Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Νύχτα πρώτη, εορταστικής Πρεμιέρας

στα 10

Πέρασαν 30 χρόνια... Το Flix βρισκόταν εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν στην επετειακή έναρξη του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Νύχτα πρώτη, εορταστικής Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησε με την μεγάλη του Νύχτα Πρεμιέρας στο Μέγαρο Μουσικής και με ταινία έναρξης το - θα συζητάμε για καιρό - «Anora» του Σον Μπέικερ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 του χρόνων, το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την προβολή ενός επετειακού βίντεο, στο οποίο τόσο οι άνθρωποι πίσω από τον αγαπημένο θεσμό, όσο και φίλοι της διοργάνωσης μίλησαν για το πώς το όραμα για τις Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1995, όταν η κοινή αγάπη για το σινεμά στάθηκε η κινητήριος δύναμη για τους εμπνευστές του.

Ανάμεσα σε όσους εμφανίστηκαν στο βίντεο ήταν η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μαρία Μπόμπολα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Λουκάς Κατσίκας, η Γενική Διευθύντρια, Τατιάνα Παππά - Μπετροσιάν, αλλά και η «από παλιά» ομάδα, ο κριτικός κινηματογράφου στο Αθηνόραμα, Χρήστος Μήτσης, διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1998 ως το 2006, οι κριτικοί κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου και Λήδα Γαλανού του Flix, η Γιώτα Ιωαννίδου, συντάκτρια τότε του περιοδικού Σινεμά και σύζυγος του Γιώργου Τζιώτζιου, οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Πάνος Χ. Κούτρας, η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα, ο αιθουσάρχης και διανομέας Ηλίας Γεωργιόπουλος (Δαναός), ο διανομέας Ζήνος Παναγιωτίδης (Rosebud.21) και άλλοι. Ολοι τους μοιράστηκαν αγαπημένες ιστορίες και αναμνήσεις, κάνοντάς μας να αναλογιστούμε και νοσταλγήσουμε όλα εκείνα που έχουν συνδέσει κι εμάς τους ίδιους ως θεατές με τις Νύχτες Πρεμιέρας στα 30 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ.

Το ανθρώπινο δυναμικό των Νυχτών Πρεμιέρας, άλλωστε, συμπεριλαμβάνει πολλούς ακόμα, από τον ιδρυτικό διευθυντή προγράμματος Γιώργο Κρασσακόπουλο και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του φεστιβάλ από το 2007 ως το 2016, ως ανθρώπους που έκαναν στις Νύχτες τα πρώτα τους βήματα, σαν την παραγωγό και σκηνοθέτη Φαίδρα Βόκαλη, τον παραγωγό Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, την παραγωγό και σκηνοθέτη Μαρία Χατζάκου, τον Κώστα Αϊβαλιώτη, συνιδρυτή του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου και Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλέον, τον Λευτέρη Αδαμίδη, διανομέα One from the Heart, τη Νίκη Ξένου, Cultural Manager, τη Νίκη Κατσαντώνη, σύμβουλο επικοινωνίας και τόσες και τόσους ακόμα που, όπως σημείωσε ο Πάνος Χ. Κούτρας, ξεκίνησαν από το φυτώριο που ήταν οι Νύχτες Πρεμιέρας και εξελίχθηκαν σε καθοριστικά πρόσωπα στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Αλλά και μια ολόκληρη ομάδα της νεότερης γενιάς, που συντηρεί κι εξελίσσει τις Νύχτες Πρεμιέρας, φτάνοντας στην πανηγυρική φετινή χρονιά, τους ανθρώπους που στήνουν τώρα το Φεστιβάλ και που μπορείτε να γνωρίσετε αναλυτικά εδώ, στο τέλος του κειμένου.

Διαβάστε ακόμα: 30 ταινίες να δείτε στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

aiff30-loukas

Τη σκυτάλη στη σκηνή πήρε ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, καλωσορίζοντας κι εκείνος το κοινό, μιλώντας με συγκίνηση για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του θεσμού.

