Με τον Χρυσό Αλέξανδρο να πηγαίνει στο «Μια Πειρατεία», την ταινία του Τομπίας Λίντχολμ από τη Δανία, η τελετή λήξης του φετινού 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε απ' όλα.
Αρχικά τη σκηνή του Ολύμπιον κατέλαβε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο να δώσει το παρών για να διαδηλώσει ειρηνικά υπέρ των 650 εργαζομένων του Α.Π.Θ. που υπόκεινται σε εργολαβικό καθεστώς εργασίας και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για άμεση πρόσληψη από το Πανεπιστήμιο θα μείνουν άνεργοι. Ιδανικό σκηνικό θα έλεγε κανείς για ένα Φεστιβάλ που τις τελευταίες εννιά ημέρες έστρεψε μέσω των ταινιών του το βλέμμα του στην κρίση, όχι μόνο την οικονομική και όχι μόνο της Ελλάδας, δίνοντας μια καθαρή εικόνα ενός πλανήτη που χρήζει άμεσης αλλαγής.
Στη συνέχεια, η τελετή λήξης ξεκίνησε με... τραγούδια, στην συνήθη άστοχη πρακτική του Φεστιβάλ τα δύο τελευταία χρόνια να ξεκινά και να τελειώνει με ένα λιτό μεν, αλλά άκαιρο τρόπο σε σχέση με την κινηματογραφική του δύναμη μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μπορεί η φωνή της Ηρούς που τραγούδησε δύο τραγούδια με συνοδεία το πιάνο της να ήταν υπέροχη, αλλά σε καμία περίπτωση εντός «κινηματογραφικού» κλίματος.
Με παρουσιάστρια την περσινή νικήτρια του Βραβείου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, η απονομή των βραβείων κύλησε επίσης λιτά, με το λόγο του Δημήτρη Εϊπίδη - ο οποίος επεσήμανε για ακόμη μια φορά τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό του Φεστιβάλ αλλά και την κατά το 90% πληρότητα των αιθουσών τις τελευταίες εννιά μέρες, κόντρα στο γενικότερο κλίμα της κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα του δημάρχου της Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Γιάννη Μπουτάρη.
Αν και οι απουσίες ήταν περισσότερες από τις παρουσίες, όσον αφορά τους βραβευμένους δημιουργούς και ηθοποιούς που ανέβηκαν στη σκηνή του Ολύμπιον, τα highlights της απονομής ήταν:
Η τετραπλή βράβευση της ταινίας «Επίλογος» που βρήκε τον Ισραηλινό σκηνοθέτη της Αμίρ Μανόρ να ευχαριστεί τέσσερις φορές το Φεστιβάλ, φανερά συγκινημένος για την τιμή που του επιφύλλασσε στο κλείσιμό του το Φεστιβάλ.
Το δυνατό χειροκρότημα για τον Εκτορα Λυγίζο που παρέλαβε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου και τον πρωταγωνιστή του, Γιάννη Παπαδόπουλο που κέρδισε το βραβείο Ανδρικού Ρόλου για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» (έχοντας ήδη κερδίσει ειδική μνεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι), μια από τις δύο ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.
Η - για ακόμη μια φορά παρωχημένη - παρέμβαση του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Αλέτρα, μέλους της φετινής επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφου που επανέλαβε τη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η οποία λίγο νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε στείλει ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας το Φεστιβάλ για «λογοκρισία» επειδή της αρνήθηκε να παρουσιάσει τα βραβεία της - για το τμήμα των ελληνικών ταινίων και το Διεθνές Διαγωνιστικό - στην τελετή λήξης. Γεγονός που απλά μας αναγκάζει με τη σειρά μας να επαναλάβουμε τη θέση μας που είναι απλά αυτονόητη: πως τα βραβεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου μπορούν να δίνονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και να ανακοινώνονται στον Τύπο χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως χρειάζεται η Ενωση να συμμετέχει στην τελετή λήξης του. To ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η παρουσία στη σκηνή της Φοίβης Αγγελοπούλου, συζύγου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο (από φέτος ονομάζεται Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος) στην ταινία «Μια Πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ, μιλώντας με φανερή συγκίνηση για τον εκλιπόντα σκηνοθέτη, αλλά και για τη φετινή απώλεια του Ντίνου Κατσουρίδη, δίνοντας το μήνυμα πως «το Φεστιβάλ είμαστε όλοι εμείς» και πως οι νέοι δημιουργοί θα φροντίσουν το Φεστιβάλ να συνεχίσει να υπάρχει με το ίδιος ήθος που το έκαναν και αυτοί που έφυγαν.
Αναλυτικά όλα τα βραβεία:
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Μια Πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ (Δανία)
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Μούχλα» του Αλί Αϊντίν (Τουρκία - Γερμανία)
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος: «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ (Ισραήλ)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για το «Εδώ κι Εκεί» (Ισπανία - Αμερική - Μεξικό)
Βραβείο Σεναρίου: Αμίρ Μανόρ για την ταινία «Επίλογος» (Ισραήλ)
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγάπη» του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι (Πολωνία)
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Γιάννης Παπαδόπουλος για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (Ελλάδα)
Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: «Ζωή» του Βασίλι Σιγκάρεφ (Ρωσία)
Πρώτη Ειδική μνεία: «Ταμπούρ» του Βαχίντ Βακιλιφάρ (Ιράν)
Δεύτερη Ειδική Μνεία: «Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα» του Εμίλ Χρίστοφ (Βουλγαρία)
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Τόμας Έλζεσερ, Πρόεδρος - Επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Γερμανία), Ολε Κρίστιαν Μάντσεν - Σκηνοθέτης (Δανία), Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ - Διευθύντρια και συνιδρύτρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003 (Ισλανδία), Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες - Σκηνοθέτης (Πορτογαλία), Θύμιος Μπακατάκης - Διευθυντής φωτογραφίας (Ελλάδα).
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Σαμίρ Φαρίντ, πρόεδρο (Αίγυπτος) και τα μέλη Τόντσι Βάλεντιτς (Κροατία), Μίχαου Ολέστσικ (Πολωνία), Αντρέας Γκίντερ (Γερμανία) και Νίκος Αλέτρας (Ελλάδα) απονέμει τα εξής βραβεία:
Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα: «Μια Πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ (Δανία)
Ελληνική Ταινία: «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (Ελλάδα)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ (Ισραήλ)
BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ (Ισραήλ)
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: «Papadopoulos and Sons του Μάρκου Μάρκου (Μ.Βρετανία - Ελλάδα)
Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: «Πίσω από τους Λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου (Ρουμανία - Γαλλία - Βέλγιο)
Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: «Νο» του Πάμπλο Λαραΐν (Χιλή-Αμερική-Μεξικό)
Tags: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 53