Buzz

O Αλαν Μουρ πιστεύει πως οι υπερηρωικές ταινίες έχουν «αμαυρώσει» το σινεμά

στα 10

Ο Αλαν Μουρ φαίνεται πως τελείωσε με τα κόμικς και τους υπερήρωες μια για πάντα.

O Αλαν Μουρ πιστεύει πως οι υπερηρωικές ταινίες έχουν «αμαυρώσει» το σινεμά

«[Οι υπερηρωικές ταινίες] έχουν αμαυρώσει το σινεμά και την κουλτούρα ως ένα βαθμό» είναι κάτι που σίγουρα δεν θα περίμενε κάποιος να ακούσει από κάποιον σαν τον Αλαν Μουρ, έναν πραγματικό θρύλο των κόμικς ο οποίος έχει γράψει ιστορίες με τον Batman, τον Superman και αρκετού άλλους υπερήρωες, αλλά και άλλα σπουδαία κόμικς και graphic novels όπως τα «Watchmen», «300», «V for Vendetta» και «From Hell».

Αλλά φαίνεται πως τώρα ο Μουρ θεωρεί πως τα κόμικς πλέον γράφονται μόνο για μεσήλικες κι όχι για παιδιά, όταν μάλιστα ο ίδιος πρωτοστάτησε εισάγοντας μια πιο ενήλικη, λογοτεχνική, ματιά σε ένα μέσο που θεωρούνταν αρκετά… παιδικό, ενώ πιστεύει πως οι υπερηρωικές ταινίες είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στο σινεμά. Αυτά είπε μιλώντας στο Deadline σε μια συνέντευξή του προωθώντας την ταινία «The Show», της οποίας έχει γράψει το σενάριο και πρωταγωνιστεί.

Διαβάστε ακόμα: Το «The Show» μοιάζει σαν ένα ντελιριακό τριπάκι στο μυαλό του Αλαν Μουρ

alan moore 607

«Δεν έχω δει καμία υπερηρωική ταινία από το πρώτο ‘Batman’ του Τιμ Μπάρτον. Εχουν αμαυρώσει το σινεμά και την κουλτούρα ως ένα βαθμό. Πριν πολλά χρόνια είχα πει πως πίστευα πως ήταν ένα αρκετά ανησυχητικό σημάδι που εκατοντάδες και χιλιάδες ενήλικοι έκαναν ουρές για να δουν χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν 50 χρόνια πριν για να διασκεδάσου 12χρονα αγόρια. Ολο αυτό έμοιαζε σαν μια λαχτάρα που έχουμε για να ξεφύγουμε από τον πολύπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε και, νοσταλγώντας, να θυμηθούμε την παιδική μας ηλικία. Αυτό φαίνεται πολύ επικίνδυνο, παλιμπαιδισμός του πληθυσμού.»

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πιστεύει πως οι ταινίες αυτές η μεγάλη αγάπη του κοινού γι’ αυτές τις ταινίες έχει να κάνει και με την εκλογή του Τραμπ αλλά και με το Brexit. «Αυτό μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο, αλλά όταν το 2016 ο Αμερικάνικος λαός εξέλεξε έναν πορτοκαλί Εθνικό Σοσιαλιστή και στη Μ. Βρετανία ψήφισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έξι από τις δώδεκα μεγαλύτερες σε εισπράξεις ταινίες ήταν με υπερήρωες. Οχι ότι θέλω να πως από το ένα προκύπτει το άλλο, αλλά πιστεύω πως και τα δυο αποτελούν συμπτώματα του ίδιου πράγματος – μια άρνηση της πραγματικότητας και μια ώθηση για απλοϊκές και εντυπωσιακές λύσεις.»

Διαβάστε ακόμα: Εχει καταραστεί τη σειρά «Watchmen» ο Αλαν Μουρ; Ο Ντέιμον Λίντελοφ φαίνεται πως το πιστεύει

alan moore 607

Παρόλο που γράφει ιστορίες για κόμικς δεν έχει δει καμία ταινία με υπερήρωες εδώ και πολλά χρόνια και εξηγεί το γιατί. «Χριστέ μου, όχι, δεν βλέπω καμία από αυτές [τις ταινίες]. Ολοι αυτοί οι χαρακτήρες έχουν κλαπεί από τους αρχικούς δημιουργούς τους, όλοι τους. Εχουν μια μακρά σειρά από φαντάσματα πίσω τους [οι ταινίες]. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για του υπερήρωες. Ηταν ένα πράγμα που εφευρέθηκε στα τέλη του ’30 για τα παιδιά, και ήταν μια χαρά για την ψυχαγωγία τους. Αλλά όταν προσπαθείς να το περάσεις αυτό στον ενήλικο κόσμο νομίζω τότε πως γίνεται κάπως γκροτέσκο.»

Ο Μουρ είναι γενικά ένας αρκετά ιδιοσυγκρασιακός χαρακτήρας και πάντα εύρισκε τρόπο να ταράξει τα νερά της κοινότητας των κόμικς κι εδώ φαίνεται πως βρήκε το πάτημα να προκαλέσει πολλές και διάφορες συζητήσεις γύρω από τις ταινίες αυτές. Και εάν κρίνουμε από το τρέιλερ της νέα του ταινίας, ο Μουρ μάλλον έχει τελειώσει με όλα αυτά.