Buzz

«I Can’t Breathe», ή πως ένα t-shirt μπορεί να σου στοιχίσει ένα Οσκαρ

στα 10

Ο Ντέιβιντ Ογιελόουο και η Εϊβα ΝτιΒερνέ, μιλούν για το πώς το 2014 αρκετά από τα μέλη της Ακαδημίας ορκίστηκαν να μην ψηφίσουν το «Selma» για τα Οσκαρ εξαιτίας μιας κίνησης διαμαρτυρίας τους.

«I Can’t Breathe», ή πως ένα t-shirt μπορεί να σου στοιχίσει ένα Οσκαρ

Μπορεί το «Selma», η ταινία της Αβα ΝτιΒερνέ που αφηγείται την ιστορία των διαδηλώσεων που έγιναν το 1965 με αφετηρία τη Σέλμα της Αλαμπάμα, για να θεσμοθετηθεί η ψήφος των μαύρων με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ανάμεσα στους ηγέτες του αγώνα, να βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερου τραγουδιού, αλλά, σχεδόν όλοι εκείνη τη χρονιά ένιωσαν ότι η ταινία δεν είχε την αντιμετώπιση που της άξιζε από την ακαδημία.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με πιο δυνατή κι έντονη ίσως εκείνη του Σπάικ Λι και τώρα, για πρώτη φορά, οι άνθρωποι της ταινίας μιλούν για το τι συνέβη, με τον πρωταγωνιστή Ντέιβιντ Ογιελόβο να αφηγείται στο Screen International το πως, η απόφασή των συντελεστών να φορέσουν όλοι ένα t-shirt με την φράση «I Can’t Breathe» στην Νεουορκέζικη πρεμιέρα της ταινίας, εξόργισε αρκετά μέλη της Ακαδημίας που ορκίστηκαν να μην ψηφίσουν την ταινία.

Selma 607

Το 2014 τουλάχιστον δύο μαύροι πολίτες οι Ερικ Γκάρνερ κι ο Μάικλ Μπράουν, δολοφονήθηκαν από την αστυνομία κατά την σύλληψή τους κι ο Γκάρνερ ακουγόταν να λέει ξανά και ξανά «δεν μπορώ να αναπνεύσω» πριν ξεψυχήσει στα χέρια των αστυνομικών.

Ο Ογιελόβο αφηγείται στη συνέντευξή του, πως τα σχόλια που άκουσαν από πολλούς από τους ανθρώπους που ψηφίζουν για τα Οσκαρ ήταν πως η πράξη τους ήταν απρεπής, δεν ήταν η θέση τους να κάνουν κάτι τέτοιο και να δηλώνουν πως η ταινία δεν θα έχει την υποστήριξή τους.

Δείτε ακόμη: Οχι ΗΒΟ Max, η λύση δεν είναι να κατεβάσεις το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» από την πλατφόρμα σου

selma 607

Η Αβα ΝτιΒερνέ επιβεβαίωσε την αφήγηση του Ογιελόβο με ένα της tweet και η Ακαδημία έσπευσε να απαντήσει: «Ντέιβιντ κι Αβα, σας ακούμε. Απαράδεκτο. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να υπάρξει πρόοδος». Ειλικρινά το ελπίζουμε.

Δείτε επίσης: Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν ζητά από την κιν/φική βιομηχανία να δεσμευτεί σε 50/50 προσλήψεις αφροαμερικανών