Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: το Flix στην επίσημη πρεμιέρα!

στα 10

Βρεθήκαμε στο κόκκινο χαλί και στην τελετή έναρξης του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ολα όσα ακούσαμε και είδαμε!

Flix Team
Berlinale 2013: το Flix στην επίσημη πρεμιέρα!

Οχι μία αλλά δύο επίσημες πρεμιέρες έκανε, αναγκαστικά, χθες το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου: μία στο Berlinale Palast, όπου παραβρέθηκε η αφρόκρεμα της γερμανικής κινηματογραφίας αλλά και πολιτικής και μία στο Friedrichstadt-Palast για τους international καλεσμένους. Βλέπετε το «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι στην μία περίπτωση θα ήταν με γερμανικούς υπότιτλους και στην άλλη με αγγλικούς.

Ποιοι ήταν εκεί

Παρόντες στην επίσημη τελετή έναρξης, εκτός από τον Καρ Γουάι και τους πρωταγωνιστές του, Τόνι Λιουνγκ και Ζανγκ Ζιγί και η Κριτική Επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος: η Δανέζα σκηνοθέτις Σουζάνε Μπίερ (Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με το «Ισως, Αύριο»), ο Γερμανός σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν, η διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτις Ελεν Κούρας, ο γνωστός σε όλους ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, η Ιρανή σκηνοθέτις Σιρίν Νεσάτ και η Ελληνίδα σκηνοθέτις Αθηνά Τσαγγάρη.

BERO Γουόνγκ Καρ Γουάι με τα μέλη της επιτροπής της 63ης Berlinale

Στην αίθουσα επίσης, τα δύο τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ (θα παραλάβουν φέτος τιμητικά βραβεία για το σύνολο της καριέρας τους και την προσφορά τους) ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρόζα Βον Πράνχαϊμ και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι (η οποία συμμετέχει και με ταινία στο φετινό Forum).

wen

Στο ακροατήριο επίσης αναγνωρίσαμε τον Βιμ Βέντερς που είναι πάντα παρόν στο πιο σημαντικό φεστιβάλ της χώρας του, τον Τομ Τίκβερ με την παλιά του πρωταγωνίστρια Φράνκα Ποτέντε και τον Κρίστιαν Πέτσολντ με την Νίνα Χος και τον Ρόναλντ Ζέρφελντ (πρωταγωνιστές του στην «Barbara»).

jane

Υπήρξε όμως και μία guest-έκπληξη: η Τζέιν Φόντα, πρέσβειρα του βασικού χορηγού του φεστιβάλ, της L' Oreal, αναγνωρίστηκε από την οικοδέσποινα της βραδιάς, τη Γερμανίδα κωμικό Ανκε Ενγκελκε η οποία αναφώνησε «We are very fond of you Mrs. Fonda!»

b

Πολιτικά παρατράγουδα

Οχι δεν αναφερόμαστε στις ακτιβίστριες από την Ουκρανία, οι οποίες διέκοψαν την έλευση σταρ και σκηνοθετών στο κόκκινο χαλί, πηδώντας τα κιγκλιδώματα topless και με συνθήματα στο κορμί τους εναντίον της γυναικείας κλειτοριδεκτομής. Ναι, συμβαίνουν κι αυτά στα φεστιβάλ (τα security τις απομάκρυναν αμέσως, οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρω του κόσμου).

Το σοκαριστικό να βιώνεις μέσα στην αίθουσα χθες βράδυ ήταν το γιουχάρισμα και το ειρωνικό γέλιο και χλευαστικό χειροκρότημα των Γερμανών στους πολιτικούς τους. Ο Δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερταϊτ αντιμετωπίστηκε μάλλον ήπια, οι Γερμανοί σκηνοθέτες όμως δεν φάνηκε να συμφωνούν με τα λεγόμενα του Υπουργού Πολιτισμού τους Μπερντ Νιούμαν. Ειρωνικά γέλια συνόδευαν το γενικό μουρμουρητό της αίθουσας όσο ο Υπουργός τους έταζε την αμέριστη προσοχή της Κυβέρνησης στην γερμανική κινηματογραφία, ενώ η κάμερα έπιασε (κατά λάθος) πολλές φορές ηθοποιούς αλλά και τον ίδιο τον Βέντερς σε μορφασμούς αποδοκιμασίας.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το αυθόρμητο, επίμονο, έντονο γιουχάρισμα στον Υφυπουργό Οικονομικών που για κακή του τύχη παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση. Κι αν η αντιμετώπιση στο Berlinale Palast ήταν κάπως πολιτισμένη, στο Friedrichstadt-Palast ο κόσμος ξέσπασε σε απροκάλυπτες αποδοκιμασίες.

Γουόνγκ Καρ Γουάι

Η στάση του σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ ήταν σεμνή, διακριτική αλλά και χαρούμενη. Εκτός από την ευγένεια με την οποία παρουσίασε τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής στην οποία φέτος προεδρεύει, επιστράτευσε επίσης το χιούμορ του. Γέλασε με την καρδιά του όταν η Ενγκελκε τον παρουσίασε στο κοινό πειράζοντάς τον για τη συνήθειά του να μην αποχωρίζεται ποτέ τα μαύρα γυαλιά ηλίου του «Εκείνος δεν μπορεί να σας δει, αλλά χειροκροτήστε τον! Μπορεί να σας ακούσει». Ανέχτηκε επίσης το πείραγμα της παρουσιάστριας για το αν νιώθει ότι μπορεί να βασανίσει τα υπόλοιπα μέλη («να είναι όλοι στην ώρα τους» απείλησε) αλλά ταυτόχρονα, με μεγάλη ταπεινότητα, παραδέχτηκε ότι οι αποφάσεις δε θα είναι δικές του, αλλά η επιτροπή είναι μία ισότιμη ομάδα.

Πραγματικός πρίγκιπας όμως στάθηκε όταν δεν έμεινε μόνο στην επίσημη αίθουσα. Τελειώνοντας την παρουσίασή του στο Berlinale Palast, ο Καρ Γουάι έκανε εμφάνιση έκπληξη και στη σκηνή του Friedrichstadt-Palast για να τιμήσει και τον κόσμο εκεί και να παρουσιάσει το «GrandMaster». Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη βραδιά, αλλά και το βίντεο παρουσίασης του Γουόνγκ Καρ Γουάι που τραβήξαμε από τον εξώστη του Friedrichstadt.

.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.