Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2012, «Α Hijacking»: πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

στα 10

Το όνομά του έμεινε στο μυαλό μας από το σενάριο του «The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ. Με τη δεύτερη ταινία του, ο Τομπίας Λίντχολμ αποδεικνύει ότι το ταλέντο του δεν εξαντλείται στην γραφή.

Βενετία 2012, «Α Hijacking»: πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Η πρώτη του μεγάλου μήκους «R», την οποία υπέγραφε με τον Μίκαελ Νόερ, ένα δράμα φυλακής στο οποίο πρωταγωνιστούσε και πάλι ο Πιλού Ασμπέκ που κρατά κι εδώ έναν από τους δυο βασικούς ρόλους, είχε ήδη δείξει την ικανότητα του, να διαχειρίζεται εντυπωσιακά μια ιστορία κλειστού χώρου.

Σενάρια όπως αυτά του «Submarino» και του «The Hunt» μας έπεισαν πως η ματιά του έχει την απαραίτητη διεισδυτικότητα να κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια και τις καταστάσεις μιας ιστορίας και να χτίσει τρισδιάστατους, ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω, κάνει με το «A Hijacking» ένα εντυπωσιακά μεστό και πετυχημένο φιλμ, με υλικά που δεν μοιάζουν στ΄ αλήθεια καινούρια. Ενα εμπορικό πλοίο που ετοιμάζεται να πιάσει λιμάνι στις Ινδίες, πέφτει θύμα πειρατών. Ο μάγειρας του πλοίου που ετοιμαζόταν να γυρίσει πίσω στη γυναίκα και το παιδί του, γίνεται ένας από τους βασικούς μοχλούς πίεσης προς την πλοιοκτήτη εταιρία προκειμένου να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

2

Πίσω στη Δανία, ο επικεφαλής της ναυτιλιακής, αναλαμβάνει να κάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, κάτι που θα τον φέρει σε αδιέξοδο, θα τον παγιδεύσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του, τις επιθυμίες της εταιρίας του, τους συγγενείς του πληρώματος και της δικής του ηθικής.

Με τον καιρό να περνά και τις αντοχές όλων να εξαντλούνται, το φιλμ θα χτίσει ένα αληθινά τεταμένο πορτρέτο της κατάστασης που κοιτάζει κάθε πλευρά με την ίδια καθαρή ματιά, δίχως να δαιμονοποιεί ή να αθωώνει κανέναν.

Αντίθετα κατορθώνει με λιτό τρόπο να κάνει κάτι που μοιάζει περισσότερο με εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων ή με ένα ντοκιμαντέρ, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα συνήθη τεχνάσματα μιας ταινίας που θέλει να είναι «αληθινή».

2

Αντίθετα, κατορθώνει να στήσει μια αγωνιώδη περιπέτεια που δεν παγιδεύεται σε καμιά από τις συμβάσεις του είδους κι ένα ανθρώπινο δράμα που κρατά όλη την δύναμη του χωρίς να εκμεταλλεύεται την δραματικότητα της κατάστασης για εύκολα δράματα ή κατηγορώ, παραδίδοντας στην πορεία, μια από τις εκπλήξεις του φετινού φεστιβάλ.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του φιλμ και διαβάστε τα πάντα για το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix!