Φεστιβάλ / Βραβεία

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Κάποτε στην Καλαμάτα

στα 10

Τη μουσική έχει ως φετινή του αιχμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που επιστρέφει με ένα εντατικό πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Flix Team
9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Κάποτε στην Καλαμάτα

45 διεθνή και 22 ελληνικά ντοκιμαντέρ, καθώς και 18 ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη θα στεγάσει το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου, με έδρα πάντα την Καλαμάτα και το Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, αλλά και απλωμένο σε άλλες 8 πόλεις του Μοριά: Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Γύθειο, Δημητσάνα, Καλαμάτα, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη, και Φιλιατρά.

Αφιερωμένο στη μουσική, το φετινό ΔΦΝΠ θα προβάλλει 16 ντοκιμαντέρ, με το αφιέρωμα να πλαισιώνεται από σημαντικές πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, θα δοθεί το βραβείο του καλύτερου μουσικού ντοκιμαντέρ από τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

what happened in lairssa What Happened in Larissa

pelopoen Ennio

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου με δύο μουσικά ντοκιμαντέρ, τα «Le Mali 70» του Μάρκους Σμιτ και «What Happened in Larissa» των Δημήτρη Παπαδόπουλου και Ιωάννη Κολαξίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η έκθεση κόμικς «Sketching Ennio», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος. Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σπουδαίου μαέστρου, η έκθεση, σε επιμέλεια του Γιάννη Αντωνόπουλου, περιλαμβάνει 52 έργα κόμικς που φιλοτέχνησαν δεκάδες δημιουργοί, εμπνευσμένα από κορυφαίες ταινίες για τις οποίες ο Morricone συνέθεσε μουσική. Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος, θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το προσωπογραφικό ντοκιμαντέρ του Τζουζέπε Τορνατόρε «Ennio: The Maestro».

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Musicalement Autre» του Νικόλα Μωϋσάκη, πάνω στην αληθινή ιστορία του Ζαν-Πιέρ Ντισέρ, αυτιστικού, σχιζοφρενή και βιρτουόζου του πιάνου, και του αγώνα του φλαουτίστα, Γιώργου Νικολαΐδη, να τον βγάλει από το ίδρυμα όπου ήταν έγκλειστος για 27 χρόνια και να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην «κανονική» ζωή χάρη στη μουσική. Μετά την προβολή, οι πρωταγωνιστές του φιλμ, επίσημοι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ εκ Γαλλίας, θα δώσουν μια συναυλία πιάνου και φλάουτου.

musicalemnete Musicalement Autre

Οι μουσικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, με τον καταξιωμένο συνθέτη Ηρακλή Πασχαλίδη και τους ηθοποιούς-τραγουδιστές Χρήστο Στέργιογλου και Λυδία Φωτοπούλου να παρουσιάζουν την συναυλία «Όταν η Πραγματικότητα Παραπατάει», ένα μιούζικαλ σε μορφή αναλογίου σε μουσική και τραγούδια του Ηρακλή Πασχαλίδη, και θα ολοκληρωθούν στην τελετή λήξης της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, με μία συναυλία πιάνου από την Λόλα Τότσιου, όπου θα ακουστούν έργα των Γκίγια Καντσέλι, Ερίκ Σατί και Θεόφιλου Λαμπριανίδη. Προηγουμένως, η σολίστ θα έχει επιμεληθεί και διδάξει ένα διαφορετικό σεμινάριο κινηματογραφικής μουσικής επένδυσης, όπου ο στόχος είναι η ενσωμάτωση στο φεστιβάλ μουσικών συνόλων της Καλαμάτας, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου, του Μουσικού Σχολείου και του τμήματος μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα παρουσιαστεί ζωντανά κατά την τελετή λήξης.

Το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 14 ταινίες από όλο τον κόσμο, με αντικείμενο, όπως πάντα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη μεγάλη σημασία του αγώνα για δικαιοσύνη και εξάλειψη της βίας. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους σκηνοθέτες Τούρι Φινοκιάρο και Νάταλι Ροζέτι και τη μοντέζ Μπονίτα Παπαστάθη. Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης αποφάσισε ομόφωνα το Βραβείο Ισότητας να μετονομαστεί από φέτος σε «Βραβείο Ισότητας - Αλεξάνδρα Σκορδάκη», στη μνήμη της καλής φίλης και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, υπέρμαχου της ισότητας και πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης, η οποία «έφυγε» ξαφνικά στα μέσα του 2023.

πελοπον

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το ΔΦΝΠ συνεργάζεται με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Babeș-Bolyai University της Ρουμανίας. 10 φοιτητές από κάθε σχολή θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια που θα δοθούν από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρόμπουτ, τον Αγγλο-Γκανέζο Έρικ Νούντσεν και τον Ιάκωβο Παναγόπουλο, με στόχο την παραγωγή δύο σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ένα τετραήμερο σεμινάριο σκηνοθεσίας για τη φόρμα της video art, με άξονα την ποίηση. Το σεμινάριο, με τίτλο «Hand Made Cinema», συντονίζει ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός και δημιουργός του σπονδυλωτού έργου «Πνοές», το οποίο αποτελείται από 18 μικρά και αυτόνομα κομμάτια πάνω στην ελληνική ποίηση και θα αποτελέσει τη βάση για την συμπυκνωμένη διδασκαλία πάνω στον τρόπο κατασκευής τους, με την ποίηση να συναντά την εικόνα και τον ήχο.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές και τις δράσεις είναι όπως πάντα ελεύθερη.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Καλαμάτας, Άργους-Μυκηνών, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Ήλιδας, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, στο Facebook και στο Instagram.

πελοπον