Φεστιβάλ / Βραβεία

20ό ΦΝΘ: Το «Faithfull» είναι ένα πορτρέτο της Μαριάν Φέιθφουλ υπό τον δικό της, απόλυτο έλεγχο

στα 10

Το ντοκιμαντέρ της Σαντρίν Μπονέρ δεν αποκαλύπτει στους θαυμαστές της θρυλικής τραγουδίστριας κάτι παραπάνω απ’ όσα γνωρίζουν ήδη, αλλά αποτελεί μια ειλικρινή σύνοψη της περιπετειώδους ζωής και καριέρας της.

20ό ΦΝΘ: Το «Faithfull» είναι ένα πορτρέτο της Μαριάν Φέιθφουλ υπό τον δικό της, απόλυτο έλεγχο

Ενας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που βίωσαν στη διαπασών την ξέφρενη ζωή και τις καταχρήσεις των ’60s, και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει για να τα διηγηθεί αλλά και να επανεφεύρει τον εαυτό της δημιουργικά, με μια εντυπωσιακή επανεκκίνηση καριέρας, η Μαριάν Φέιθφουλ έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για το περιπετειώδες παρελθόν της αλλά –περιέργως– δεν έχει αποτελέσει μέχρι τώρα το αντικείμενο ενός μεγάλου μήκους κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ που να αποπειραθεί (και να καταφέρει) να διεισδύσει πίσω από τις ιστορίες αυτές για να αποκαλύψει μια πιο οικεία εικόνα της.

Και βλέποντας κανείς το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε για κείνη η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Σαντρίν Μπονέρ μπορεί εύκολα να καταλάβει το γιατί.

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Faithfull 607

Στημένο χαλαρά γύρω από μια σειρά συνεντεύξεων που η Σαντρίν Μπονέρ πήρε από τη Μαριάν Φέιθφουλ, το «Faithfull» μοιάζει ειλικρινές αλλά όχι πραγματικά εξομολογητικό. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός δεν διστάζει να εκφραστεί ανοιχτά για τη μάχη των νεανικών της χρόνων με τη δημοσιότητα και τον εθισμό της στα ναρκωτικά, την πολυσυζητημένη σχέση της με τον Μικ Τζάγκερ, τα σκάνδαλα, τις συλλήψεις και την περίοδο που ζούσε κυριολεκτικά στον δρόμο, όμως την ίδια στιγμή είναι εμφανές ότι κρατά μια αποστασιοποίηση και, μαζί της, τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Αρνούμενη να βρεθεί εκτεθειμένη στα αδηφάγα μάτια του κοινού, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη –και συχνά χωρίς τη θέλησή της– στα πρώτα της βήματα, αλλά και σε μεταγενέστερες, εξαιρετικά ευάλωτες περιόδους της ζωής της, μοιάζει πλέον αποφασισμένη να κρατήσει πάση θυσία ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής της ζωής αθέατο και προστατευμένο.

Διαβάστε ακόμη: 20ό ΦΝΘ: Η Τέχνη ως καταφύγιο στο «Αληθινή Εκρηξη: Η Υστερη Εφηβεία του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά»

Faithfull 607

Η υπομονή της δείχνει να εξαντλείται ακόμα κι όταν η κάμερα μοιάζει απλά προσηλωμένη πάνω της για περισσότερη ώρα ή πιο επίμονα απ’ όσο είναι διατεθειμένη να την ανεχτεί, απαιτώντας κάθε φορά να διακόψουν το γύρισμα όταν νιώθει άβολα ή κουρασμένη, πάντοτε ευγενικά, αλλά χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη αποκάλυψη που κρύβει το «Faithfull» για την ηρωίδα του: μια γυναίκα που έχει αποφασίσει πλέον να είναι απόλυτη κυρίαρχος του εαυτού της, αρνούμενη πλέον να υποκύψει σε οποιαδήποτε εξωτερική πίεση για το πώς θα διαθέσει τον χρόνο, τη δημιουργικότητα και τα μυστικά της.

Μόνο που στην περίπτωση της Μαριάν Φέιθφουλ, η συμπεριφορά της δεν μοιάζει να προκαλείται από τα καπρίτσια μιας ντίβας (όπως κάλλιστα θα μπορούσε να συμβαίνει με μια καλλιτέχνιδα του δικού της βεληνεκούς), αλλά από την αγέρωχη στάση μιας γυναίκας που, έχοντας πέσει πολλές φορές θύμα εκμετάλλευσης στο παρελθόν από τα media και όχι μόνο, δεν δέχεται πλέον να υποχωρήσει ή να συμβιβαστεί με πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τις δικές της επιθυμίες.

Διαβάστε ακόμη: 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η «Φαουέγια» στη χώρα των θαυμάτων

Faithfull 607

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το «Faithfull» στερείται ενδιαφέροντος: η παρουσία της Φέιθφουλ στις συνομιλίες της με την Μπονέρ είναι πάντοτε μαγνητική και συγκρατημένα προσιτή, έστω κι αν δεν υπάρχει ποτέ καμία αμφιβολία για το ποιος έχει το πάνω χέρι, και το φιλμ καταφέρνει να χωρέσει μέσα σε μόλις 62 λεπτά μια χορταστική αναδρομή στην καριέρα της τραγουδίστριας από τις πρώτες τις επιτυχίες μέχρι την αναγέννησή της από τις στάχτες της.

Η Μπονέρ, εντούτοις, μοιάζει να μην διαθέτει τα κότσια, την ικανότητα (ή ίσως ακόμα και την άδεια;) να προκαλέσει ή να παρασύρει την πρωταγωνίστριά της σε πιο ριψοκίνδυνα και τολμηρά μονοπάτια, ή να κάνει την ανατροπή και να μετατρέψει την ταινία της σε κάτι περισσότερο από ένα συμβατικό πορτρέτο, αξιοπρεπές μεν ως εισαγωγή στο κεφάλαιο Φέιθφουλ αλλά που δεν έχει κάτι παραπάνω να προσθέσει για τους φανατικούς θαυμαστές της. Το πλούσιο αρχειακό υλικό από συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εκπομπές και συναυλίες, αλλά κι από θεατρικές και κινηματογραφικές της εμφανίσεις είναι εν τέλει αυτό που σίγουρα θα εκτιμήσουν περισσότερο οι τελευταίοι.

Faithfull 607

Δείτε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία.


Διαβάστε περισσότερα για το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.