόμενες πλατφόρμες που σταδιακά αλλάζουν την ατμόσφαιρα της χώρας μας από μια παραδοσιακή, σχετικά ανεκτική κοινωνία σε ένα μέρος όπου δίνεται χώρος στην εχθρότητα, τη ξενοφοβία και τις αντισημητικές ιδέες.»

Αφορμή φυσικά για την αντίδραση του Οργανισμού Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας στη βράβευση του Μελ Γκίμπσον με την τιμητική Κρυστάλλινη Σφαίρα στάθηκε η απεικόνιση των Εβραίων στα «Πάθη του Χριστού» ως «κακών και αιμοσταγών», ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian κανείς δεν γνωρίζει αν η επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται και στο αντισημτικό ξέσπασμα του Γκίμπσον το 2008, ο οποίος μετά τη σύλληψή του με την υποψία ότι οδηγούσε υπό την επήρρεια αλκοόλ έβρισε τον αστυνομικό που τον συνέλαβε λέγοντας: «Γαμημένοι Εβραίοι. Οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλους τους πολέμου στον κόσμο.»

Διαβάστε εδώ όλα όσα δήλωσε ο Μελ Γκίμπσον κατά τη βράβευση του με την τιμητική Κρυστάλλινη Σφαίρα από το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

2

Το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι από την πλευρά του δήλωσε πως «Το βραβείο δόθηκε ως αναγνώριση της αξίας του ως κινηματογραφιστή και της καριέρας του. Δεν νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να σχολιάσουμε τα υπόλοιπα. Τα "Πάθη του Χριστού" δεν θα προβληθουν στο Φεστιβάλ.»

Περισσότερο Κάρλοβι Βάρι 2014:

Το Flix βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες..