Buzz

Ο Νίκος Πάστρας, αργά ή γρήγορα, θα έκανε μια ταινία με τίτλο «Μπάσταρδα»

στα 10

O Nίκος Πάστρας μοιράζεται με το Flix στίχους, σκέψεις, βίντεο κι αποκλειστικές εικόνες από την νέα του «μπάσταρδη» ταινία. Και σου ζητάει να την υιοθετήσεις. Ή, ακόμα καλύτερα, να γίνεις μέρος της εξέγερσης.

Flix Team
Ο Νίκος Πάστρας, αργά ή γρήγορα, θα έκανε μια ταινία με τίτλο «Μπάσταρδα»

«και το μόνο που είναι σίγουρο είναι η φυγή μου
η σωτηρία μου είναι η καταστροφή μου
έχω ένα μυαλό πειραγμένο
έχω ένα εγώ τσακισμένο
έχω ένα θεό σκοτωμένο
έχω τόσα ακόμη να ζήσω και δεν ξέρω αν το θέλω»

MΑΖΟΗΑ, Χωρίς Αύριο
[Από το album «Μπάσταρδο»]

«Ο κόσμος είναι σκληρός για τα μικρά πλάσματα» έλεγε η κυρία Κούπερ στην «Νύχτα του Κυνηγού». Αλήθεια είναι, τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ.

Γι’ αυτό και αυτά τα πλασματάκια, αυτά τα μικρά μπάσταρδα, που αρνούνται γονείς, θεσμούς και πατρίδα και μπουσουλάνε με βήματα αβέβαια αλλά τόσο δυνατά, με ενδιαφέρουν τόσο. Γιατί μόνο για τέτοιες περιπτώσεις σκιρτά η καρδιά μου, γιατί μόνο τότε μπορώ να βάλω την «κανονική» μου ζωή σε παύση και να ασχοληθώ με κάτι τόσο μεγάλο όσο μια ταινία. Πάντα αυτό ήταν το κίνητρο για να κάνω ταινίες, ένα σκίρτημα, τόσο δυνατό.

Μπάσταρδα 607 correct

«Είμαι το σύμπτωμα που
δεν μπορείς να αγνοήσεις
το αυτογκόλ που μπήκε
στις καθυστερήσεις
καταθλιπτικός, διαφορετικός
είμαι μπάσταρδος, μέσα μου νεκρός»

MAZOHA, «Ρημάζω»

Η ιδέα δέκα παιδιών που χάνονται από προσώπου γης για να βρουν την ελευθερία ξεκίνησε από ανάγκες, τόσο προσωπικές όσο και συλλογικές.

Ανάγκη ήταν πρώτα απ’ όλα να δουλέψω με αυτούς τους δέκα υπέροχους ηθοποιούς, πάνω στους οποίους (και με τους οποίους) δουλέψαμε τους χαρακτήρες και την ιστορία της ταινίας. Ανάγκη ήταν να κάνω μια ταινία τώρα, μετά τα χρόνια αναμονής για την μεγάλου μήκους εκδοχή του Ακρυλικού που ετοιμάζω από το ‘16. Ανάγκη ήταν να ανάψει ένα μικρό φως μέσα στο σκοτάδι που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στον χώρο της τέχνης. Ανάγκη ήταν να βγάλουμε μια τεράστια γλώσσα στον φασισμό και στην τρομοκρατία της «παραδοσιακής οικογένειας» και στην κάθε μορφής καταπίεση.

Πώς; Παίζοντας.

Μπάσταρδα 607 2

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΥΣΗ
Σ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ
ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΩ
ΚΙ ΑΣ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
ΜΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

MAZOHA, «Φόλα»

Μπάσταρδα μπάνερ 607

Ο τρόπος, το crowdfunding, φάνηκε να είναι, αν όχι ο ιδανικότερος, ο πιο ταιριαστός για μια ταινία που πάει κόντρα σε όλα και δεν ανήκει σε κανέναν.Να ανήκει σε δεκάδες, ακόμη και σε εκατοντάδες.

