Φεστιβάλ / Βραβεία

20ό ΦΝΘ: Τελετή Εναρξης με απενοχοποιημένη διάθεση και Ανιές Βαρντά

στα 10

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιόρτασε τα 20ά του γενέθλιά με χιούμορ και την καλύτερη ταινία έναρξης που θα μπορούσε να ευχηθεί, από την αιώνια έφηβη του γαλλικού σινεμά.

20ό ΦΝΘ: Τελετή Εναρξης με απενοχοποιημένη διάθεση και Ανιές Βαρντά

Ξεκίνησε, το βράδυ της Παρασκευής, 2 Μαρτίου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με μια ανάλαφρη τελετή έναρξης και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» της Ανιές Βαρντά και του JR, ίσως την πιο ιδανική εισαγωγή για την 20ή, επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Η ατμόσφαιρα της τελετής έναρξης διατηρήθηκε σε ανάλαφρο επίπεδο, με το φεστιβάλ να επιλέγει ως οικοδεσπότες της βραδιάς δύο stand up κωμικούς, τον Ανδρέα Πασπάτη και την Ηρα Κατσούδα, οι οποίοι δεν δίστασαν να αστειευτούν με τον ελέφαντα στην κινηματογραφική αίθουσα: τουτέστιν τις ομιλίες που συνήθως μονοπωλούν τον χρόνο σε τέτοιου είδους επίσημες τελετές, συχνά δοκιμάζοντας την υπομονή του κοινού. Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, οι ομιλίες δεν κράτησαν πολύ, αποζημιώνοντας για τη γενική καθυστέρηση στην έναρξη της τελετής.

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Thessaloniki Doc 607

Thessaloniki Doc 607

Οι δύο οικοδεσπότες κάλεσαν στη σκηνή τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, οι οποίοι έδωσαν τον εορταστικό τόνο του φετινού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το οποίο κλείνει τα 20 του χρόνια.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης έκανε μια σύντομη, νοσταλγική αναδρομή στην παρθενική διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1999, μην παραλείποντας φυσικά να αναφέρει τον ιδρυτή του, Δημήτρη Εϊπίδη, και το οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα ως μια μικρή εκδήλωση για να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: 20ό ΦΝΘ: To «Πρόσωπα & Ιστορίες» είναι το πορτρέτο που αρμόζει στην Ανιές Βαρντά

Thessaloniki Doc 607

Thessaloniki Doc 607

Στη συνέχεια, οι δύο ομιλητές έδωσαν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, σημειώνοντας τα αφιερώματα στην Ανιές Βαρντά και τους ανατρεπτικούς κινηματογραφιστές του Sensory Ethnography Lab του Χάρβαρντ, Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, την παρουσία της Σάρα Ντράιβερ και τα εγκαίνια ενός νέου διαγωνιστικού τμήματος με ταινίες εικονικής πραγματικότητας, αλλά και την ιδιαιτερότητα του κυρίως διαγωνιστικού τμήματος που αντλεί έμπνευση για τη φετινή επιλογή από το μυθιστόρημα του Ζορζ Περέκ, «Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι ευχήθηκαν το φεστιβάλ να συνεχίσει τη δραστηριότητά του με την ίδια ορμή και έμπνευση στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: 20ό ΦΝΘ: «Ο Πρίγκιπας και το Ντιμπούκ», μια θαυμαστή ιστορία σινέ-επαναπροσδιορισμού ταυτότητας

Thessaloniki Doc 607

Και ίσως δεν υπήρχε πιο ιδανικός τρόπος και πιο κατάλληλη ταινία έναρξης για να γιορτάσει το Φεστιβάλ τα 20 χρόνια του από το τελευταίο φιλμ της αειθαλούς Ανιές Βαρντά, το «Πρόσωπα & Ιστορίες» που η σπουδαία δημιουργός συν-σκηνοθέτησε με τον καλλιτέχνη JR. Αδυνατώντας να παρευρεθεί στην τελετή, η Βαρντά έστειλε ωστόσο ένα βίντεο αξιολάτρευτο και ανεπιτήδευτο όσο και η ίδια, αναφέροντας μεταξύ άλλων την καταγωγή του πατέρα της από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη σημασία της τέχνης του ντοκιμαντέρ ως ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ακριβώς αυτό που πρεσβεύει, άλλωστε, και το συγκινητικό «Πρόσωπα & Ιστορίες», στο οποίο η Βαρντά και ο JR γυρίζουν τη γαλλική επαρχία ως αταίριαστοι και συνάμα ιδανικοί συνοδοιπόροι φιλοτεχνώντας –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τα αφοπλιστικά πορτρέτα των απλών ανθρώπων που συναντούν.

Διαβάστε εδώ την κριτική του «Πρόσωπα & Ιστορίες», που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Μαρτίου σε διανομή της One from the Heart.

Thessaloniki Doc 607

Thessaloniki Doc 607

Thessaloniki Doc 607

Thessaloniki Doc 607

Διαβάστε περισσότερα για το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.