Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

H εβδομάδα που μας πέρασε είχε απ' όλα: χαμό στο «Game of Thrones», χαμό στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, νέα ελληνική ταινία σε διεθνές φεστιβάλ και Ζαν-Λικ Γκοντάρ μέχρι τελικής πτώσης.

Flix Team
Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Την εβδομάδα που πέρασε, τη μονοπώλησε δικαιωματικά το 8ο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου του «Game of Thrones». Χωρίς να σας αποκαλύψουμε τίποτα εδώ, ο απόηχος του επεισοδίου κρατάει ακόμη τόσο δυνατός, επιβεβαιώνοντας τις μετρήσεις που έδωσαν στο «Game of Thrones» τον τίτλο της πιο επιτυχημένης σειράς στην ιστορία του HBO, αλλά και το διεθνές fan base που παραμένει τόσο alert ώστε να μην αφήνει σχεδόν δευτερόλεπτο που να μην ασχοληθεί με κάτι που έχει να κάνει με το Γουέστερος και τα πάθη που εκτυλίσσονται κάθε εβδομάδα στο σύμπαν του.

Διαβάστε αναλυτικά (προσοχή: spoilers):

Ο Φίλιπ Σιμορ Χόφμαν μας λείπει όλο και πιο πολύ. Ενα βίντεο κινουμένων σχεδίων που ντύνει μια από τις συνεντεύξεις του μας τον θύμισε ξανά με τον καλύτερο τρόπο.

Δείτε τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν να μιλάει για την ευτυχία.

2

To (πολύ) καλό νέο της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση της παγκόσμιας πρεμιέρας της «Νορβηγίας» του Γιάννη Βεσλεμέ στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στο διαγωνιστικό τμήμα «The East of the West» με πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών. Μετά από τέσσερις ταινίες μικρού μήκους («Τούγκο – Τούγκο», «Φωταγωγός», «Γκολ», «Οσίκι»), ο Γιάννης Βεσλεμές (aka Felizol) έχει έτοιμη την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ένα «μεσογειακό φιλμ τρόμου», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, με πρωταγωνιστές έναν βρικόλακα (τον υποδύεται ο Βαγγέλης Μουρίκης) που αναζητά στην Αθήνα των 80s ένα «ζεστό κορίτσι». Μαζί με τον Μουρίκη πρωταγωνιστούν ακόμη οι Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκος Λεζές, Σόφη Ζαννίνου, Βασίλης Καμμίτσης και Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.

Δύο ελληνικά θερινά σινεμά ψηφίστηκαν ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης σύμφωνα με τους αναγνώστες της Guardian.Μετά την ανακήρυξη του Σινέ Θησείον από το CNN ως το καλύτερο θερινό του κόσμου πριν λίγα χρόνια, σειρά τώρα έχουν το Cine Paris στην Πλάκα και το Cine Kamari στη Σαντορίνη, τα οποία φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα θερινά της Ευρώπης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι έφερε το Cine Paris και το Cine Kamari στην κορυφή της Ευρώπης.

2

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου ξεκίνησε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Το Flix έφτιαξε για εσάς τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης από την κατά μέτωπο επίθεση του πιο πρωτοπόρου (ακόμη) σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης για το αφιέρωμα «Τώρα Γκοντάρ» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

H Σιγκούρνι Γουίβερ έβαλε φωτιά στους φανατικούς των «Alien». Μιλώντας στο Hero Complex Film Festival, μετά από μια τιμητική εκδήλωση και προβολή του «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ και του «Aliens» του Τζέιμς Κάμερον, η Σιγκούρνι Γουίβερ δήλωσε κατηγορηματικά πως η ιστορία της Ρίπλεϊ στο «Alien» δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι δήλωσε η Σιγκούρνι Γουίβερ για το πέμπτο φιλμ του «Alien».

2

Στις αίθουσες βγήκε το «Πέρα από το Ονειρο» του Αρι Φόλμαν με την Ρόμπιν Ράιτ που είχε ανοίξει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013. Το Flix είχε μιλήσει τότε με τον Αρι Φόλμαν και όσα μας είπε παραμένουν όχι απλά επίκαιρα αλλά και ενδεικτικά ενός δημιουργού που πίστεψε άνευ όρων στην επιστημονική φαντασία.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Αρι Φόλμαν στο Flix.

Σε μια αναπάντεχη συνάντηση της ποπ κουλτούρας με την πιο σκληρή πολιτική πραγματικότητα, οι διαδηλωτές κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη υιοθέτησαν τον χαιρετισμό του «Hunger Games» σαν σύμβολο ελευθερίας...

Διαβάστε εδώ αναλυτικά γιατί στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να χαιρετάς όπως στο «Hunger Games».

2

Αυτήν την εβδομάδα είδαμε και δύο τρέιλερ για δύο πολλά υποσχόμενες αν και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες. Το τρέιλερ του «Are you Here» του Μάθιου Γουάινερ (δημιουργού του «Mad Men») με τον Ζακ Γαλιφιανάκη και τον Οούεν Γουίλσον και το τρέιλερ του «Métamorphoses» του Κριστόφ Ονορέ (φωτό) βασισμένο στις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου στη συσκευασία μιας νεανικής ταινίας σεξουαλικής αφύπνισης μεταξύ ζωής και θανάτου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Are You Here» και εδώ το τρέιλερ του «Métamorphoses».

Στο (όχι πολύ) καλό νέο της εβδομάδας και οι εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με την παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Πολιτισμού να κλείσει τις «ανοιχτές πληγές» στους δύο οργανισμούς. Πέντε μέρες μετά, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που αντί να καθησυχάσει, μάλλον έκανε την κατάσταση ακόμη πιο έκρυθμη. Για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες...

Διαβάστε εδώ τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.