Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ava» της Λέα Μισιούς: Η νουβέλ βαγκ των 2010s στις Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Ενα από τα ντεμπούτα της χρονιάς φτάνει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με την υπεροχή του φιλμ και την αύρα ενός «Τρελού Πιερό» για τα 2010s.

«Ava» της Λέα Μισιούς: Η νουβέλ βαγκ των 2010s στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το βραβευμένο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών «Ava» είναι η πρώτη ταινία της Λεά Μισιούς και αυτό είναι εμφανές τουλάχιστον στον τρόπο με τον οποίο η ταλαντούχα δημιουργός του δε νιώθει κάποια πίεση να παραγεμίσει χρόνο με σενάριο, αλλά αφήνεται σε μια καλώς εννοούμενη nouvelle vague των χρόνων που ένα κορίτσι και ένα όπλο ήταν τα μόνα που χρειαζόσουν για να γίνει μια ταινία.

Εδώ προσθέστε ακόμη ένα αγόρι με τσιγγάνικη καταγωγή και έναν επιβλητικό μαύρο σκύλο για να φτάσουμε στο παρόν, να ξεναγηθούμε σε μια οικογενειακή παραλία που βλέπει στον Ατλαντικό και να γνωρίσουμε την Αβα, ένα 13χρονο κορίτσι που μαζί με τη μητέρα της και τη μικρή της αδερφή που είναι ακόμη μωρό, περνάει το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της που θα βλέπει.

Η γνώμη του Flix για την ταινία: To «Ava» της Λέα Μισιούς είναι ο «Τρελός Πιερό» για τη νουβέλ βαγκ των 2010s

Ava 607

Ava 607

Οχι, παρόλα τα φαινόμενα, δεν υπάρχει τίποτα τραγικό στο γεγονός πως ένα 13χρονο κορίτσι θα μείνει τυφλό, αφού στην πραγματικότητα αυτή η δυσάρεστη τροπή θα γίνει η κινητήριος δύναμη που θα σπρώξει την Αβα στην ενηλικίωση. Και μαζί με την προσπάθειά της να μάθει να ζει σαν τυφλή (σε μερικές από τις πιο ωραίες σκηνές της ταινίας), θα αποφασίσει να ενηλικιωθεί πιο γρήγορα από το κανονικό.

Με τη σιγουριά μιας έμπειρης δημιουργού, η Λέα Μισιούς επιλέγει συνειδητά το 35mm φιλμ που μετατρέπει κάθε σκηνή σε ένα μικρό κινηματογραφικό οργασμό και με όλες τις αφέλειες και τις ευκολίες που πάντα συναντάς σε ένα ντεμπούτο που θέλει περισσότερο να μεταφέρει μια αίσθηση παρά να αφηγηθεί μια συγκεκριμένη ιστορία, παραδίδει μια από τις ταινίες που δεν μπορείς να αγνοήσεις, μάλλον που σε προκαλούν να τις αγαπήσεις παράφορα.

H προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας θα γίνει παρουσία της δημιουργού του φιλμ, Λέα Μισιούς.


Διαβάστε ακόμη

Ava Poster 607

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Iντεάλ, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.