Buzz

To «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ σαρώνει τα ταμεία, διχάζει το Χόλιγουντ!

στα 10

Σε μια αναπάντεχη πορεία, το «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ με τον Μπράντλεϊ Κούπερ κάνει το μεγαλύτερο άνοιγμα Ιανουαρίου στην ιστορία του αμεριανικού box-office, αλλά συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις για την θολή πολιτική του στάση.

To «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ σαρώνει τα ταμεία, διχάζει το Χόλιγουντ!

Ηδη από το Σαββατοκύριακο, τα νέα για την εισπρακτική επιτυχία του «American Sniper» μονοπώλησαν τα αμερικανικά μέσα που προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως ακριβώς μια ταινία για το Ιράκ με την ιστορία ενός... δολοφόνου κατάφερε να κάνει το καλύτερο άνοιγμα Ιανουαρίου στην ιστορία με 90.2 εκατομμύρια δολάρια - το προηγούμενο ήταν το «Ride Along» του 2014 με 41.5 εκατομμύρια) και ουσιαστικά να πλασαριστεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένα blockbuster επιπέδου υπερηρωικής ταινίας και όχι ως ένα πολεμικό δράμα.

Διαβάστε ακόμη: Oscars 2015: Είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ ξαφνικά το φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου;

Το «American Sniper» που αφηγείται την ιστορία του Κρις Κάιλ, του πιο «θανάσιμου ελεύθερου σκοπευτή» στην ιστορία του αμερικανικού στρατού (το ρεκόρ του περιλαμβάνει 255 εκτελέσεις), είναι πλέον η δραματική ταινία με το μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών, η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην σκηνοθετική ιστορία του Κλιντ Ιστγουντ και το καλύτερο άνοιγμα για τον Μπράντλεϊ Κούπερ - με εξαίρεση το «Guardians of the Galaxy» στο οποίο δάνειζε τη φωνή του.

American Sniper 607

To φιλμ, όμως, του Ρεπουμπλικάνου Κλιντ Ιστγουντ σε παραγωγή του Μπράντλεϊ Κούπερ, που είναι ήδη υποψήφιο για έξι Οσκαρ, μπορεί να έστειλε κατά εκατομμύρια τους θεατές στα σινεμά, αλλά δεν έχει τύχει της ίδιας αποδοχής από τους κριτικούς και κυρίως τους επικριτές του που έμειναν έκπληκτοι απέναντι στην αφέλεια της ταινίας, στο πόσο απλοποιημένα παρουσιάζει τα πράγματα ο Ιστγουντ και ουσιαστικά στην ηρωποίηση ενός στυγνού δολοφόνου.

Δείτε εδώ τον Κλιντ Ιστγουντ και τον Μπράντλεϊ Κούπερ να μιλούν για το «American Sniper».

American Sniper 607

Ανάμεσα σε όσους προσπαθούν να καταρρίψουν τη θέση της ταινίας - κυρίως δημοκρατικούς που βρίσκουν την ταινία ακραία ρεπουμπλικανική - βρίσκεται η συγγραφέας Λίντι Γουεστ που σε κείμενό της στη Guardian αναρωτήθηκε: «Ο αληθινός "Αμερικάνος Σκοπευτής" ήταν ένας δολοφόνος γεμάτος μίσος. Γιατί οι απλουστευτικοί πατριώτες (σ.σ. εννοεί τον Ιστγουντ και τον Κούπερ) του συμπεριφέρονται σαν είναι ήρωες;» αλλά και ο Μάικλ Μουρ που με tweet του θύμισε στους Αμερικάνους πως οι «ελεύθερες σκοπευτές» δεν είναι ήρωες.


Ο Σεθ Ρόγκεν, πιο σκληρός στην κριτική του δήλωσε πως η ταινία του θύμισε την ταινία που παίζεται στο τρίτο μέρος του «Inglourious Basterds» του Κουέντιν Ταραντίνο (ένα φιλμ ναζιστικής προπαγάνδας).


Σε απάντηση της κριτικής εναντίον της ταινίας ο Μπράντλεϊ Κούπερ δήλωσε: «Η ελπίδα μου είναι πως αν άνοιξε η συζήτηση για το αν έπρεπε ή όχι να είμαστε στο Ιρακ, αν αυτός ο πόλεμος έχει νόημα, αν νικήσαμε ή όχι, γιατί είμαστε ακόμη εκεί, όλα αυτά τα θέματα, δεν είναι η ταινία ένα εργαλείο για να λύσει όλα αυτά τα θέματα. Και για μένα και για τον Κλιντ, αυτή η ταινία ήταν πάντοτε μια σπουδή πάνω σε ένα χαρακτήρα. Δεν είδα τίποτα απ' όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν την ταινία σε αυτόν τον άνθρωπο που γνώρισα μέσα από το υλικό που διάβασα και είδα και τις ατέλειωτες ώρες από home movies. Αλλά δεν μπορώ να ελέγξω αν ο κόσμος θα χρησιμοποιήσει την ταινία σαν εργαλείο ή τι ακριβώς επιλέγει να δει ο καθένας μέσα από αυτήν. Δεν είναι μια συζήτηση για τον πόλεμο, είναι μια συζήτηση για την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως οι στρατιώτες γυρίζουν σπίτι τους και πρέπει να τους φροντίσουμε. Η ιδέα μας ήταν να εξερευνήσουμε ένα χαρακτήρα, ένα στρατιώτη και την οικογένειά του και τι σημαίνει να έχεις να αντιμετωπίσεις τη σχιζοφρένεια. Ελπίζω πραγματικά αυτό να είναι μια ιστορία που αφορά όλον τον κόσμο και όχι μόνο το Ιράκ και την εμπλοκή της Αμερικής σε αυτό.»

american sniper greek poster 607

Θα αποκτήσετε τη δική σας γνώμη για το «American Sniper» όταν βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Φεβρουαρίου από την Tanweer.

Διαβάστε ακόμη: Στα 160 θύματα, πόσα εισιτήρια; Νέο τρέιλερ για το «American Sniper»