Buzz

Δείτε τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν να μιλάει για την ευτυχία σ' ένα συγκινητικό animation

στα 10

Μία συνέντευξη του αγαπημένου μας ηθοποιού, που έφυγε τόσο νωρίς, γίνεται animated φιλμάκι. Δείτε το - ταιριάζει με τον βροχερό καιρό.

Δείτε τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν να μιλάει για την ευτυχία σ' ένα συγκινητικό animation

Ο θάνατος του Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν μάς θύμωσε τον περασμένο Ιανουάριο. Θυμώσαμε με τα κλισέ που επιβεβαιώνουν κάποιους θλιβερούς κανόνες. Πώς οι πιο χαρισματικοί άνθρωποι, οι πραγματικά ευφυείς, οι πιο ευαίσθητοι και συγκλονιστικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες βασανίζονται ταυτόχρονα κι από τους δαίμονές τους. Πώς η τρωττή μας ανθρώπινη φύση υπερνικά το υπεράνθρωπό τους μεγαλειώδες ανάστημα. Θυμώσαμε με την αδικία, όχι με τον ίδιον φυσικά. Για τον ίδιο κλάψαμε, σαν να ήταν δικό μας άνθρωπος. Γιατί καμιά φορά δε χρειάζεται να ξέρεις κάποιον προσωπικά. Μένεις μουδιασμένος μπροστά στην απώλεια. Στη μαύρη τρύπα που άνοιξε και κατάπιε το ταλέντο του, σε όλους τους ρόλους του μέλλοντός του που δε θα απολαύσουμε ποτέ, όλα τα Οσκαρ που δε θα πάρει ποτέ. Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν (1967–2014). Τέλος.

Σήμερα βρεθήκαμε μπροστά σε μία συγκινητική έκπληξη. Μία συνέντευξη που έδωσε ο Χόφμαν σε παρουσίασή του στο Rubin Museum of Art, το Δεκέμβριο του 2012 έγινε animated 5λεπτο φιλμάκι. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά ο ηθοποιός που μας είχε τσακίσει στην «Ευτυχία» του Τοντ Σόλοντζ (1998), μιλάει συγκεκριμμένα για τη... ευτυχία στη ζωή.

Και είναι ειλικρινής, ωμός κι αυτοσαρκαστικός. Με τη γνωστή ακατέργαστη, no-bullshit αμεσότητα που προσέγγιζε και τους ρόλους του και ό,τι τον ρωτούσε κανείς στις συνεντεύξεις του. Κι αυτή τη γλυκύτητα που τον χαρακτήριζε, μία φυσική ευγένεια, τον πολιτισμό που θα θέλαμε γύρω μας. Αλλά τον χάσαμε.

1

Το animated μικρού μήκους ταινιάκι ανήκει στη σειρά Blank On Blank, σε συνεργασία με τα PBS Digital Studios με παραγωγό τον Ντέιβιντ Γκέρλαχ. Ο animator Πάτρικ Σμιθ («Puppet», «Handshake»), ο οποίος ήταν ο επίτιμος καλεσμένος του animasyros 6.0 και είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το εργαστήρι που οργάνωσε για φοιτητές και κοινό, επεξεργάζεται παλιές συνεντεύξεις δημοσιογράφων με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς (από τον Τζον Λένον και τον Ντέιβιντ Μπόουι, μέχρι τον Χιθ Λέτζερ) για να σχεδιάσει μερικά συγκινητικά, σουρεαλιστικά και πολλές φορές αστεία animated φιλμάκια. Δείτε πολλές περισσότερες ακόμα δουλειές του στην επίσημη σελίδα της Blank on Blank στο youtube.

«Τι είναι η ευτυχία; Δεν ξέρω. Πάντως ξέρω ότι δεν είναι η απόλαυση. Η πολλή απόλαυση γίνεται δυστυχία. Πέφτεις με τα μούτρα και μετατρέπεται σε δυστυχία - πίνεις πολύ καφέ και νιώθεις χάλια, για παράδειγμα. Πιστέψτε με. Εχω πέσει με τα μούτρα σε όλες τις πιθανές απολαύσεις κι έχω αρρωστήσει από αυτές. Η πολλή απόλαυση μπορεί να σε σκοτώσει...»

2

Τραγικό. Ειδικά όταν ακούς το χαμόγελο στη φωνή του όταν μιλάει για την ευτυχία που σου φέρνουν τα παιδιά σου - όταν είναι καλά κι ευτυχισμένα τα ίδια. Ή τις σκιές που σκοτεινιάζουν τη φωνή του όταν παραδέχεται: «Ομως την ίδια στιγμή που τα βλέπεις ευτυχισμένα και λες "αυτό είναι, είμαι κι εγώ" μπορεί να τρυπώσει κάτι άλλο στην καρδιά σου. Κάτι που δεν το θες. Που έρχεται να σου θυμήσει ότι εσύ δεν ήσουν ευτυχισμένος στην παιδική σου ηλικία. Και τότε νιώθεις ανίκανος, ατελής, άχρηστος. Και η ευτυχία δεν κρατάει πολύ...»

Δείτε το...


Διαβάστε περισσότερα: