Buzz

Στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να χαιρετάς όπως στο «Hunger Games»

στα 10

Σε μια αναπάντεχη συνάντηση της ποπ κουλτούρας με την πιο σκληρή πολιτική πραγματικότητα, οι διαδηλωτές κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη υιοθέτησαν τον χαιρετισμό του «Hunger Games» σαν σύμβολο ελευθερίας...

Στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να χαιρετάς όπως στο «Hunger Games»

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο στρατό της Ταϊλάνδης, που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στις 22 Μαΐου, μια νέα μορφή σιωπηλής αντίστασης του λαού που συνίσταται σε έναν περίεργο χαιρετισμό με τεντωμένα τα τρία δάχτυλα του ενός χεριού.

Την ίδια στιγμή που οποιαδήποτε πολιτική συγκέντρωση περισσοτέρων από πέντε ανθρώπων έχει απαγορευτεί από το καθεστώς, ενώ σε διαδικασία βρίσκεται και η φίμωση τηλεοπτικών σταθμών και διαδικτυακών τόπων που δεν ανήκουν στο στρατό.

Ο περίεργος αυτός χαιρετισμός δεν είναι τίποτα άλλο από τον χαιρετισμό που περιγράφεται στα βιβλία και είδαμε στις ταινίες «Hunger Games» και οι ερμηνείες του ποικίλουν. Σύμφωνα με ομάδα διαδηλωτών τα τρία δάχτυλα στον αέρα συμβολίζουν τις τρεις αξίες της γαλλικής επανάστασης (ελευθερία, ισότητα, αδερφικότητα), ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι σημαίνουν ελευθερία, εκλογές και δημοκρατία. Στο βιβλίο και στην ταινία, ο χαιρετισμός είναι ένα σύμβολο αντίστασης στο καθεστώς.

2 Σκηνή από το «The Hunger Games»

Αντικαθεστωτικοί σε όλη την Ταϊλάνδη έχουν καλέσει το λαό να σηκώνουν τα τρία δάχτυλα, τρεις φορές την ημέρα για τριάντα δευτερόλεπτα σε μέρη όπου δεν υπάρχει αστυνομία ή παρουσία στρατού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και να ενώσουν τις φιμωμένες φωνές των διαδηλωτών που σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι οργανώνουν συγκέντρωση, απειλούνται με σύλληψεις.

2

Αντιπρόσωπος του πραξικοπήματος που μίλησε στο Associated Press δήλωσε τα εξής: «Γνωρίζουμε πως ο χαιρετισμός προέρχεται από την ταινία, και ας πούμε πως αντιπροσωπεύει την αντίσταση κατά των αρχών. Αν ένα άτομο σηκώσει τα τρια δάχτυλα στον αέρα, δεν πρόκειται να τον συλλάβουμε. Αλλά αν είναι πολιτική συγκέντρωση παραπάνω από πέντε άτομα, τότε πρέπει να αναλάβουμε δράση. Και αν επιμείνει, τότε θα πρέπει να τον συλλάβουμε.»


Διαβάστε ακόμη:

Tags: Hunger Games