«Ποιος θα το έλεγε ότι θα φτάναμε ως εδώ; Πριν 30 χρόνια, μια πολύ μικρή όμοδα, που ήταν η ομάδα του περιοδικού Σινεμά, είχε ένα όνειρο να ξεκινήσει ένα φεστιβάλ με το οποίο θα μοιράζεται ταινίες που αγαπάει με το κοινό. Κανείς δεν μπορούσε να οραματιστεί ότι αυτή η αγάπη, αυτό το όνειρο, θα οδηγούσε 30 χρόνια μετά σε έναν γνήσιο κινηματογραφικό θεσμό, ένα σημείο αναφοράς πολιτιστικό για την πόλη και τη χώρα μας και ένα φεστιβάλ το οποίο εξακολουθεί με την ίδια αρχή με την οποία ξεκίνησε, την αγάπη,» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του.

Φυσικά και δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στον Γιώργο Τζιώτζιο, τον πρωτο διευθυντή και δημιουργό των Νυχτών Πρεμιέρας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2010. «Ο μεγάλος απών σε αυτό το φεστιβάλ είναι ο Γιώργος Τζιώτζιος. Ο πρώτος διευθυντής και οραματιστής των Νυχτών Πρεμιέρας. Απόψε είναι η επέτειος των 14 ετών από τον πρόωρο χαμό του. Θέλω να αφιερώσω την αποψινή βραδιά στον Γιώργο Τζιώτζιο, να του ζητήσω προσωπικά ευχαριστώ μιας και μου άλλαξε τη ζωή με τρόπους που δεν φανταζόμουν και με αφορμή τον Γιώργο Τζιώτζιο, αυτό το βίντεο έγινε γιατί θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας απόντες, γιατί μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια χάσαμε πολλούς συναδέλφους, φίλους, συντρόφους, που παραμένουν πάντοτε στην καρδιά μας και τους μνημονεύουμε τακτικά, γιατί αν θυμάσαι κάτι πάει να πει πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ.»

«Αν μας έχει διδάξει κάτι η ζωή είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν, οι ταινίες όμως μένουν. Μένουν λίγο σαν τα ίχνη που αφήνουμε, από πράγματα που αγαπήσαμε και τους αφιερώσαμε στη ζωή μας. Κι αυτό είναι το αποτύπωμα που θα αφήσουμε πίσω ακόμα και όταν θα έχουμε χαθεί. Το Φεστιβάλ αυτό είναι αποτέλεσμα μεγάλου πατριωτισμού, μεγάλης αγάπης των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτό και μεγάλου κόπου, ακόμα και 30 χρόνια μετά. Είναι ένα φεστιβάλ το οποίο διεξάγεται σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό και πολύ πιο κυνικό από τον κόσμο στον οποίο ξεκίνησε. Διεξάγεται σε έναν κόσμο όπου, το αγαπημένο φεστιβάλ της πόλης, δεν μπορεί να έχει τις αίθουσες που επιθυμεί, γιατί έχασε το Αττικόν, τον Απόλλωνα και πέρσι έχασε το Ιντέαλ και μάλλον έπεται και συνέχεια.»

Και έκλεισε την ομιλία του με μια ευχή: «Είμαστε πολύ λίγοι και πραγματικά δεν έχω γνωρίσει ποτέ τόσο λίγους ανθρώπους που κάνουν τόσα πολλά, όπως δεν έχω γνωρίσει ποτέ μου ένα φεστιβάλ να έχει αγαπηθεί τόσο πολύ, σε τέτοιο βάθος χρόνου και με τέτοια φίλαθλη διάθεση. Ελπίζω αυτό να συνεχίσει να συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια, ακόμα και όταν εμείς θα έχουμε φύγει.»

Διαβάστε ακόμη: 30 χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας - Ο Λουκάς Κατσίκας εύχεται «τα επόμενα 30 να τρέχουν το φεστιβάλ άνθρωποι που το αγαπούν όσο κι εμείς»

aiff30

Ακολούθησε η προβολή του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, «Anora» του Σον Μπέικερ.

Η επιλογή της ταινίας ως εναρκτήριας δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς οι Νύχτες Πρεμιέρας αποτέλεσαν το πρώτο Φεστιβάλ παγκοσμίως που διοργάνωσε πλήρες αφιέρωμα στον χαρισματικό δημιουργό του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, Σον Μπέικερ, το 2015 και φιλοξένησαν σε πανελλήνια πρεμιέρα όλες τις μετέπειτα δημιουργίες του.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία: Κάννες 2024: Η «Anora» του Σον Μπέικερ δεν είναι η Σταχτοπούτα της Disney

aiff30

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2024. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, καθώς και στα επίσημα προφίλ του σε Facebook και Instagram.

aiff-poster