να φυτρώσουν μαργαρίτες
που θα φτάνουν ως τον ήλιο

MAZOHA, «Λίπασμα»

Νίκος Πάστρας, 1η Νοεμβρίου 2020

Πάστρας 607 Φωτό credit: Γιάννης Τομάζος

ΥΓ.

Οι στίχοι που συνοδεύουν το κείμενο είναι του Τζίμη Πολιούδη και συγκεκριμένα από το ελληνόφωνο σχήμα του MAZOHA και πιο συγκεκριμένα από τον δίσκο του ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ, έναν δίσκο που ακούγαμε όταν πρωτοσκεφτήκαμε την ιδέα, κούμπωσε κατευθείαν και βάφτισε και την ταινία μας.

Ο Τζίμης είναι το 11ο μπάσταρδο και αδερφός.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης και γνωρίστε τα «Μπάσταρδα» εδώ κι εδώ:


Ο Νίκος Πάστρας, λίγο πριν ξεκινήσει τη μεγάλου μήκους με τίτλο «Ακρυλικό», βασισμένη στην ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του που μπορείτε να δείτε εδώ, τιμημένος με βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το μοντάζ της ταινίας «Winona», του Αλέξανδρου-The Boy-Βούλγαρη και με πρόσφατη συμμετοχή στο φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας και των Νυχτών Πρεμιέρας με τη «Μελατονίνη», ο Νίκος Πάστρας, γνωστός για το σχεδιασμό τίτλων και αφισών για δεκάδες ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, γυρίζει τα «Μπάσταρδα», μια ταινία με DIY ματιά και με καρδιά γεμάτη συναισθήματα.

«Μπάσταρδα» infoΣκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας | Σενάριο: Νίκος Πάστρας, σε συνεργασία με τους Ναταλία Swift, Ζαχαρία Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργο Μπουφίδη, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστο Πούλο-Ρένεση, Γιάννη Τομάζο | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας | Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Swift, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος | Μουσική: ΜΑΖΟΗΑ

Μπείτε στη σελίδα των «Μπάσταρδων» στο kickstarter εξερευνήστε το σύμπαν της ταινίας και πάρτε μέρος στην εξέγερση!

Μπάσταρδα αφίσα 607

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί μια παρέα δέκα παιδιών, γύρω στα 20, που αποφασίζει να αφήσει τη θαμπή και γεμάτη επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και αδύναμη στις εκπλήξεις, πόλη και να ζήσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην επαρχία, που κοιτάζει τη θάλασσα. Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, κάποιοι γνωστοί μεταξύ τους, άλλοι καινούργιοι στην παρέα, μακριά από τους κανόνες μιας ασφυκτικής κοινωνίας, φτιάχνουν μια δική τους, κομμένη, αλλά κυρίως ραμμένη στα δικά τους μέτρα.

Κάνουν κατάληψη σε ένα μεγάλο σπίτι και αποφασίζουν να ζήσουν εκεί, με ό,τι έχουν ως εφόδια, παρακολουθώντας σε βάρδιες αν κάποιος ξένος πλησιάσει και διαταράξει την ηρεμία της νέας τους ζωής. Οι ισορροπίες σύντομα θα διαταραχτούν, οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, οι προμήθειες θα εξαντληθούν, μα εκείνοι θα βρουν τον τρόπο να παραμείνουν ελεύθεροι. Για όσο αντέξει το μαζί.

Μπάσταρδα 607 3

Μπάσταρδα 607 4

Μπάσταρδα 607 5

Μπάσταρδα 607 6

Μπάσταρδα 607 7

Μπάσταρδα 607 8

Μπάσταρδα 607 9

Μπάσταρδα 607 11

Μπάσταρδα 607 12

Μπάσταρδα 607 13

Μπάσταρδα 607 14

Μπάσταρδα 607 16

Θέλετε να υιοθετήσετε τα «Μπάσταρδα»; Ή να τρέξετε ελεύθεροι μαζί τους; Μπείτε στη σελίδα των «Μπάσταρδων» στο kickstarter