Buzz

Η Αντέλ Ενέλ αποφάσισε να αποχωρήσει από το σινεμά

στα 10

Η Γαλλίδα ηθοποιός θεωρεί την κινηματογραφική βιομηχανία σεξιστική, ρατσιστική και πατριαρχική.

Η Αντέλ Ενέλ αποφάσισε να αποχωρήσει από το σινεμά

Η Αντέλ Ενέλ έχει πολλές φορές εκφράσει την δυσαρέσκειά της, χωρίς να μασάει τα λόγια της, για την κινηματογραφική βιομηχανία και για το πώς αυτή αντιμετωπίζει τις γυναίκες αλλά και τις μειονότητες. Μάλιστα πριν δυο χρόνια, είχε δηλώσει για την Γαλλική Ακαδημία, πως οι 12 υποψηφιότητες του Ρομάν Πολάνσκι για το «Κατηγορώ…!» ήταν σαν να «φτύνεις στο πρόσωπο όλων των θυμάτων».

Ολο αυτό την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σινεμά, με την τελευταία ταινία στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει να ήταν «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, και μάλιστα να μην σκέφτεται να επιστρέψει σε αυτό εάν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα.

Διαβάστε ακόμα: Η Εμεραλντ Φένελ επιστρέφει με νέα ταινία

adele haenel

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό FAQ, η Ενέλ είπε πως «δεν κάνω πια ταινίες. Και οι λόγοι είναι πολιτικοί. Γιατί η κινηματογραφική βιομηχανία είναι απολύτως αντιδραστική, ρατσιστική και πατριαρχική. Κάνουμε λάθος αν λέμε ότι οι ισχυροί έχουν καλή θέληση, ότι ο κόσμος κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση κάτω από την επιρροή και μερικές φορές αδέξια διαχείρισή τους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το μόνο που κινεί δομικά την κοινωνία είναι ο κοινωνικός αγώνας. Και μου φαίνεται ότι στην περίπτωσή μου το να φύγεις σημαίνει ότι αγωνίζεσαι. Αφήνοντας οριστικά αυτή τη βιομηχανία, θέλω να πάρω μέρος σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν άλλο κινηματογράφο.»

Η επόμενή της ταινία της Αντέλ Ενέλ θα ήταν η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Empire» του Μπρούνο Ντιμόν, αλλά αποχώρησε μετά από διαφωνία που είχε όσο αφορά το θέμα της ιστορίας και το καστ. «Στην αρχή, σκέφτηκα ότι ήταν κάτι το πολύ διασκεδαστικό: ένα είδος Λουκ Σκαϊγουόκερ στο διάστημα. Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτή την αστεία πρόσοψη, ήταν ένας σκοτεινός, σεξιστικός και ρατσιστικός κόσμος που υπερασπιζόταν. Το σενάριο ήταν γεμάτο αστεία σχετικά με την κουλτούρα ακύρωσης και τη σεξουαλική βία. Προσπάθησα να το συζητήσω με τον Ντιμόν, γιατί πίστευα στην δύναμη του διαλόγου. Ηθελα να πιστέψω για πολλοστή φορά ότι δεν ήταν επίτηδες. Αλλά ήταν. Αυτή η αδιαφορία ήταν σκόπιμη», δήλωσε η Ενέλ για την αποχώρησή της από την ταινία.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κέβιν Σπέισι επιστρέφει στο Χόλιγουντ πρωταγωνιστώντας στην ταινία «1242 – Gateway to the West»

Adèle Haenel main

Η Ενέλ θα συνεχίζει να κάνει θέατρο αλλά ελπίζει πως κάποια μέρα θα πρωταγωνιστήσει σε κάποιες ανεξάρτητες ταινίες με σκηνοθέτες τους οποίους εμπιστεύεται. «Αν έμενα σήμερα σε αυτήν την κινηματογραφική βιομηχανία, θα ήμουν ένα είδος φεμινιστικής επικύρωσης της πατριαρχικής βιομηχανίας. Το όνειρό μου είναι να ξεκαθαρίσω πως αυτή η βιομηχανία υπερασπίζεται έναν καπιταλιστικό, πατριαρχικό, ρατσιστικό, σεξιστικό κόσμο δομικής ανισότητας. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η βιομηχανία λειτουργεί χέρι-χέρι με την παγκόσμια οικονομική τάξη, στην οποία όλες οι ζωές δεν είναι ίσες.»