Buzz

Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τα Cahiers du Cinéma

στα 10

Το εκλεκτικό - και επί τούτου - γαλλικό περιοδικό δίνει το στίγμα για αντισυμβατικές επιλογές από το γαλλικό αλλά και το διεθνές σινεμά.

Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τα Cahiers du Cinéma

Είναι σπάνιο για τη δεκάδα της χρονιάς των Cahiers du Cinéma να μην προκαλέσει έκπληξη ακόμη και ανάμεσα στους πιο σκληροπυρηνικούς σινεφίλ, με επιλογές αναπάντεχες, κόντρα στο ρεύμα, άλλες φορές τελείως άγνωστες και άλλες φορές μαζικά δημοφιλείς, σε μια πλήρη αναίρεση κάθε στεγανού γύρω από το τι σημαίνει «τα καλύτερα της χρονίας».

Φέτος η μεγαλύτερη έκπληξη βρίσκεται στο νούμερο 1 της λίστας με τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2023 για την ομάδα των Cahiers du Cinéma. Εκεί βρίσκεται μια ταινία που έχει ακουστεί λίγο έως και καθόλου, έκανε την πρειέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας - στο τμήμα Ορίζοντες - το 2022 και διαρκεί συνολικά, χωρισμένη ωστόσο και για λόγους διανομής σε δύο μέρη, 260 λεπτά. Η ταινία της Λόρα Σιταρέλα από την Αργεντινή αφηγείται την ιστορία της εξαφάνισης μιας γυναίκας και των δύο αντρών που την αναζητούν, ο καθένας δεμένος μαζί της με διαφορετική ιστορία αγάπης.

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Στις θέσεις από το 2 μέχρι το 10, συναντάμε το Χρυσό Φοίνικα των Καννών, το «Κλείσε τα Μάτια» του Βίκτορ Ερίθε, το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (που βγήκε στη Γαλλία μέσα στο 2023), τα «Πεσμένα Φύλλα» του Ακι Καουρισμάκι, τη νέα ταινία του Ράντου Ζούντε «Do Not Expect Too Much from the End of the World», τον υπέροχο «Πρίγκιπα» του Πιερ Κρετόν (από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, που είδαμε πρόσφατα και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) αλλά και το μάλλον ατυχές «Πέρσι το Καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά και το εξίσου ατυχές «Showing up» της Κέλι Ράιχαρντ - και τα δύο από το διαγωνιστικό του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

trenque Trenque Lauquen


1. Trenque Lauquen της Λόρα Σιταρέλα
2. Κλείσε τα Μάτια του Βίκτορ Ερίθε
3. Η Ανατομία μιας Πτώσης της Ζιστίν Τριέ
4. The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ
5. Πεσμένα Φύλλα του Ακι Καουρισμάκι
6. Désordres του Σιρίλ Σομπλίν
7. Do Not Expect Too Much from the End of the World του Ράντου Ζούντε
8.The Temple Woods Gang του Ραμπάχ Αμέρ-Ζαϊμέτσε
9. Πέρσι το Καλοκαίρι της Καρτίν Μπρεγιά
10. Un Prince του Πιερ Κρετόν
10. Showing Up της Κέλι Ράιχαρντ

Un Prince Un Prince

Διαβάστε ακόμη: Best of 2023: Καλύτερη ταινία του 2023 για τους κριτικούς της Νέας Υόρκης οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»